Zemljotres pogodio centralnu Srbiju

10

Zemljotres pogodio centralnu Srbiju

offline
  • tuzor  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Sep 2007
  • Poruke: 4115
  • Gde živiš: U Kraljevstvu duha

Синоћ још један, јачине 3.2 по Рихтеру, негде око Опланића. Тек јутрос, по упаљеним светлима у комшилуку, закључујем да се народ будио и излазио напоље. Ништа ово не ваља, што би рекао наш градоначелник (мислио је, додуше, на слаб одзив суграђана на позиве за волонтерску помоћ).

Стичем утисак да "остатак Србије" мисли да се ово дешава негде баш дааааааалеееееееко... Јавља ми се и злослутно предвиђање да бисмо, када би нас неко (не дај Боже) напао, били и даље убеђени да се то негде другде и другима дешава.

Кући долазим потпуно исцрпљен; ручам, попијем неку ракијицу, и у неко "бебеће" време залегнем. Не будим се, нити осећам потресе. Раније сам имао велике проблеме због несанице. Проклетство, шта ли је, тек - спавам мирно и "дубоко". Можда томе доприноси и "контур јастук" који сам релативно скоро набавио. Мало јастук, мало премор, мало ракијица, мало све што се дешавало ове и протеклих година...

Kraljevo: 15 dana, 359 zemljotresa!
U Kraljevu u prethodnih 15 dana zabeleženo čak 359 zemljotresa, život u stalnom strahu kod mnogih izazvao ozbiljne psihičke probleme, najteže deci koja ne shvataju šta se dešava


Citat:U prethodnih 15 dana na području Kraljeva registrovano je čak 359 zemljotresa, što je u proseku 25 potresa dnevno, pokazuju podaci seizmologa! Svakodnevno podrhtavanje tla i konstantan strah od novih potresa kod mnogih Kraljevčana prouzrokovali su ozbiljne psihičke smetnje, nesanicu i nervozu.

- Nakon glavnog udara jačine 5,4 jedinica Rihterove skale, koji se u regionu Kraljeva dogodio 3. novembra posle ponoći, registrovana je velika serija naknadnih potresa. Magnitude ovih zemljotresa su bile u rasponu od 1 do 4,4 Rihtera. U periodu do 17. novembra registrovano je čak 359 zemljotresa u istom epicentralnom području - navodi se na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda.

. . .

Mnogi Kraljevčani ne kriju da i dalje spavaju u trenerci, a ima i onih koji nakon svakog manjeg potresa istrčavaju iz svojih kuća na ulicu.

- Nije me sramota da priznam da već petnaest noći spavam obučena, u trenerci. To i nije spavanje, budim se na svaki šum, srce mi lupa. Malo su me smirili ovi iz prvostepene komisije jer kažu da naša zgrada, koja ima 14 spratova, statički nije mrdnula. Ali to nije oteralo moj strah i mislim da nikada neću prestati da se bojim - priča nam Marija G., koja živi u jednoj višespratnici u centru Kraljeva.

. . .

Psihijatar Lidija Ćuk kaže za Press da sve ukazuje da je ugroženom stanovništvu u Kraljevu potrebna ne samo materijalna već i psihološka pomoć.

- Deci i odraslim ljudima treba objasniti prirodu zemljotresa, dati im procenu do kada će sve to trajati. Kod nas se odmah pominju ćebad, brašno, hrana, a svi zaboravljaju da je psihološka podrška jednako važna, naročito kada su u pitanju deca. Decu ne treba isključiti iz svega, upućivati ih samo u igru, slušanje muzike, gledanje crtanih filmova. Takav pristup je samo maskiranje problema. Treba ih pustiti da opišu šta osećaju, jer kada se strah opiše rečima, on se smanjuje. Uz to, odrasli treba da se potrude da svakodnevne aktivnosti dovedu u što normalniji ritam. Tu, pre svega, mislim na školske aktivnosti - smatra Lidija Ćuk.

Ona kaže da je strah od zemljotresa jedan od najjačih strahova koji su programirani u ljudskom biću.

- Problem je što postoji opasnost da kada se čovek otrezni i shvati šta ga je snašlo, taj strah preplavi racionalno razmišljanje - upozorava dr Ćuk.


Извор: http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/stor.....resa!.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 18438
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Eto leka protiv nesanice...Patentiraj to.



offline
  • tuzor  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Sep 2007
  • Poruke: 4115
  • Gde živiš: U Kraljevstvu duha

Napisano: 13 Jan 2011 13:46

Нема смирења за нас...
Citat:ПОСЛЕДЊИ ЗЕМЉОТРЕС (M>=2.3)

13.01.2011 у 13:22 часова, регистрован је земљотрес магнитуде 3.0 јединице Рихтерове скале у региону Краљева. Интензитет је процењен на IV степена Меркалијеве скале.


У згради града Краљева било је овако: Ко је био "на ногама", није осетио јачи потрес; ко је седео (укључујући и мене), осетио је "пливуцкање и роњење" у два наврата, током пет секунди.

Dopuna: 13 Jan 2011 13:52

А људи гину и даље... Sad

Citat:Poginuo radnik koji je raščišćavao kuću oštećenu u zemljotresu!

Radnik Milivoje M. (46) iz Adrana kod Kraljeva poginuo je juče prilikom raščišćavanja jedne kuće koja je oštećena u zemljotresu! Na njega je pala betonska ploča teška nekoliko stotina kilograma i usmrtila ga na licu mesta!

Kako Press saznaje, Milivoje je radio na kući porodice Milutina Radojevića iz Musine Reke kod Kraljeva. Ona je pretrpela velika oštećenja u zemljotresu koji je pogodio Kraljevo i okolinu pre dva meseca. Nesreća se dogodila juče u popodnevnim satima.

http://pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/14730.....su%21.html

Citat:Poginuo pomažući prijatelju u obnovi kuće

Na Milivoja je pala noseća greda oštećene kuće koju je pokušavao da sruši, a umro je u kolima Hitne pomoći, rekao je direktor Zdravstvenog centra "Studenica" u Kraljevu, Dragan Arsić.

Milivoje je došao u Musinu reku da pomogne prijatelju u rušenju kuće, kako bi što pre bili postavljeni temelji za novu montažnu kuću.

"Ovo je za nas bila zaista tragedija. Mi ovo nismo želeli, mi smo toliko molili ljude da pažljivo rade da se ništa ne bi dogodilo. Mnogo nam je teško", rekla je supruga vlasnika kuće na čijoj sanaciji je Milivoje pomagao.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/110048/P.....bnovi-kuce

offline
  • Pridružio: 20 Jul 2008
  • Poruke: 4682

Nije ovo dobro nikako, slusah pre neko vece na TV-u da se u narednom periodu ocekuju zemljotresi jacine kao taj u Kraljevu. Taj talas ce se siriti prema Bajinoj Basti ili prema Mataruskoj Banji ( u tom pravcu).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 911 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 4 sakrivenih i 891 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ladro, laki_bb, Lazarus, mean_machine, mgolub, MikeHammer, mnn2, nenad81, operniki, Parker, Srky Boy, Trpe Grozni, W123, yufighter, Zimbabwe, zzapNDjuric99