Čudno podizanje sistema

1

Čudno podizanje sistema

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2008
 • Poruke: 32
 • Gde živiš: BiH

Znači kako stoji u naslovu takva je situacija, a sada da ispričam od početka.
Sve je bilo uredno (kad je ova pojava u pitanju) do prije 3 mjeseca kada mi je dvd-rw otkazao poslušnost pa sam morao da kupim novi.
Dam ja 25 eura i kako to nisam nikad spajao odem do drugara koji mi to spoji i čim je upalio računar izađe ekran na kojem stoji:
system is starting zatim logo IBM-a i još press enter to interupt normal starting
Naravno odmah me je pitao šta je to a i ja to prvi puta vidim i traži riješenje tamo vamo ali ništa i pošto meni taj dvd-rw treba ostavili smo ga ali svako drugo treće paljenje moram da čekam 4 do 5 minuta dok se sistem ne digne a onda radi kao i 6 godina prije (znači odlično).
Da kažem kada ja stisnem ono Enter izađe tamo nešto još ali u tom slučaju moram malo duže da čekam - ali znači čekam i ovako i onako!
Evo slika najvažnijih informacija o računaru ako je potrebna:Takođe da kažem da kad su virusi u pitanju ne mogu reći da sam čist 100% ali 90% mislim da jesam, dalje sam prešao sve od defragmentacije, isključivanja programa u start up-u, čišćenja registry baze, traženje virusa i malvera, brisanja ne potrebnih programa pa do dizanja novog sistema i opet ista stvar tako da po mom skromnom mišljenju jedini problem ili sukob izaziva ovaj dvd-rw koji je marke LG (ako će i to da pomogne)!
Znači sve ove radnje sam pokušavao odmah po spajanju dvd roma kao i slijedećih 4-5 dana a onda zamijenio sistem u nadi da je on uzrok problema ali problem se vratio odmah sutradan!
Još da velim da mi je jedan lik čim iskoči ono system is starting digao sistem za 15 sekundi pritiskom na neku kombinaciju tipki ali u tom slučaju mi drugi disk postane ne dostupan tačnije ne vidi se uopšte tako da to niti sam zapamtio niti sam koristio nego uvijek čekam.
To bi bilo to ako netko ima neki savjet unaprijed hvala!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Aco  Male
 • Moderator foruma
 • Aleksandar
 • Pridružio: 12 Maj 2006
 • Poruke: 16823
 • Gde živiš: /home/aco

Jeli ti dvd rom sam spojen kablom na plocu,ili je i hard disk uvezan na isti kabal i kako su ti rasporedjeni jumperi..offline
 • Pridružio: 12 Nov 2008
 • Poruke: 32
 • Gde živiš: BiH

Imao sam obaveza pa nisam odmah stigao da pišem a i pošto sam prije nego sam otvorio temu pretraživao arhivu na ovom sajtu vidio sam da puno ljudi ima slične probleme a da nemaju pojma kad im se nešto spomene tipa jumper!
Pošto je taj isti slučaj i sa mnom nisam htio ni vas ni sebe da mučim jer do sada sam samo znao da to postoji a gdje je i šta je to to je bilo drugo pitanje!
Znači latio sam se sinoć googla i prikupljao informacije da bi danas rasturio računar iako to radim po prvi puta sam i situacija je sledeća:
na IDE 0 je spojem samo sistemski disk od 40GB a
na IDE 1 je spojen drugi disk od 80GB i to na sredini na sivom konektoru dok je dvd-rw spojen na samom kraju na crni konektor.
E sada situacija je bila da je jumper na dvd romu bio postavljen na cable select a drugi disk dakle na istom tom kablu kako sam ja vidio sa skice koja se nalazi na njemu je takođe postavljen na cable select ali ono što mi je neobično je to da ima ne jedan nego dva jumpera (i prema toj skici on je takođe na cable select kako već rakoh).
Ja sam sada postavio dvd-rw na master a disk nisam dirao kao ni onaj sistemski disk koji se sam nalazi na prvom kablu.
Sa ovim postavkama nisam stigao puno puta probati paljenje i gašenje ali od treći puta recimo opet čekam oni 4 do 5 minuta pa ne znam sada da li da ovaj disk sa cable select postavim na slave a dvd-rw da ostane master.
A druga stvar ne znam da li to nešto znači jer sam čitao da bi moglo imati veze (iako meni do sada to nije stvaralo probleme) je da mi je u biosu kao first boot device postavljen cd/dvd a kao second hard disk 0 (što bi trebao biti ovaj sistemski)!
Još da velim pa onda čekam odgovore jest da i sa ovom promjenom jumpera nemam problema u radu računara kao i prije nje!!

offline
 • Aco  Male
 • Moderator foruma
 • Aleksandar
 • Pridružio: 12 Maj 2006
 • Poruke: 16823
 • Gde živiš: /home/aco

Taj sistemski disk sto je sam na kablu od 40gb on bi ti trebao biti na primary master sto je i najbitnije.Ako ti je sve prije radilo ok probaj samo na tom novom dvd-rw staviti jumper kao je bio na starom dvd-romu .A stavi i u biosu HDD-0 da ti je first boot device i time ces malo ubrzati dizanje..

