A7V8X-X ne šalje signal monitoru

1

A7V8X-X ne šalje signal monitoru

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12340

Problem je sledeći, ujki je matična "crkla", izbacivala je checksum grešku za floppy drive, otišao kod majstora on je probao sa floppy drajvom sredio međutim i dalje nije dobijao ni bios, probali su sve i dijagnoza je bila da je matična otišla zbog napajanja koje je oslabilo godinama. Majstor je tražio 5k za matičnu i 3k za ruke (Računar je iz 2003, AGP matična...). Srećom ja sam imao Matičnu A7V8X-X od prvog kompa tj. sve komponente te je došao kod mene da mu zamenim matičnu i sredim to za dž.

To sam i uradio, zamenili smo matičnu, prema uputstvima iz manuala povezao konektore na pinove i sve je bilo savršeno, računar se pokrenuo podesio sam bios i kada sam butovao windows da instaliram jer mora zbog novog HDD-a dobio sam grešku, proverio sam na MS-u koja je greška u pitanju i rešenje je bilo zameniti modul memorije. Izvadio sam jedan modul i pokrenuo računar i čuo sam biper, prethodno su tu bila tri modula od 256mb 400Mhz, isključio sam računar ponovo i pokrenuo međutim nisam video ništa čak ni logo matične a sve radi, čak i ROM uređaj.

Imam 4 modula pa sam vratio kako je bilo dok je radio računar međutim i dalje ništa, pokušao sam sve moguće kombinacije sa modulima i dalje ništa, nikako da se pojavi logo. Posumnjao sam na grafičku pa sam probao drugu, ništa, drugo napajanje, ništa, vadio bateriju, ništa...

A7V8X-X nema dodatno napajanje tako da to nije uzrok.

Šta može biti problem ? Sve je radilo super dok nisam izvadio modul memorije ali posle čak i vraćanjem istog redosleda, menjanjem slotova, probao sam čak i po jedan modul posebno u svakom slotu jedan za drugim, ništa. Nikako da dobijem logo matične pritom ne čuje se biper.

Procesor ne mogu da menjam jer njegov socket nije isti tako da ni njegov procesor nije isti i ne odgovara ovoj matičnoj.

Ako neko može da predloži soluciju bio bih zahvalan ali pre večeri jer je došao 120km od kuće jutros i ide večeras nazad pa bih da rešim to.

Dakle sve sam probao, menjao sve komponente i nikako da dobijem logo matične, ekran jednostavno ne reaguje niti se pali a sve to od kada sam izvadio modul memorije.

Naravno koristio sam svu opremu i obezbedio matičnu od oštećenja, isključivanje napona, uzemljenje i koristio sam opremu koja je izolovana. Hvala.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Sep 2007
  • Poruke: 3271

A jesi li pokusao da skines sve sa maticne sem procesora i da li se i koliko puta cuje "bip"?



offline
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12340

Napisano: 22 Dec 2011 21:22

Ne čuje se biper kada ostavim samo procesor, čuje se malo pri samom startu ali kao da je pokvaren zvučnjak i to traje oko pola sekunde, međutim biper ne ispušta zvuke prema kojima može da se prepozna kvar u odnosu na redosled i brzinu zvuka. Potsećam da sam spojio biper prema uputstvu proizvođača :
https://www.mycity.rs/must-login.png
I da je isti radio posle uklanjanja RAM modula međutim već na sledećem restartu nije se čuo više.

Edit :
Hajde probaću drugi biper u slučaju da je ovaj "riknuo".

Dopuna: 22 Dec 2011 21:29

I drugi biper se isto ponaša, ispusti zvuk na sekundu i nečuje se.

offline
  • Pridružio: 20 Jul 2008
  • Poruke: 4682

Citat:Imam 4 modula pa sam vratio kako je bilo dok je radio računar međutim i dalje ništa

Koliko je ovo pametno, sme li se ovo raditi?

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12340

zeljko f ::Citat:Imam 4 modula pa sam vratio kako je bilo dok je radio računar međutim i dalje ništa

Koliko je ovo pametno, sme li se ovo raditi?


Igra reči, ni jednu zamenu nisam radio pri naponu.

offline
  • Pridružio: 20 Jul 2008
  • Poruke: 4682

Napisano: 22 Dec 2011 21:31

Ili nisam najbolje razumeo. Si menjao module dok je racunar radio, ili si stavio module na mesta na kojima su bili dok je racunar mogao da se pokrene.

Dopuna: 22 Dec 2011 21:31

Ok, moja greska

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12340

Ne naravno, vrlo sam pažjliv kad su u pitanju takve stvari, ne zbog mogućnosti el. udara već zbog oštećenja komponenata. Šta sam hteo da kažem jeste da sam pokušao da vratim isti redosled RAM modula čija je postavka bila ok dok je računar radio (Ups zamalo opet da ispadne igra reči, izostavio sam deo "čija je postavka bila ok") no to nije pomoglo. Takođe sam gore napisao da sam preduzeo sve mere da ne bih oštetio komponente što podrazumeva i rad bez napona, totalno bez napona.

Dakle do sada :
Biper se ne čuje čak i dok je samo procesor na ploči, ujedno sam probao dva bipera pritom nisam pogrešno spojio iste jer sam pratio uputstvo proizvođača i radio je biper prvi put kada sam izvukao RAM modul (Posle pokretanja naravno)
Izmenjao sam RAM module i probao svaki pojedinačno u svakom slotu.
Resetovao sam BIOS i zamenio bateriju.
Pokušao sam sa dve različite grafičke kartice.
Probao sam dva napajanja.

I dalje problem postoji, ne dobijam nikakav prikaz na ekranu.
Takođe prvi put kada sam spojio komponente na ovu matičnu ploču dobio sam bios gde sam takođe podesio sve kako treba, 400mhz RAM moduli, boot uređaji, brzina procesora na 1.5. Nakon čega je računar i dalje dolazio do pokretanja i prikaza logo-a i davao mogućnost ulaska u BIOS meni. Pritom pokušajem instalacije Windows XP-a dobio sam grešku o kojoj sam se informisao na MSDN-u gde je pisalo da moram da proverim RAM module, izvukao sam jedan RAM modul, pokrenuo ponovo računar i pritom sam dobio uzastopne zvučne signale beepera, ugasio sam računar ponovo, vratio slot nazad međutim posle sledećeg pokretanja nisam uspeo da dobijem ništa na ekranu a zatim sam pokušao sve sa liste gore pri čemu je resetovanje BIOS-a bio poslednji pokušaj pre Tanatosove sugestije.

offline
  • oblak  Male
  • Legendarni građanin
  • Glavni moderator foruma Mobilni telefoni
  • LEBE KISELI
  • Pridružio: 14 Feb 2005
  • Poruke: 6355

Usrafljena ploca u kuciste?

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12340

Jeste, sve je na mestu. Jednostavno posle uklanjanja RAM module nema više ničega...

offline
  • Rade Jekić
  • Pridružio: 05 Okt 2005
  • Poruke: 3002
  • Gde živiš: Valjevo

[quote="Srki94"...i pritom sam dobio uzastopne zvučne signale beepera...[/quote]

Koliki je razmak između bipova bio? Bip na 2-3 sec. ili kraći? Često se tako čuje kada je neispravan procesor uzročnik problema.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 561 korisnika na forumu :: 0 registrovanih, 1 sakriven i 560 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Nema