Besplatna vantelesna oplodnja

Besplatna vantelesna oplodnja

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Izvor: B92
Beograd -- Sav trošak postupka veštačke oplodnje od septembra će finansirati Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Jajna ćelija i spermatozoidi

Procene su da u Srbiji svaki šesti bračni par, njih oko 200.000, ima problema s plodnošću. U ovom trenutku, međutim, nema nikakvih podataka koliko njih ispunjava kriterijume utvrđene za program besplatnih vantelesnih oplodnji.

Vladan Ignjatović iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje objašnjava za B92 koji su kriterijumi u pitanju: "Žene ne smeju imati žive dece, da su do napunjenih 38 godina starosti, da imaju neplodnost organskog porekla, dugotrajnu neplodnost neotkrivenog uzroka. Takođe, u obzir dolaze i svi oblici neplodnosti muškaraca, čiji je rezultat neuspešno predhodno lečenje bračne neplodosti."

Veštačku oplodnju obavljaće Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, Ginekološko akušerska klinika Narodni front Beograd i Ginekološko akušerska klinika Kliničkog centra Novi Sad, kaže Ignjatović.

"Postoje tri metode vantelesne oplodnje, a cena po jednom pokušaju kreće se od 270.000 do 290.000 hiljada dinara i to će Zavod finansirati. U cenu su uključeni i troškovi lekova, anestetika, hormona, medijuma krvi, krvnih derivata, sanitetskog i ostalog drugog potrošnog materijala koji će biti plaćen zdravstvenim ustanovama za svaki pokušaj", kaže on.

U planu je da veštački bude oplođeno 300 žena do kraja ove, a 1.000 žena tokom sledeće godine. Kako nam je rečeno u ginekološko-akušerskim klinikama u Beogradu, ovaj program moći će da bude primenjen od jeseni.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&....._id=205706

DR-namerno sam ovo ostavio kao poseban topic da bih je izdvojio, posle cu je spojiti sa vec postojecom



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 443

Ovo je odlicna vest i bas me je obradovala sobzirom da i sam poznajem nekoliko parova. Cena za vantelesnu oplodnju je previsoka, tako da je ovo odlican potez i bas prijatna vest!



offline
  • Vesna
  • Pridružio: 26 Jul 2006
  • Poruke: 91

Pa ljudi to je super!ALI uvek ima bar jedno ali-moje je misljenje da u nasoj zemlji ima mnogo vise abortusa(legalnih manje a vise ilegalnih)nego dece koja ce se roditi vantelesnom oplodnjom-mozda i gresim?Smatram da treba vise raditi na edukaciji ne samo omladine vec i parova da kazu ne abortusu jer samo tako mozemo povecati natalitet.

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Veštačka oplodnja šansa za potomstvo

U Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ juče je urađena besplatna vantelesna oplodnja paru iz Beograda. To je za sada druga besplatna veštačka oplodnja od 300 oplodnji, koliko je predviđeno da se do kraja godine uradi o trošku države.

- Pacijentkinju samo pripremili za vantelesnu oplodnju. Uzeli smo joj jajne ćelije i za dva dana znaćemo da li su oplođene. Intervencija je odlično urađena - rekao je za „Blic“ dr Milenko Proročić, ginekolog koji je obavio ovu proceduru.

Par koji je podvrgnut vantelesnoj oplodnji je iz Beograda i ovo ime je drugi pokušaj. Prva besplatna vantelesna oplodnja u Srbiji urađena je pacijentkinji iz Kragujevca i to drugog oktobra u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj. Za nekoliko dana znaće se da li je i ova oplodnja uspela.

Jednu besplatnu vantelesnu oplodnju imaće mogućnost da dobiju sve žene koje nemaju dece, kojima je vantelesna oplodnja jedini način da dobiju potomstvo, a imaju manje od 38 godina u trenutku kada njihov zahtev uđe u proceduru. Prijavljivanje je u toku, a intervencije se obavljaju po redosledu javljanja.

Svaki šesti bračni par ne može da ima decu, ali nije za sve rešenje veštačka oplodnja. Zato rešenje ne mora biti samo veštačka oplodnja, velikom broju parova može se pomoći i na drugi način, lekovima, operativnim putem, objašnjavaju stručnjaci.

Odlukom Republičke stručne komisije, u postupku vantelesne oplodnje primenjivaće se tri metode: klasična in vitro fertilizacija, in vitro maturacija jajne ćelije i mikrofertilizacija.

S. Todorović

Malo prijavljenih

Za vantelesnu oplodnju u Beogradu se prijavilo, prema poslednjim podacima, oko 1.700 parova, što je, prema rečima stručnjaka, mali broj, s obzirom na činjenicu da u našoj zemlji oko 200.000 parova ne može prirodnim putem da ima decu.


http://www.blic.rs/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 894 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 851 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, BlekMen, bojcistv, BORUTUS, Bubimir, Caruga5, Centauro, cikadeda, dankisha, doklevise, DragoslavS, drimer, Georgius, Goran 0000, HrcAk47, ILGromovnik, JOntra, Još malo pa deda, kunktator, loon123, Marko Marković, mercedesamg, MiG-29M2, mikrimaus, milenko crazy north, Mixelotti, nemkea71, Pakito93, pein, RJ, Rogan33, royst33, slonic_tonic, sokars, suton, |_MeD_|