Windows, saveti profesionalaca za efikasniji rad

Windows, saveti profesionalaca za efikasniji rad

offline
  • Goran 
  • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
  • Pridružio: 05 Maj 2003
  • Poruke: 9977
  • Gde živiš: Singidunum

Petorica naših stručnjaka otkrivaju svoje tajne za brži i lakši rad - od prečica za upravljanje datotekama do trikova za obradu fotografija.

Lični računari, za koje se tvrdi da povećavaju produktivnost, troše mnogo našeg vremena. Pretrpani meniji, frustrirajuće "mogućnosti" programa i sporo prenošenje fotografija samo su neki od tehnoloških "gutača" vremena na koje smo navikli. Međutim, ne mora da bude tako. Okupili smo stručnjake koji će vam pomoći da uštedite sate i sate dragocenog vremena.


UBRZAJTE WINDOWS

Negde u podsvesti znam da bih morao redovno da održavam čvrsti disk kako bi računar radio najbolje moguće. Za razliku od kućnih poslova u stvarnom životu, ipak mogu da nateram Windows da počisti za sobom, što mi omogućava da se posvetim drugim poslovima (ili da preuzmem još više pesama s Interneta). Najlakši način da automatizujete redovno osnovno održavanje u Windowsu 98 i Me jeste da izaberete Start-Programs-Accessories-System Tools-Maintenance Wizard. Sledite uputstva za automatsko pokretanje programa ScanDisk, Disk Defragmenter i Disk Space Manager. Opcija Custom u prvom okviru za dijalog čarobnjaka za podešavanje omogućava i da isključite pokretanje nekih programa prilikom podizanja sistema. U drugim verzijama Windowsa morate ručno da dodate slične uslužne programe u direktorijum Scheduled Tasks: izaberite Start-Programs [All Programs u XP-u]-Accessories-System Tools-Scheduled Tasks. Zatim dva puta pritisnite ikonicu Add Scheduled Task, i dopustite čarobnjaku da vas sprovede kroz automatizovanje uslužnog programa. Postupak ponovite i za ostale alatke za održavanje. Ako vam zatreba dodatna pomoć, pročitajte Male savete za Windows na adresama http://www.pcworld.com/howto/article/0,aid,111653,00.asp i http://www.pcworld.com/howto/article/0,aid,107861,00.asp.

Uspavajte da biste ubrzali

Evo i mog omiljenog postupka za uštedu vremena: isključivanjem računara svake večeri štedite energiju, ali to nije način da uštedite i vreme. Korišćenjem Windowsove mogućnosti hibernacije izbeći ćete sporo isključivanje i ponovno podizanje operativnog sistema. Kada vam računar ponovo zatreba, sve aplikacije će biti vrlo brzo obnovljene u stanju u kojem ste ih ostavili. Nažalost, ne može se "uspavati" svaki računar. Primera radi, to nije moguće uraditi s računarom pod Windowsom 9x koji koristi sistem datoteka FAT32. Kako ćete saznati podržava li računar hibernaciju?

U Windowsu 2000 i XP prijavite se kao administrator. U polje Address u prozoru bilo kog direktorijuma ili Internet Explorera unesite control panelpower options ( control panelpower management u Windowsu 98 ) i pritisnite Enter. Ako se u prikazanom okviru za dijalog nalazi kartica Hibernate, uspešno ste savladali prvu prepreku. Otvorite tu karticu i pogledajte da li računar zadovoljava zahteve iz odeljka Disk space for hibernation. Potvrdite polje Enable hibernation i proverite da se nije pojavila nijedna poruka o grešci. Kada sledeći put izaberete Start-Shutdown (u Windowsu 98, Me ili 2000), odaberite opciju Hibernate u okviru za dijalog Shutdown Windows i pritisnite OK. U Windowsu XP izaberite Start-Turn Off Computer i pritisnite taster Shift da biste dugme Stand By pretvorili u dugme Hibernate. Opcija Stand By ne isključuje računar u potpunosti kao što je slučaj s hibernacijom. To je zapravo režim rada s manjom potrošnjom i koristan je ako ćete biti odsutni kraće vreme.

