Pocetnik overklok

1

Pocetnik overklok

offline
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 296
 • Gde živiš: Vranje

Hteo bih da napravimo ako zelite dami pomognete overklok t.j da ubrzam racunar.
Neznam sta je u pitanju ali za konvertovanje filma od 1,5 h potrebno mu je oko 2h
CPU je Intel Celeron 2,41ghz 512mb ram
Ploca je P4PE-X max 800 fsb
Inace skinuo sam sa neta program speedfan 4.31Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Mare  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2342
 • Gde živiš: Beč / Svilajnac

@ cvetko_a

Toplo ti preporucujem da ne pokusavas da overklokujes masinu jer ces dobiti vise (potencijalnih) problema nego koristi. To je moje misljenje. Ako ipak ostajes pri svojoj nameri da overklokujes masinu, preporucio bih ti da prvo pretrazis i pogledas po forumu teme o tome posto vidim da nemas puno iskustva sa time pa tek onda se upustis u overklokovanje. Pretrazi forum, dosta je bilo reci o overklokovanju.offline
 • Pridružio: 26 Jul 2004
 • Poruke: 1472
 • Gde živiš: Vojvodina,Zrenjanin

SpeedFan ti uglavnom sluzi za pracenje temperatura i kulera.

offline
 • Pridružio: 18 Okt 2004
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Pozarevac

Mare ::@ cvetko_a

Toplo ti preporucujem da ne pokusavas da overklokujes masinu jer ces dobiti vise (potencijalnih) problema nego koristi. To je moje misljenje. Ako ipak ostajes pri svojoj nameri da overklokujes masinu, preporucio bih ti da prvo pretrazis i pogledas po forumu teme o tome posto vidim da nemas puno iskustva sa time pa tek onda se upustis u overklokovanje. Pretrazi forum, dosta je bilo reci o overklokovanju.Kao sto mare reche , beskorisno! Isto ti je kao da spias u dizel benzina , ide ti auto malo bolje i brze ali mu se motor sj3be ... Ista stvar i sa kompom ... za neke minimalne performance ugrozavas to da izgubis skup hardware ili ga pak ostetis ... Mr. Green Kako ljudi kazu ... ono sto radi nedira se ! Smile

offline
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 296
 • Gde živiš: Vranje

Tacno da SpeedFan sluzi za pracenje temperature i voltaze.
Ali u ovoj najnovijoj verziji koju sam skinuo ima i recimo polja u kojima ukucas maticnu plocu i procesor i ima auto klok.A imas i ponudjenje neke druge mogucnosti i zato sam se malo zbunio.
Zbunilime brate mhz i ghz.
Nemogu da nadjem tutorijal na srpskom pa da znam sta radim.
Znam nesto i engleski ali to je ?
Evo sada na netu gledam cene za novu masinu pa ako se odlucim za novu ovu staru cu klokovati.
Zato mi treba pomoc oko ovog programa pa kose razume moze ga skinuti i nesto napisati o njemu.
Inace temperaturu i voltazu pokazuje isto ko i ASUS PC Probe.

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2003
 • Poruke: 4954

Ako ces da O/C radi to iz BIOSa, ne iz windowsa. A pre toga pretrazi ovaj forum, bilo je dosta price oko overkloka...

Mislim da taj celeron moze fino da se klokuje, ali vise ces dobiti ako kupis pravi p4.

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2005
 • Poruke: 299
 • Gde živiš: ns

kako nema uputstva na internetu na srpskom?
idi na benchmark forum i pogledaj malo.uputstava na srpskom ima,vec sam postavljao linkove,ali evo sad cu kopirati sadrzaj sa tog foruma:

" Kako Overklokovati?
I dok je overklokerska disciplina nekada bila rezervisana samo za ekstremne korisnike kompjutera, danas je to postala uobičajna aktivnost i onih kompjuteraša koji su samo prosečno zahtevni sa standardnim znanjem.
Razlog za to ne treba tražiti u promeni svesti samog juzera, već u marketing orjentaciji proizvođača. Overklok mogućnosti su sada jedne od najbitniji stavki u osobinama procesora, grafičkih kartica, matičnih ploča i naručito memorija, gde su “proizvođači” najkvalitetnijih memorijskih modula, ništa drugo do u stvari manufakture koje gotovo svaki modul pojedinačno probaju i otkrivaju krajnje granice te memorije. Tako da bi korišćenje ovih nabrojanih komponenti, bez makar malo overkloka, bilo kao korišćenje samo jednog dela te komponente koju ste platili u celini. Naravno, preterani overklok, u dužem vremenskom periodu, nije poželjan i isto tako treba znati da se neće svaka komponenta dobro klokovati kao neka (skuplja) od poznatijeg proizvođača.


