Beograd -- U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti

Beograd -- U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti

offline
  • Catrin  Female
  • Legendarni građanin
  • master analiticar zastite zivotne sredine
  • Pridružio: 20 Avg 2005
  • Poruke: 3473
  • Gde živiš: Beograd

Na Orašcu je obeleženo 202 godine od kako je podignut Prvi srpski ustanak i 171. godišnjica usvajanja Sretenjskog ustava, prvog u modernoj srpskoj istoriji. Skupština Srbije je 2001. godine usvojila predlog da se taj dan proslavlja kao Dan državnosti. Međutim, prema istraživanju, tek 11 odsto građana Srbije zna šta Dan državnosti znači.

I ove godine nekoliko stotina ljudi se okupilo da obeleži početak borbe protiv Turaka i donošenje prvog sprskog ustava. Po hladnom danu, u Orašac su došli i brojni političari.

Okupljene je pozdravio predsednik opštine Aranđelovac u čijoj je Orašac neposrednoj blizini, a Madam Pijano je otpevala “Bože pravde”. Odmah zatim, Sretenje je građanima Srbije čestitao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. “Imamo divnu zemlju i bogatu istoriju, ponosne, vredne i pametne ljude. Karađorđe bi bio ponosan da nas danas vidi okupljene oko budućnosti. Srećan Praznik. Samo sloga Srbina spasava”, rekao je prestolonaslednik.

Prisutnima se potom obratio i premijer Srbije Vojislav Koštunica. On je podsetio da moderna srpska država danas ulazi u 203. godinu postojanja i da je to tradicija na koju malo koja evropska zemlja može biti ponosna.

Izjavio je da je da je nezamislivo rasparčavanje jedne demokratske evropske države i protivno volji Srbije menjati njene državne granice. "Orašac je pravo mesto da ponovim stav Srbije da u razgovorima o Kosovu svi moraju voditi računa da je naša zemlja demokratski uređena država i da bi svaki pokušaj nametanja rešenja i otimanje dela naše teritorije značio pravno nasilje nad jednom demokratskom državom i u isto vreme nasilje nad međunarodnim poretkom", rekao je Koštunica.

"Deliti Srbiju otimanjem Kosova i Metohije predstavljalo bi direktno kršenje najopštijih principa međunarodnog prava. Svi principi koje Srbija zastupa u rešavanju pitanja Kosova bez izuzetka su univerzalni principi saglasni međunarodnom pravu", dodao je on.

Obeležavanju u Orašcu prisustvovali su i ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković, ministri pravde, energetike, policije i državne uprave Srbije Zoran Stojković, Radomir Naumov, Dragan Jočić, Zoran Lončar, princ Aleksandar Karađorđević i predstavnci opštine Aranđelovac.

izvor: www.b92.net

DR-ubacen link. Bebee Dol



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1145 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 2 sakrivenih i 1107 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Boris BM, darionis, DonRumataEstorski, draganca, dulleo, dushan, esx66, Fog of War, HrcAk47, Joja, krkalon, Kubovac, Leonov, Litostroton, Milos82, ostoja, ozzy, panonski mornar, panzerwaffe, procesor, raptorsi, ruger357, S2M, Srle993, StefanopuloZ, stegonosa, t84dar, Trpe Grozni, vathra, vladetije, vlajkox, vukovi, Wrangler, zeo, 125