Ubrzajte prijavljivanje

Ako ne možete da koristite hibernaciju, najbolji način da ubrzate podizanje Windowsa jeste da smanjite broj aplikacija koje sistem aktivira prilikom svakog prijavljivanja za rad. U stvari, to bi trebalo da uradite čak i ako koristite režim Hibernate. Postoji više načina za otkrivanje skrivenih programa koji se aktiviraju tokom podizanja sistema, ali se meni najviše dopada besplatan program Startup Control Panel autora Majka Lina (preuzmite ga s adrese http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,7976,00.asp ). Istražite sve kartice, uklonite znak iz polja za potvrdu pored svakog nepotrebnog programa i eksperimentišite sve dok se operativni sistem ne podigne samo sa stvarno potrebnim aplikacijama.

Obuzdajte miša

Pomeranje sporog pokazivača po ekranu može da bude vrlo zamorno. Ako je to slučaj i s vašim računarom, iskoristite kontrolni pano Mouse. U polje Address prozora bilo kog direktorijuma ili Internet Explorera unesite control panel mouse i pritisnite Enter. Kartica što ćete je otvoriti zavisi od upravljačkog programa miša i zvaće se Pointer Options ili Motion. Na njoj potražite komandu koja omogućava podešavanje brzine pokazivača. Povucite klizač prema vrednosti Fast ukoliko se pokazivač kreće sporo, odnosno prema vrednosti Slow ako zbog njegove brzine gubite na preciznosti.

Mnogi miševi podržavaju i opciju za ubrzavanje pokazivača ako se miš pomera brže. Da biste aktivirali tu mogućnost, potražite parametar Acceleration; možda ćete morati da pritisnete dugme Advanced ili Accelerate da biste ga videli. U nekim upravljačkim programima se ta mogućnost naziva Enhance pointer precision. Potvrdite tu opciju (ako je dostupna) i podesite nivo osetljivosti. Eksperimentišite sve dok ne podesite brzinu i ubrzanje kako vam odgovara.

Podrazumevani okviri za dijalog

Ranije sam trošio mnogo vremena u Windowsovim okvirima za dijalog kad god bih hteo da otvorim ili snimim datoteku. Sada sam ih podesio tako da automatski otvore određeni direktorijum, pa ne moram da krčim put kroz mnoštvo direktorijuma. To i vi možete postići, na nekoliko načina. Prvi je definisanje podrazumevanog direktorijuma u prečici aplikacije. U meniju Start ili na paleti Quick Launch pronađite program (prečicu). Ikonicu pritisnite desnim tasterom miša i izaberite Properties. U polje Start in unesite putanju do direktorijuma u kojem čuvate većinu radnih datoteka (odnosno do direktorijuma koji biste želeli da vidite kada aktivirate okvir za otvaranje datoteka). Pritisnite OK. Na aplikacije Microsoft Officea možda ćete morati da primenite drugi postupak. Na primer, u Wordu i Excelu treba da izaberete Tools-Options. U Wordu otvorite karticu File Locations, izaberite tip datoteke i pritisnite dugme Modify da biste prilagodili putanju; postupak ponovite za sve tipove datoteka koje želite da prilagodite. U Excelu otvorite karticu General i unesite putanju pod stavkom Default file location.

Brže pretraživanje

Redovno tragam za datotekama u istim direktorijumima. Srećom, sva pretraživanja mogu da budu znatno brža i efikasnija ako se snime parametri koji se najčešće koriste. Na radnoj površini ili u prozoru bilo kog direktorijuma pritisnite F3 da biste započeli pretraživanje. Unesite parametre pretraživanja, uključujući sve džoker znake (na primer, *.mp3 ako želite da pronađete sve datoteke u tom formatu). Pritisnite dugme Search ili Find Now da biste aktivirali pretraživanje na osnovu zadatih parametara (pretraživanje možete zaustaviti u bilo kom trenutku pritiskom na dugme Stop), zatim izaberite File-Save Search. Windows 98 smešta na radnu površinu ikonicu za sva snimljena pretraživanja. Novije verzije Windowsa omogućavaju da izaberete lokaciju za te ikonice. Bilo kako bilo, ikonice uvek možete da premestite negde drugde (primerice, u meni Start). Kasnije je dovoljno da dva puta pritisnete ikonicu sa snimljenim parametrima pretraživanja. Ukoliko su snimljeni svi potrebni parametri, pretraživanje ćete aktivirati pritiskom na taster Enter neposredno po otvaranju prozora Search ili Find. Ako želite, parametre možete izmeniti i zatim aktivirati pretraživanje.