AMD PROCESORI(I NEKE OSNOVE OVERKLOKA UOPŠTE)
Svakom procesoru treba pronaći krajnju granicu, bez obzira na to što svakako nećete na tom najvećem taktu ostaviti procesor. Posle pronađene krajnje granice, treba utvrditi optimalan klok(sa potrebnim naponom) na kojem ćete ostaviti procesor uzevši u obzir i ostale komponente u kućištu(pre svega kuler na procesoru, ali i memoriju, napajanje, pa i matičnu ploču).
AMD procesori su možda popularniji za overklok zato što im je lako(ili malo teže) otključati množilac. Množilac predstavlja onaj faktor procesora koji se nalazi “u” samom procesoru. Šta to znači, ako na primer jedan AMD procesor radi na taktu od 1600MHz, to znači da je odnos količnika 12x133MHz, gde 12 predstavlja množilac procesora, a 133 magistralu matične ploče. Otključani množilac (koji se uglavnom, kao i ostali elementi overkloka, podešava u biosu ploče) daje vam veću “pesničku slobodu” za overklok. To praktično znači da, ukoliko imate ploču i memoriju koja će to trpeti, možete na primer da stavite procesor u 8x200MHz mod koji će svakako davati bolje performanse od 12x133MHz moda zbog povećanog memorijskog protoka i uopšte veće magistrale matične ploče.
Kako onda overklokovati AMD procesore? Najbolji način je da prvo otkrijete granice vaše (magistrale) matične ploče, odnosno memorije. Postavite memorijska setovanja na najslabitji mod (što veće cifre u delu biosa za memoriju). Podignite napon memoriji (ne baš do maximuma, ali i što da ne) i malo čipsetu ukoliko vam ploča to dozvoljava. Spustite množilac procesora do najmanje moguće vrednosti i počnite da dižete magistralu. Izračunajte (digitronom ako je potrebno) takt procesora koji će prouzrokovati kombinacija množioca i magistrale, tako da nemojte da krećete od takta nižeg od default kloka vašeg procesora . Ukoliko vam sistem ostane stabilan i ne doživi kreš posle 2-3 testa, recimo 3d marka 2003, računajte da je to dovoljno. Nastavite sa podizanjem magistrale i daljim testiranjem(nekada i kratak quake3 test može da pokaže da ste stigli do granica). Uglavnom, otkrićete granice svoje memorije, a u manjem broju slučajeva granice same matične ploče. Ne zaboravite da povećate napon procesora jer je to neophodno za postizanje viših taktova proceosra. Kada ste otkrili granicu matične ploče, odnosno pre svega memorije, bilo bi dobro da otkrijete i granice memorije pri najjačim setovanjima. Zatim izaberite magistralu koja vam pruža 101% stabilnosti pri setovanjima za memoriju koje želite(zahtevnija setovanja uslovaljavaju niže magistrale, dok labava setovanja omogućavaju više magistrale) i počnite sa podizanjem množioca procesora i napona (u)koliko je to potrebno. Futuremark-ovi proizvodi (3d mark 2001, 2003) dobri su za uvid u stabilnost overklokovanih procesora, kao i mnoge druge bench poslove. Prime95 je program koji takođe ne treba zaboraviti, koji opterećuje procesor do poslednjeg molekula i moglo bi se reći da ukoliko vam ovaj test ne “pukne” posle par sati, neće ni 99% drugih aplikacija, koliko god ih koristili. Overklok u žargonu predstavlja “teranje” procesora(i svega što se da overklokovati) do samih granica, međutim, iskusan overkloker retko kad ostavlja procesor da radi na maksimumu svojih mogućnosti, već se uvek trudi da nađe optimalnu kombinaciju napona(samim tim i temperatura), stabilnosti i tako dalje. Overklok uslovljava destabilizaciju sistema, ali isto tako koji megaherc niže od samih granica može da osetno poveća stabilnost čitavog sistema. Isti je slučaj i sa naponim, veći napon uslovljava stabilnost overklokovanih procesora, ali isto tako koji procenat napona dole dovodi do osetnog pada temperature proceosra koja je uvek najveći neprijatelj overklokera.

