Web prijenos koncerta "Dugmića" ili kako prevariti

Web prijenos koncerta "Dugmića" ili kako prevariti

offline
  • Šile 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2004
  • Poruke: 997
  • Gde živiš: Batina, Baranja, Hrvatska, Evropa, Planeta zemlja

E odma mi je mirisalo na neko sranje i tako je i ispalo. Malo je duze al zanimljivo. Procitajte jel ste vi sljedeci.



SVIMA iole upućenijima u način funkcioniranja live streaminga putem Interneta na dan velikog koncerta Bijelog Dugmeta na Maksimiru bilo je jasno u samom startu da je reklama koja poziva surfere da potroše 17 kuna kako bi pratili koncert putem weba, zapravo prijevara, slučajna ili namjerna.

Naime, na dan koncerta, pa i za vrijeme trajanja koncerta, na televiziji se učestalo emitirala reklama koja poziva fanove Bijelog Dugmeta da audiovizualnu prijenos koncerta prate na webu, konkretno na stranici http://www.extralogicus.com.

Naravno da se takva "privilegija" plaćala, a u konkretnom slučaju trebalo je nazvati telefonski broj 060 600 500, te odslušati poruku u trajanju od dvije i pol minute (uz cijenu od šest kuna plus PDV po minuti, dakle ukupno 17 kuna za cijeli poziv), nakon čega je "sretnicima" dodijeljena lozinka koju je trebalo upisati na dotičnoj stranici kako bi se pokrenuo live streaming koncerta.

No, svatko tko je ikad radio live streaming putem weba zna da je za koliko-toliko kvalitetnu kombinaciju zvuka i slike potrebna impresivna mrežna infrastruktura, koju si može priuštiti samo najjači pružatelji Internet usluga.

Malo je koji live streaming na hrvatskom webu dosad prošao bez tehničkih poteškoća (a bila ih je nekoliko, od Iskonovog "60 sati" preko "Big Brothera" pa sve do Indexovog "Lil Sistera"), ali ostaje činjenica da dosad nitko nije pokušao naplatiti surferima live streaming.

Naravno da je zanimanje za Internet praćenje koncerta Bijelog Dugmeta nužno puno veće od zanimanja za golišave zečice u "Lil Sisteru" ili nemušte sudionike "Big Brothera", pa je logično da su automatski veći i infrastrukturni zahtjevi od organizatora live streaminga.

Iako je prije početka koncerta web stranica extralogicus.com funkcionirala relativno normalno, a live streaming je prikazivao koliko-toliko kvalitetnu sliku, čim je koncert počeo, kvaliteta slike je počela drastično opadati, da bi vrlo brzo slika postala zelena i okrenuta naopako, barem za veliku većinu korisnika koji su se spajali preko T-Comovih veza. Nedugo zatim prijenos je, vjerojatno zbog zagušenosti veze, u potpunosti prekinut, a stranici se uopće nije moglo pristupiti, neovisno o brzini veze samih surfera.

Kako doznajemo od Denisa Curmana, jednog od organizatora live streaming koncerta Bijelog Dugmeta, najviše problema imali su upravo korisnici T-Comovih veza, koji su ionako činili ogromnu većinu od nekoliko desetaka tisuća posjetitelja stranice extralogicus.com.

Najveće zagušenje se, posve očekivano, dogodilo za vrijeme trajanja koncerta, a Curman je kazao da su u realizaciji live streaminga korišteni i T-Comovi vodovi, pa će tako organizatori web prijenosa kontaktirati s T-Comom kako bi se uvidjelo u čemu je točno bio problem.

Duško Banovski iz agencije Valkira, koja inače održava stranice Extralogicus.com, potvrdio nam je da je veza prema korisnicima bila preopterećena, zbog čega mnogi surferi nisu mogli vidjeti koncert koji su platili.