Trenutno prilagođavanje paleta alatki

Da biste optimalno uklopili sve palete alatki (Quick Launch i druge) na paleti poslova, treba samo dva puta da pritisnete liniju razdvajanja na levom kraju palete i njena veličina će se trenutno promeniti tako da budu prikazane sve ikonice. Možda ćete tu graničnu liniju morati da pritisnete i nekoliko puta da biste videli sve moguće rasporede. Trik se može primeniti i na palete alatki koje dele prostor u istom redu prozora bilo kog direktorijuma ili Internet Explorera. Ako koristite Windows XP, prvo desnim tasterom miša pritisnite paletu poslova ili alatki i poništite potvrdu iz polja Lock the Taskbar ili Lock the Toolbars da biste te palete "otključali" pre nego što im promenite veličinu. Kasnije ih možete ponovo zaključati potvrđivanjem odgovarajućeg polja.


UBRZAJTE INTERNET

Obezbedite širok propusni opseg

Oprostite mi što navodim opštepoznatu činjenicu, ali prvi činilac za uštedu vremena jeste brza veza s Internetom. DSL ili kablovska veza obezbeđuje preuzimanje datoteka brzinama i do 30 puta većim od modemske veze. Kada ne preuzimate ogromne datoteke, razlika i nije tako velika (tri do pet puta), ali će vam i tada omogućiti da nedeljno uštedite nekoliko sati. Ne možete da obezbedite vezu širokog propusnog opsega? Programi za ubrzavanje kao što su Propel ( www.propel.com ) i SlipStream ( www.slipstreamdata.com ) koriste komprimovanje, keširanje i druge trikove da bi dvostruko ili trostruko ubrzali modemsku vezu. Mesečna pretplata za Propel je osam dolara, pored uobičajenih troškova za vezu s Internetom; SlipStream ide uz NetZero HiSpeed, "ogoljenu" pristupnu uslugu koja košta samo petnaest dolara mesečno.

Podesite pretraživač

Lično iskustvo s Internetom mogu podeliti na dva perioda: pre Googlea i posle njegovog pojavljivanja. Pre nego što je ovaj pretraživač aktiviran, "skakao" sam s AltaViste preko HotBota do Lycosa i tragao za Web lokacijama i podacima. Sada koristim samo Google, jer je brži i bolji. Pronašao sam način da dodatno uštedim vreme korišćenjem opcije Google Preferences ( www.google.com/preferences ).

Prvo naredim Googleu da pronađe samo lokacije na engleskom jeziku, da ne bih "prekopavao" i one na esperantu. Zatim mu naložim da umesto podrazumevanih deset prikaže 50 rezultata na jednoj stranici. Učitavanje takve stranice traje duže, ali zato brzo mogu da pregledam spisak rezultata ne pritiskajući dugme Next pet puta. Ukoliko se ono što tražim ne nalazi u prvih pedeset rezultata, menjam ključne reči za pretraživanje i pokušavam ponovo. Na kraju, naredim Googleu da sve rezultate pretraživanja otvori u novom prozoru čitača. Ako prvi izabrani rezultat ne odgovara, ne moram ponovo da učitavam stranicu s rezultatima - dovoljno je da zatvorim novi prozor i da se vratim u prethodni. (Za vašu informaciju: ako baš ne volite Google, isti postupak možete sprovesti na lokaciji AlltheWeb.com.)