INTEL PROCESORI
Kod intela je malo prostija situacija, upravo zbog toga što su množioci na Intel procesorima zaključani i ne postoji (ili bar još nije otkriven) ni jedan način da se oni otključaju. Naravno postoje otključani Intelovi procesori, ali su to u 99,9999% (ili možda 100%) slučajeva namenjeni samom Intelu radi raznih testiranja i eventualno nekim drugim proizvođačima(recimo matičnih ploča) kojima su takvi procesori potrebni. Dakle kod Intela je malo jednostavnija stvar, treba vam ploča koja će izdržati visoke magistrale (to danas i nije neki problem), koja će davati dovoljno napona za procesor i memoriju (ovo je naravno bitno i kod AMD procesora) i treba vam memorija koja će trpeti visoke magistrale. Stavite procesor i dižete paralelno magistralu i napon do krajnjih granica svog procesora ili memorije. Na primer, granice procesora možete otkriti prime95 testom, a granice memorije tako što će vam SS Sandra “pući” prilikom testa ili sigurniji način, gde će vas recimo 3D mark 2001 izbaciti iz testa sa određenom porukom(bez rezultata) ili bez poruke i rezultata. Opet kao i kod AMD procesora treba naći balans između takta procesora, napona koji traži, temperature koju produktuje i stabilnosti.

ASINHRONI RAD MEMORIJE I PROCESORA
Jedna novina(koja i nije toliko nova), ako bi se tako moglo reći, u ponudi matičnih ploča. Ona predstavlja mod rada kada procesor i memorija ne rade na istoj magistrali. To vam je ono kada pročitate da razne ploče podržavaju magistrale memorija na kojima se procesori i ne prave. Jedno je sigurno, za asinhroni rad memorije i procesora, uvek će vam biti potrebne bolje memorije nego za sinhroni. I o Intelu i AMD-u ima po nešto da se kaže o asinhronosti. I dok za trenutno popularni nForce2 čipset, iskusni korisnici ne preporučuju asinhroni rad sa tezom da on samo degradira performanse, gotovo je nemoguće naći nekog korisnika P4 platforme sa boljom memorijom koji ne iskorišćava potencijal te memorije u asinhronom modu. Ali ne treba zaboraviti da otključani AMD procesori mogu da rade sinhrono na visokim magistralama(uz manji množilac), tako da AMD korisnici ne treba da se osećaju kao osiromašeni za visok memorijski protok (veći klok memorije). Pisac ovih redova poseduje P4 platformu i preporučuje da ukoliko imate bolju memoriju to i iskoristite tako što ćete procesor i memoriju staviti u asinhroni odnos. Što se AMD-a tiče, uvek je bolje sinhrono kad je to već moguće otključavanjem procesora, a za asinhroni mod je najbolje lično se uveriti kroz malo veći broj različitih realnih i sintetičkih testova.

SANDRA LAŽE!(ILI KAKO OVERKLOKOVATI MEMORIJU)
Postoje neke aplikacije kod kojih je računica jasna, veći memorijski protok, veće performanse. Kroz gornji deo teksta je delimično objašnjeno kako se to overklokuje memorija. Uz procesor(sinrono) ili asinhrono(opet je delom “potreban” procesor). Bitno je samo reći par reči o setovanjima za memoriju. To vam je ono kod Intel(P4) ploča što vidite CAS 2 5 2 2 ili kod AMD-a CAS 2 5 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1T :mrgreen:. Kako je za objašnjenje o setovanjima za memoriju potrebno mesec dana pisanja, bitno je samo prostim jezikom reći, manji brojevi u setovanjima predstavljaju jača(agresivnija, zahtevnija) setovanja, jača setovanja prouzrokuju bržu memoriju. Ali isto tako agresivnija setovanja onemogućavaju one magistrale memorije koje su moguće uz slaba(labava) setovanja. Tako da opet treba naći optimalnu kombinaciju setovanja i magistrale. Verovatno najpopularniji program za testiranje memorje je SS Sandra memory benchmark, ali odmah da kažemo, sandra laže! Lepa je na oko i brza za korišćenje (i dobra za neka osnovna poređenja), ali optimalnu kombinaciju setovanja memorije i magistrale treba odrediti kroz rezultate iz realnih potreba za koje koristite računar.
Dobar način za testiranje (utvrđivanje stabilnosti) overklokovane memorije je recimo, kao što je rečeno, 3D Mark 2001(i 2003 naravno) test, ali čini se da je od svih sintetičkih testova ipak bolji jedan "test" u programu koji je dosta rasprostranjen - Photoshop. Naime, otvorite jednu sliku, najbolje što veće rezolucije (recimo 5000x5000 pixela, nebitne proprocije), a ukoliko nije dovoljno velika, slobodno je uvećajte (edit>image size) na veličinu koju želite, zatim maltretirajte photoshop sa raznim filterima koji vam se nalaze na raspolaganju, ukoliko PS ne "pukne", ne prijavi grešku ili nešto treće(ako uspešno završi proces filtriranja) računajte da vam je overklokovana memorija spremna za većinu zahtevnih poduhvata(takođe je i spremna da probate još malo da podignete takt ).