Razočarani surferi koji su platili 17 kuna kako bi pratili koncert "Dugmića" putem weba tako su izigrani, budući da na stranici extralogicus.com nije objavljen nikakav broj telefona za informacije ili tehničku podršku, a svaki link na stranici vodio je nazad na naslovnicu.

Postoje, dakle, vrlo snažne indicije da se radi o, slučajnoj ili namjernoj, prijevari naivnih i informatički neosviještenih korisnika Interneta, kojom bi se, za početak, trebalo pozabaviti društvo za Zaštitu potrošača, a nakon toga možda i Državno odvjetništvo.

Organizatori i Internet provider live streaminga koncerta Bijelog dugmeta službenim su se priopćenjem izjasnili o slučaju, a redakcija Indexa njihova priopćenja objavljuje u cijelosti.

"Kapaciteti Vodatela u potpunosti su zadovoljili tražena očekivanja za sporni live stream, iako je broj posjetitelja bio iznad svih predviđanja, što ovaj stream čini uvjerljivo najposjećenijim u Hrvatskoj. Vodatel u svakom trenutku može potvrditi postojanost svojih servera koji su uz manja opterećenja, ali bez prestanka rada, zadovoljili posjetitelje dotičnog eventa. Zanimljivo je da korisnici Vodatela nisu osjetili probleme o kojima se govori. Kojom brzinom i na koji način su ostali ISP provideri regulirali masovan odljev prometa prema Vodatelu zaista ne možemo znati, kao što na to nismo mogli niti utjecati. Zato ovim putem želim iskoristiti priliku te pozvati ostale ISP-ove da pripreme i osiguraju svoje linkove prema Vodatelu za slijedeći koncert Bijelog dugmeta koji ćemo streamati za par dana iz Beograda." - stoji u priopćenju Deana Janačeka iz Vodatela.

"Desato Media d.o.o. organizator je streama za sve posjetitelje koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati koncertu Bijelog Dugmeta na samom mjestu događanja. Cijena virtualne ulaznice je zaista simbolična i zamišljena je za sve ljude koji si ne mogu priuštiti ulaznicu od 200 kn te eventualni dolazak u Zagreb sa neke udaljenije lokacije. Ljudi su prepoznali vrijednost ove ponude što objašnjava tako veliki odaziv na sami stream. No, kako su se pojavile nekakve nepredviđene tehničke poteškoće kod pojedinih korisnika, a koje nemaju nikakve veze sa samim streamom, odlučili smo svim ljudima s kupljenim virtualnim ulaznicama za zagrebački koncert omogućiti pristup i na stream koncerta iz Beograda, kako se nitko ne bi osjećao zakinutim." - navodi se u priopćenju Desato Medie koje potpisuje Denis Curman.

"Kompletna infrastruktura Vodatela u potpunosti je podnijela realizaciju live streama zagrebačkog koncerta Bijelog Dugmeta. Istina, promet je u nekoliko navrata kulminirao, što ne čudi zbog masovnosti posjeta, međutim nije bilo prekida u davanju usluge." - priopćio je Duško Banovski iz agencije Valkira.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • aloe  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 01 Nov 2004
  • Poruke: 1270
  • Gde živiš: Beograd

pa koliko vidim izvinili su se svima koji nisu mogli da gledaju i dace im ulaznice za Bgd koncert Smile



offline
  • SVITAC 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Apr 2003
  • Poruke: 5919
  • Gde živiš: Beograd

Ja čuh danas na rts'u .. da će snimak koncerta moći da se skine sa interneta i to uz plaćanje ..
ali tek 30 dana nakon završetka koncerta u Beogradu .
Ako naletite na neku ponudu .. oprez ..

offline
  • aloe  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 01 Nov 2004
  • Poruke: 1270
  • Gde živiš: Beograd

pa u svakom slucaju 2.5 eur i nisu neke pare za ove u inostranstvu da bi se sad nervirali i da me zakinu,ali izgleda da ce to da radi...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 851 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 2 sakrivenih i 843 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, goxin, mgolub, MilosKop, S-lash, Shilok