Promenite čitače i zaigrajte

Niko sem Bila Gejtsa ne tvrdi da morate koristiti Internet Explorer. Ja smatram da je Opera ( www.opera.com ) brža i bolja. Kada otvorite novu Web stranicu, Opera je prikazuje preko prethodne, dok se duž gornje ivice prozora pojavljuju jezičci koji omogućavaju lako prelaženje s jedne stranice na drugu. Svako krstarenje Webom, s nekoliko otvorenih stranica i odgovarajućim jezičcima, možete da snimite i kasnije prikažete. (Da biste prozore s jezičcima dobili u Internet Exploreru, morate instalirati aplikaciju kao što je Avant Browser - ( www.avantbrowser.com ) Opera ima i modul za blokiranje iskačućih reklama i na taj način štedi vreme koje biste utrošili na zatvaranje nepotrebnih prozora. Opera u čijem se prozoru prikazuju i reklame ne košta ništa; čitač bez reklamnih poruka, s tehničkom podrškom i Web nalogom za e-poštu, košta 40 dolara. Povremeno će se javiti i izvesni problemi (Opera, primera radi, ne prikazuje dobro lokaciju Washingtonpost.com), ali je to ipak odličan čitač Weba.

Smrvite ne željenu poštu

Nedeljno najmanje sat vremena utrošim na brisanje neželjenih e-poruka iz svog poštanskog sandučeta. Nedavno sam, međutim, otkrio filtre koji će taj posao obaviti umesto mene. Najbolji među njima, Qurb ( www.qurb.com ) i IHateSpam ( www.sunbeltsoftware.com ), integrišu se u Outlook i prepoznaju 80 do 90 procenata neželjene e-pošte, pri čemu sve sumnjive poruke smeštaju u zasebnu omotnicu. (Spamnix se koristi sa Eudorom, a Spam Killer 5.0 radi u okruženju Outlook Expressa.) Naravno, ni ovi programi nisu savršeni. Nakon što završe posao, korisnik mora ručno da izbriše poruke koje su filtrima promakle i da pregleda omotnicu sa "otpadom" kako bi izdvojio valjane poruke koje su se u njemu greškom našle. Međutim, čitav postupak traje samo nekoliko minuta a ne satima.

Sve vesti na jednom mestu

Priznajem, zavisnik sam od najnovijih vesti. Prijavljen sam na nekoliko e-biltena s vestima, a pored toga stalno krstarim lokacijama CNN.com i Google News. Nedavno sam otkrio lokaciju NewsGator ( www.newsgator.com ), RSS akumulatora vesti koji za 30 dolara mesečno šalje naslove udarnih događaja direktno u Outlook. Tako sada mogu da pročitam The New York Times, BBC News, mnoge diskusione grupe i (naravno) PC World u svom programu za e-poštu, pa posledično štedim vreme neophodno za pretraživanje različitih biltena. Samostalni čitači vesti, kao što je besplatan FreeReader (freereader.com), takođe će dobro obaviti ovaj zadatak.

Stavite na spisak

Mala, dobro organizovana lista slanja odličan je način da budem u toku s temama koje me interesuju, kao što su neželjena e-pošta ili Elvis Prisli. Da ne bih ceo bogovetni dan čitao poruke s liste umesto da kreativno radim, definisao sam pravila za razvrstavanje poruka u odgovarajuće omotnice, u kojima kasnije mogu da ih pročitam. Da biste u Outlook Expressu 6.x napravili filtar, izaberite Tools-Message Rules-Mail i pritisnite dugme New. Izaberite uslov (Condition, primera radi Where the subject line contains specific words) i akciju (Action, na primer Move it to the specified folder). Outlook Express će izabrane uslove dodati u listu Rule Description. Pritisnite reči istaknute plavom bojom i popunite okvire za dijalog koji će se pojaviti. Na kraju dajte ime omotnici. (Ako prethodno niste napravili omotnicu, to možete uraditi u ovom koraku. Izaberite omotnicu u kojoj će se naći nova, pritisnite dugme New Folder, unesite ime omotnice i pritisnite OK.) Na samom kraju, imenujte i pravilo (recimo, Elvis je kralj) i dva puta pritisnite OK.


