Uništen neispravni satelit

Uništen neispravni satelit

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2007
  • Poruke: 292

Vašington -- Raketa ispaljena sa američkog ratnog broda pogodila je i uništila neispravni špijunski satelit.

Na taj način sprečeno je da njegov rezervoar sa visokotoksičnim gorivom padne na Zemlju. "Raketa SM-3, ispaljena sa američkog ratnog broda 'USS Lake Erie', pogodila je satelit veličine autobusa, na visini od oko 247 kilometara iznad Tihog okeana", saopštilo je američko ministarstvo odbrane, a prenela agencija Rojters.

"Mreža zemaljskih i svemirskih senzora potvrđuje da je vojska SAD presrela neispravan obaveštajni satelit u njegovoj poslednjoj orbiti pred ulazak u Zemljinu atmosferu", kaže se u saopštenju i dodaje da će potvrda da je tom prilikom uništen i rezervoar sa toksičnim gorivom uslediti u sledeća 24 sata.

Zbog relativno male visine satelita u trenutku uništenja, prvi ostaci su počeli da ulaze u atmosferu odmah, a većina preostalih će sagoreti u periodu od 24 sata do 48 sati, navodi se u saopštenju Pentagona.

Pentagon je prošle nedelje saopštio da je predsednik Džordž Buš doneo odluku da dopusti američkoj mornarici da pokuša da obori satelit, s kojim je prekinuta komunikacija ubrzo po lansiranju, u decembru 2006. godine.

Odluka je doneta zbog opasnosti da bi satelit mogao da padne na nastanjeno područje i izazove smrtonosna trovanja stanovništva zbog sagorevanja goriva hidrazina.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&....._id=285801



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1168 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 1122 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, bojankrstc, bolenbgd, Boris90, ccoogg123, cenejac111, dushan, Excalibur13, FileFinder, FOX, Goran 0000, ivan1973, Joco Skljoco, Karla, laurusri, Lieutenant, Lošmi, Mi lao shu, milutin134, nextyamb, ninareflex, NoOneEver Dreams, operniki, Oscar, Ripanjac, Romibrat, simazr, Simon simonović, Srle993, StepskiVuk, Stoilkovic, tomigun, Tores, Trpe Grozni, Valter071, W123, šumar bk2, žeks62