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2008
 • Poruke: 32
 • Gde živiš: BiH

Nakon višesatnog testiranja moram da kažem da je ovaj moj problem ipak specifičan i najvjerovatnije neće biti riješen ali šta se može.
Sistemski disk mi je primary master a na drugom kablu secondary master je dvd-rw a cable select je drugi disk i tako mi je bio podešen i stari dvd-rw (Nec-ov) ali ovaj LG-ev očito ima neki konflikt ili šta već.
Pokušao sam i da u biosu stavim first boot device sistemski disk a zatim cd/dvd ali opet svako drugo paljenje moram čekati 4 do 5 minuta da podigne sistem.
Znači hvala na savjetima ali zbog ovoga i nisam htio prije tražiti pomoć jer sam bio prilično siguran da za ovo pomoći nema, jedino novi računar!

offline
 • Rade Jekić
 • Pridružio: 05 Okt 2005
 • Poruke: 3002
 • Gde živiš: Valjevo

Kupovinu novog kompa ostavi kao krajnje resenje. Do tada, da pokusamo jos nekoliko stvari ako se slazes Smile. Za pocetak, pozeljno bi bilo da prilikom povezivanja primenjujes neka osnovna pravila kako bi se lakse razlikovao hardverski od softverskog problema (i bio siguran da nisi nesto pogresno povezao i time napravio manji ili veci problem)...ne znam da li postoji neki zvanicni spisak, ali recimo da sam ih ja vremenom naucio i da mi njihova primena nikad nije donosila probleme...Dakle:

* ukoliko povezujes uredjaje ATA kablom (siroki trakasti kabl) moras se odluciti na koji nacin zelis podesiti uredjaje koje na njega povezujes - jedan mora biti master, a drugi slave. Pitanje je da li zelis da to ucinis rucno ili ces dozvoliti kontroleru na maticnoj ploci da se sam dogovori sa uredjajima postavljanjem jumpera na polozaj CS (plasticno receno Smile ).

* Dakle, ako se odlucis za rucno postavljanje rezima rada (master/slave) onda jedan mora biti master a drugi slave...na tebi je da odlucis kom uredjaju dajes koju poziciju, i po mom misljenju je to manje bitno. U tom slucaju, pozicija uredjaja na kablu (da li je na sredini ili na kraju ATA kabla) ne igra nikakvu ulogu.
* Ako se ipak odlucis na postavljanje uredjaja u CS rezim rada (cable select) u tom slucaju njihova pozicija na kablu igra veoma veliku ulogu jer na osnovu nje kontroler na ploci odredjuje da li je uredjaj master ili slave. Ukoliko je uredjaj povezan na konektor na kraju kabla (u velikom broju slucajeva je crne boje), on je master, ako je na konektoru u sredini (najcesce sive boje) on je slave. Veoma bitno je da u tom slucaju oba uredjaja budu postavljena u CS rezim rada postavljanjem jumpera na odgovarajuci set iglica. Dakle, ukoliko samo jedan uredjaj postavis u CS, a drugi na master slave poziciju postoji sansa da BIOS (tj. kontroler na ploci) postavi uredjaje u pogresne rezime i time uspori/onemoguci proces podizanja sistema (paljenja racunara i ocitavanja uredjaja u POST procesu...crni ekran - bela slova, prilikom paljenja racunara Smile ).

* Uvek pogledaj semu koja je nacrtana na uredjaju (na hdd-u je obicno nacrtana na nalepnici), a na optickim uredjajima se obicno nalazi sa zadnje strane uredjaja - oznake se nalaze iznad odgovarajuceg para "iglica".

* Koristi ATA100/133 kablove (80-zilni kablovi sa konektorima u razlicitoj boji) jer ce oni omoguciti koriscenje CS rezima rada i bolju stabilnost prenosa podataka (brzi rad). Stari kablovi sa konektorima u jednoj boji (najcesce se koristila crna boja) i sa 40 zica ne mogu se postaviti u CS mod i najverovatnije ce dovesti do greske prilikom POST ocitavanja.

Moja preporuka u tvom konkretnom slucaju bi bila da zamenis ATA kabl kojim povezujes sporne uredjaje, a zatim da uredjaje postavis u odgovarajuci rezim (rucno na master/slave ili oba na CS) i onda upalis racunar. Takodje, prilikom boot procesa bilo bi pozeljno da u optickom uredjaju nemas nikakav disk jer njegovo ocitavanje usporava boot proces.