DOTERAJTE OFFICE

Isključite automatske hiperveze

Ponekad u tekst morate da unesete adresu e-pošte ili Web lokacije - na primer, billg@microsoft.com, međutim, čim unesete adresu, Office stupa na scenu i prevodi je u plavu, podvučenu hipervezu. Ta veza je interaktivna pa će, ako koristite Office 2000 ili 97 i nehotice je pritisnete, ekran ostati prazan - dok Office negde "u nedođiji" pokušava da pronađe i prikaže nešto što niste želeli.

Najbolji način za uštedu vremena: naredite Officeu da se kloni adresa.
U Officeu 2003 ili XP, ako ste dovoljno brzi, pritisnite Smart Tag koji se pojavljuje neposredno po prevođenju adrese e-pošte ili Web lokacije u hipervezu i izaberite Stop Automatically Creating Hyperlinks. Aplikacija će poslušati naredbu, ali postupak morate ponoviti u Wordu, Excelu i PowerPointu. Alternativno, u svakoj aplikaciji - bilo koje verzije paketa Office - u glavnom meniju izaberite opciju Tools-AutoCorrect (ili AutoCorrect Options)-AutoFormat As You Type i izbrišite znak potvrde iz polja Internet and network paths with hyperlinks.

Nabavite najnoviju verziju

Bez obzira na to da li koristite Office 2003, XP, 2000 ili dobri stari Office 97, izbeći ćete nerviranje i probleme ako u svakom trenutku imate najnoviju verziju programa koje ste debelo platili. Nadogradnje i dopune Officea retko omogućavaju uštedu vremena, ali zato obiluju zakrpama i ispravkama grešaka i propusta koje mogu da obore sistem i primoraju vas da prerano osedite.

Korisnici Officea 2003, XP i 2000 trebalo bi da posete adresu find.pcworld.com/ 38180. Na njoj će naći brojne vesti o različitim zakrpama za pojedine verzije paketa. Da biste došli do najnovije nadogradnje verzije Officea koju koristite, upotrebite vezu Check for Updates. Pritisnite je, sledite uputstva, preuzmite program za ispitivanje sistema (ako treba), izaberite nadogradnje koje su vam neophodne i pritisnite dugme Start Installation.

Korisnici Officea 97 će na adresi http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?Fa.....laylang=EN naći servisni paket 2b (SR-2b).

Dodajte direktorijume na paletu Places

Kad god u Officeu otvorite postojeću ili snimite novu datoteku, srećete se s paletom Places. Ona se pojavljuje na levoj strani okvira za dijalog Open i Save As i na njoj se nalaze razne ikonice. Nažalost, podrazumevane ikonice na ovoj paleti retko zadovoljavaju potrebe korisnika. Razmislite o vremenu koje biste uštedeli kada biste svoje ikonice mogli da postavite na paletu Places i tako brzo dođete do najčešće korišćenih direktorijuma. Možete to uraditi - samo ako znate pravi trik.

U Officeu 2003 ili XP izaberite File-Open, desnim tasterom miša pritisnite paletu Places i odaberite Small Icons; tako na paleti dobijate prostor za deset ikonica. Zatim pronađite direktorijum koji želite da stavite na paletu i pritisnite ga. U gornjem desnom uglu okvira za dijalog izaberite Tools-Add to "My Places". Kada se ikonica pojavi na paleti Places, pritisnite je desnim tasterom i izaberite Move Up ili Move Down da biste promenili redosled ikonica.

Nažalost, Office 2000 ne omogućava korišćenje manjih ikonica, a niti jedna verzija ne dozvoljava brisanje pet podrazumevanih ikonica. Da biste izveli te operacije, neophodna vam je alatka kao što je WOPR Places Bar Customizer ( šerver, 15 USD, www.wopr.com ).

Prilagodite ikonice

Uveren sam da u Microsoftu biraju određene ikonice za palete alatki u paketu Office samo da bi odgovorni u odeljenju marketinga mogli da drže efektne prezentacije. Zašto bi se inače na standardnoj paleti alatki u Wordu nalazila ikonica za prilagođavanje broja stubaca u dokumentu - što većini korisnika zatreba jednom u deset godina - a nema ikonice za umetanje simbola ili za aktiviranje Clipboarda?

