Razlika između dizajna i programiranja | Vrste WEB sajtova

Razlika između dizajna i programiranja | Vrste WEB sajtova

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2012
  • Poruke: 2138

Dizajn i programiranje sajta, u čemu je razlika?

Šta je programiranje sajta?

Mnogi mešaju dizajn i programiranje sajtova, treba znati da te dve oblasti nistu potpuno iste. Razlika je u tome što se programiranje sajtova svodi na samu funkcionalnost sajta, odnosno programiranje sajta u nekom programskom jeziku (tipa PHP ili ASP, zavisi od onog jezika za koji se programer odluči prilkom početka izrade sajta).

Kratka informacija: Programski jezici (PHP i ASP) se izvršavaju na strani servera, dok se opisni jezici HTML i CSS, izvršavaju na strani računara sa kojeg posetioc pristupa sajtu.

Šta je dizajn sajta?

Dizajn sajta je ono što mi vidimo na sajtu, to su tekst, slike, sam izgled sajta, boje. Ovo radi dizajner za razliku od programera (web devolper-a) koji se bavi programiranje sajta. Ovde se ne koriste programski jezici već opisni jezici kao što su HTML i CSS. Pomoću HTML se dodaje sadržaj (tekst, slike, tabele) a pomoću CSS se definiše sam izgled sajta, boje i slično.

Vrste WEB sajtova

Postoje dve osnovne vrste sajtova, a to su DINAMIČKI i STATIČKI sajtovi.

U čemu je razlika?
Osnovna razlika između ovih sajtova jeste to da se dinamički sajtovi koriste onda kada je na sajtu potrebno često menjati sadržaj ili dodavati novi dok se statički sajtovi koriste u suprotnom, onda kada duže vreme nije potrebno izmeniti neki sadržaj (tekst, slike, tabele) na samom WEB sajtu. Dinamički sajtovi se obično prave kombinacijom serverskih i klijentskih skripti, html i css (obično imaju i administratorski deo koji služi da administrator sajta promeni sadržaj na sajtu ili doda novi), dok se statički sajtovi prave pomoću html i css u nekom tekst editoru (tipa notepad ili notepad++).


Napomena: Dinamički sajtovi se još mogu praviti i putem CMS sistema, to je aplikacija koja služi za izmenu sajtova (sadržaja, boje, izgleda) bez poznavanja programiranja i dizajn samog sajta. Poznatiji CMS sistemi su WordPress, Joomla, Drupal…
Koji način je bolji za izradu sajta?

Ovo pitanje najviše zavisi od Vas, tj. od vrste sajta koji pravite kao i od vremena za koji želite da on bude završen.

Arrow Ukoliko želite da sajt napraviti brzo i lako a da pritom ne želite da naučite programiranje i dizajniranje, onda možete koristite neko CMS rešenje.

Arrow Ukoliko želite da napravite sajt na kojem često menjati sadržaj a želite da pritom i naučite nešto o programskim jezicima onda je Vaš izbor dinamčki sajt

Arrow Ukoliko želite da napravite sajt koji ima sadržaj ali ga nije potrebno često menjati i dodavati novi, onda možete napraviti statički sajt. Ovde nije potrebno znati programski jezik, već samo opisne jezike kao što su HTML i CSS.

Pored toga što sajt možete napraviti sami, postoji još dosta načina, npr. korišćenje nekog web servisa (tipa google sites) ili korišćenje nekog blog servisa (kao što su WordPress.com i Blogger.com) ili korišćenjem nekog CMS sistema.

Pre nego što počnete sa samom izradom i dizajnom sajta, razmislite šta želite kako bi ste u početku krenuli odmah sa onim rešenjem koje Vam i vrsti sajta koji pravite, najviše odgovara.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 440 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 0 sakrivenih i 427 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, maCvele, ofbeyond, orjen, raketaš, S-lash, sakota79, sasakrajina, Tamo neko, tomigun, Trpe Grozni, vlvl, W123