EDIT: jos jedna mala napomena...prilikom povezivanja hdd-a treba obavezno pogledati nalepnicu jer se neki modeli diskova (najcesce WD diskovi) moraju povezati na tacno opisan nacin u zavisnosti da li je uredjaj sam na kablu ili ne. Naime, kod njih osim rezima master, slave i cs postoji jos jedan - "master/w slave present". On je bitan ako se odlucimo da taj hdd postavimo na master mod, a postoji jos jedan uredja na kablu koji zelimo postaviti kao slave. Ukoliko je samo jedan uredjaj na kablu, ovaj mod nam nece omoguciti ispravna ocitavanja u BIOS-u.

offline
 • Ričard  Male
 • Lavlje srce
 • Supermoderator
 • Zver!
 • Electro maintenance engineer
 • Pridružio: 28 Nov 2006
 • Poruke: 13729
 • Gde živiš: Vršac

Još jedna napomena. Gledajući kabl od matične ploče ka kraju, dalji priključak je Master, a bliži ploči je Slave.

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2008
 • Poruke: 32
 • Gde živiš: BiH

Sve pročitao i svega se pridržavao i prije a i sada ponovo i opet ista stvar ali da krenem od početka.
Znači postavke jumpera su bile na CS ( na drugom disku i dvd romu) što po mom mišljenju znači da imam taj pravi ATA kabl jer je isti kao ovaj na slici stim što su boje crna, siva, crna.
Ali i tako podešeni nisu promijenili situaciju
a ono što je meni najčudnije, stari dvd rom je bio postavljen kao master a ovaj disk na CS dok je u biosu first boot device bio cd/dvd a onda HDD0 i to je tako stajalo 5 godina i nikad ništa da zeza a sada sa istim tim podešavanjima zeza otkako sam promijenio dvd rom.
Nešto mi ovo izgleda da ću biti ne shvaćen pa da ja to kratko i jasno:

1. DVD rom CS HDD CS - čekanje 4-5 minuta
2. DVD rom Master HDD CS - čekanje 4-5 minuta
3. DVD rom Master HDD Slave - čekanje 4-5 minuta

Sve tri varijante sam isprobao sa postavkom u biosu na first boot device HDD0 a zatim cd/dvd ali niti se šta kvari ili javljaju neka upozorenja niti se problem rješava.
Sve je uredno samo moram čekati.
Još da velim da su mi jumperi na oba diska kao ovi na slici - mislim u paru a ne samo jedan) i slika je sa neta nije sa mog diska, takođe mislim da se radi o tim WD diskovima jer imaju taj četvrti režim ali kako disk nisam postavi za master to bi trebalo biti nevažno!

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2008
 • Poruke: 14018
 • Gde živiš: Nish

Citat:na IDE 0 je spojem samo sistemski disk od 40GB a
na IDE 1 je spojen drugi disk od 80GB i to na sredini na sivom konektoru dok je dvd-rw spojen na samom kraju na crni konektor.


Na IDE 0 stavi oba hdd-a. "Sistemski" (kako ga ti nazivas) neka bude master (jumper na master), a ovaj drugi hdd neka bude na slave(jumper na slave).

Na IDE 1 grani, stavi problematican CD-ROM (jumper mu mozes staviti na master ili slave, nebitno je).

U BIOS-u First boot device neka bude HDD.

Pokusaj, pa javi rezultate.

offline
 • Rade Jekić
 • Pridružio: 05 Okt 2005
 • Poruke: 3002
 • Gde živiš: Valjevo

Mala napomena...ukoliko su ti džamperi postavljeni kao na slici skoro da sam siguran da imaš Hitachi hdd...jedan jumper služi za određivanje režima rada (master, slave, cs) a drugi za određivanje geometrije diska (15 ili 16 heads, ako se dobro sećam). Mislim da je WD koristio dva jumpera samo na starijim diskovima manjeg kapaciteta (do 80gb, nisam siguran) i jedan od njih je služio za ograničenje kapaciteta diska (jer nisu sve starije ploče podržavale hdd većeg kapaciteta od 32gb). Da ne skrećem mnogo sa teme, poslušaj savet kolege gorana pa javni rezultat.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 727 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 6 sakrivenih i 687 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, awathorn, Bane san, celik, dekao, Doca, doktor1964, dragoljub11987, dragonserbia, Džordžino, Georgius, goxin, HrcAk47, ikan, Ilija Cvorovic, Jethro, kvcali, kybonacci, mačković, mean_machine, Milan A. Nikolic, rodoljub, rovac, Srky Boy, Steeeefan, stegonosa, Tas011, Toni, vasa.93, vlvl, Wlade, zljubomir, |_MeD_|