OVERKLOK PRODUKTUJE NESTABILNOST
Treba znati da overklok sam po sebi ne znaci i nestabilnost. Samo je preterani ili lose odradjen overclock uzrok tome, ako racunar temeljito i polako iztestirane tokom procesa spoznavanja maksimuma vaseg racunara stabilnost nije ugrozena.
Ako preterate, resetovanja kompjutera ili recimo uništavanja windowsa su ono što ne treba da vas čudi. Uzrok je što neka kompomenta jednostavno ne može da izrži nametnitu režim rada, naravno, treba je rasteretiti ili zameniti.
U svakom slučaju, u svemu treba biti umeren pa i u overkloku.

KOJE MARKE ZA OVERKLOK
Bez obzira na to da što se 99% ploča može overklokovati, nisu sve iste i mogućnost overkloka ne obećava i dobre overklok mogućnosti. Pitajte overklokere šta o proizvođačima matičnih ploča i oni će vam prvo reći Abit, možemo da pričamo o tome kako se svi trude da poprave svoje overklok mogućnosti, ali Abit je uvek pionir na svim poljima overkloka i to je činjenica. Naravno, Epox se takođe izborio za ime, naručito za AMD korisnike i predstavlja dobar izbor, ali opet (lično mišljenje) da je Abit no1. Ne treba zaboraviti ni Asus ni ostale proizvođače, ali kod nas je situacija jednostavna, kada je overklok u pitanju kod Intela imate jednu mogućnost, to je Abit, kod AMD-a dve, Abit i Epox i to je to.
Što se memorije tiče, tu je malo komplikovanije, imate velika imena poput Corsaira, Kingstone-a, Cruciala, OCZ-a, Samsunga, ali ipak ta imena ne treba ništa da vam znače dok ne uzmete memoriju u svoje ruke i lično ne otkrijete njene granice."

offline
 • Pridružio: 18 Okt 2004
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Pozarevac

majlo , copyrights , copyrights !!! Very Happy

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2005
 • Poruke: 299
 • Gde živiš: ns

@Boban88 da li ti vidis dobro da sam rekao da navodim izvor i da je to stavljeno pod znake navoda (""),tako da ja nisam pokrao nicija prava,a drugo da li ti znas uopste sta znaci copyrights u nasoj zemlji?

RIGHT TO COPY Wink

pozdrav,inace ovo gore navedeno u prethodnom postu je sa namerom da neko pomogne

offline
 • Pridružio: 27 Apr 2005
 • Poruke: 170

Pa ako je u pitanju Celeron D, onda možeš i da očekuješ neki dobitak pri overkloku ( moj Celeron D 2.13 Ghz je na MSI 848P Neo LS ploči išao do 3.52 Ghz bez dizanja napona bilo čega, znači FSB 880 a memorija 220 )

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 835 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 7 sakrivenih i 793 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Apok, Areal84, Atomski čoban, babaroga, bigfoot, Boris BM, cikadeda, Frunze, galerija, hurmiza, hyla, Istman, jackreacher011011, janezek67, Kaplar2, kybonacci, Leonov, Marko Marković, MiroslavD, misa2, mkukoleca, nedeljkovici, powSrb, procesor, raso76, repac, rodoljub, Stanlio, Stoilkovic, t84dar, Tvrtko I, zixmix, zlatkoa987