Slepi mladić dobio posao u Opštinskom sudu

Slepi mladić dobio posao u Opštinskom sudu

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

Slepi mladić Miroslav Kovačević dobio posao u Opštinskom sudu u Gornjem Milanovcu

I Justicija ima povez preko očiju



Želja mi je da jednog dana položim pravosudni ispit i postanem sudija - kaže mladić koji je upornošću pobedio hendikep

Ako ljudsko razumevanje i nada imaju neku svoju prepoznatljivu boju, onda će svet tame Miroslava Kovačevića (25), od rođenja slepog mladog diplomiranog pravnika iz Gornjeg Milanovca, biti bar donekle podnošljiviji. Od pre nekoliko dana Miroslav je kao pravnik pripravnik dobio radno mesto u Opštinskom sudu u Gornjem Milanovcu.

- Sebe u budućnosti vidim kao sudiju, ali do tada treba još mnogo toga da naučim. Za sada je najvažnije da su mi se vrata suda otvorila, zahvaljujući razumevanju predsednika Dušana Draževića. Do sada sam prevalio put koji stvarno nije bio nimalo lak, što znači da i ubuduće neće biti lako, ali ne i neostvarivo - samouveren je Miroslav.
- Rođen sam u šestom mesecu i dugo sam bio u inkubatoru, što je ostavilo ozbiljne posledice. Slep sam, praktično, od rođenja, ali ni ja, a ni moji roditelji, nikada nismo gubili nadu, iako sa ozbiljnim hendikepom, da mogu mnogo toga. No, to je trebalo i dokazati. Specijalizovanu osnovnu školu za slabovidu decu u Zemunu završio sam sa odličnim uspehom. Tu sam ovladao tehnikom čitanja Brajovog pisma i stekao osnovna znanja, a zatim sam upisao gimnaziju u Gornjem Milanovcu. Nešto uz pomoć knjiga namenjenih slepima, nešto uz pomoć drugova iz razreda, a najviše zahvaljujući roditeljima koji su mi gradivo snimali na audio-kasete, koje sam po potrebi preslušavao i pamtio, uspešno sam završio i srednju školu.

Za mnoge druge sa ovakvim hendikepom, završetak srednje škole bio bi kraj školovanja. Miroslav nije stajao.
- Valjalo je da se odlučim za nauku koju ću studirati. Dvoumio sam se između istorije i prava jer je logično bilo da se opredelim za neku od društvenih nauka. Ipak, imajući u vidu da iz oblasti prava ima mnogo više literature, opredelio sam se za pravne nauke i mislim da nisam pogrešio. U učenju su mi, opet, najviše pomogli roditelji i sistem učenja koji sam usavršio sa njima u srednjoj školi, ali i koleginica Jelena Stojanović, student iz Smedereva, koja je imala sličan problem kao ja. Kasnije sam nabavio i kompjuter sa posebnim programom za slepe i tako, ispit za ispitom, u januaru stekao diplomu Pravnog fakulteta u Beogradu. Nije bilo lako ni meni ni roditeljima koji su za mene pročitali i snimili hiljade stranica, ali, eto, rezultat je postignut.

U životu je tako - Bog nikada ne zatvori jedna vrata, a da ne odškrine neka druga. Pre nekoliko dana od Nacionalne službe za zapošljavanje, a posle razgovora sa predsednikom suda Dušanom Draževićem, dobio je obaveštenje da je primljen za pripravnika.
- Nije nam poznato da li je u nekom od sudova u Srbiji neko primio za pripravnika pravnika sa takvim hendikepom, ali ne vidim zbog čega mu se ne bi dala prilika. Miroslav će se u svojstvu pripravnika u skladu s pravilnikom upoznati sa svim poslovima u sudu nakon čega će biti u prilici da polaže pravosudni ispit. Za sada se jako dobro snalazi uz pomoć svog računara, a za nekoliko dana će dobiti i novi računar sa istim programom što će mu omogućiti da uspešno obavi pripravnički staž. Da li će se ostvariti njegova želja da jednog dana postane sudija, zavisi od njega samog - kaže Dušan Dražević, predsednik Opštinskog suda u Gornjem Milanovcu.

Za sada, kako je i predviđeno pravilnikom za pripravnike, Miroslav obavlja poslove u pisarnici suda. Za neki dan, upoznaće se i sa drugim sudskim poslovima i, tvrdi, presrećan je jer je njegov ogroman trud, ali i trud oca Milenka, majke Mirjane i brata Vojislava, krunisan. Do posla dolazi u pratnji nekog od ukućana, ali i to će trajati dotle dok u svom svetu, kako to inače čini, ne napravi neku mapu po kojoj će se kretati. Što se tiče prostora suda, tu se već sasvim dobro snalazi i bez pomoći kolega.
- A, što se tiče prava, istine i budućih suđenja, pa zar i boginja pravde Justicija nema povez preko očiju - kaže Miroslav ponavljajući želju da će jednom biti sudija i da će suditi baš po načelima Justicije.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-1.....reko-ociju



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pixxel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 21 Jun 2005
  • Poruke: 9091
  • Gde živiš: Tu i tamo...

Ovakve stvari treba da postanu navika u ovoj drzavi, i tek tako cemo moci u svet, samo kada svi budu ravnopravni. Svaka cast momku i njegovim roditeljima na trudu, a drzava je mogla malo ranije da se seti da pripomogne...



offline
  • Jimmy  Female
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 21 Apr 2003
  • Poruke: 662
  • Gde živiš: Beograd

Pohvalno za opstinu Gornji Milanovac.
Trebali bi svi gradovi i mnoge institucije da zaposljavaju ovakve ljude. Nisu oni krivi zbog svog hendikepa i treba im na svaki nacin pomoci da to nekako prevazidju i da znaju da su korisni za drustvo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 689 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 7 sakrivenih i 648 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anbeast, Apok, bokisha253, Boris90, darkangel, dmdr, DPera, drimer, Excalibur13, ILGromovnik, Instruktor 1223, jackreacher011011, Karla, Kibice, Kubovac, kybonacci, Leonov, marsovac 2, moldway, mrvica78, nedeljkovici, nenad81, Nolifer_Gamer, pein, raptorsi, rovac, sevenino, Sirius, ss10, stegonosa, Toper, vathra, ZetaMan, Čivi