Kontrolu nad svim paletama alatki u svim aplikacijama Officea preuzećete ako pritisnete Tools-Customize-Commands. Proverite da li u polju 'Save in' piše 'Normal.dot' kako bi se prilagođena paleta alatki pojavljivala u svim dokumentima zasnovanim na "normalnom" šablonu. Da biste ikonicu dodali na paletu alatki, pronađite je u listama Categories i Command (na primer, ako želite da dodate ikonicu za umetanje simbola, u listi Categories pritisnite Insert a u listi Command pritisnite Symbol); prevucite ikonicu komande na odgovarajuću paletu alatki i postavite na najprikladnije mesto. Dok radite u tom meniju, možete ukloniti i izlišnu ikonicu tako što ćete je na paleti alatki pritisnuti desnim tasterom miša i izabrati Delete. Na kraju pritisnite dugme Close.

Ne brinite ako zabasate i "upropastite" neku od paleta alatki. Staru ćete vratiti na mesto ako pritisnete Tools-Customize-Toolbars. Pritisnite paletu alatki koju želite da obnovite i pritisnite Reset da biste je vratili u izvorno stanje.

Prikažite oznake pasusa i tabulatore u Wordu

Korisnici worda zajedno gube nekoliko hiljada sati svakoga dana zato što im pasusi nisu poravnati, što se iznenada pojavljuju oznake za nabrajanje, tekst postaje polucrn ili prelazi u kurziv ili što se neki drugi tip čudnog formatiranja pojavljuje u inače normalnom dokumentu. Sva takva formatiranja se nalaze u oznakama pasusa, skrivenim u dokumentu. Kad god kopirate, pomerate ili brišete oznake pasusa, Word prenosi formatiranje na često nerazumljive načine.

Na paleti alatki Standard programa Word je i ikonica koja liči na obrnuto slovo P. Ako je pritisnete, Word otkriva sve oznake pasusa i druge oznake za formatiranje (i tabulatore) u tekućem dokumentu. Nažalost, Word između-svake-dve- reči-tada-stavlja-i-dosadne-tačkice. Iako vam one mogu pomoći da otkrijete suvišne razmake (što je jedna od najčešćih grešaka u kucanju), vi zapravo želite da vidite samo tekst i primenjeno formatiranje. Većina korisnika zato pritisne pomenutu ikonicu jednom, duboko uzdahne i odmah isključi prikazivanje oznaka pasusa.

Možete naterati Word da prikaže oznake pasusa i tabulatore, bez dosadnih tačkica, tako što ćete izabrati Tools-Options- View i potvrditi polja Paragraph marks i Tab characters. Naravno, ako želite da isključite prikazivanje tih oznaka, izbrišite znak za potvrdu. Vrlo jednostavno, pomoću nekoliko komandi makroa, možete izmeniti i delovanje ikonice s obrnutim slovom P tako da više ne prikazuje tačkice. Detalje ćete naći na adresi http://www.woodyswatch.com/wowmm/archtemplate.asp?v3-n16.

Zaustavite skakutave menije

Ako to već niste uradili, sprečite "prilagodljive" menije u Officeu (koji sakrivaju retko korišćene komande) da poskakuju kao skakavci na livadi. Da biste isključili tu mogućnost, pritisnite Tools-Customize-Options, pa u Officeu 2003 ili XP potvrdite polje Always show full menus, a u Officeu 2000 poništite potvrdu polja Menus show recently used commands first.

Nadvladajte drakonske mere zaštite

U Microsoftu su odlučili da određene verzije Outlooka sakrivaju priloge e-poruka izvesnih tipova. Presuda je doneta neposredno nakon što se pojavio virus LoveLetter, a veliki broj korisnika dva puta pritisnuo priloženu datoteku "ILOVEYOU" kojom je virus oborio moćan interni sistem e-pošte te kompanije.

Microsoftov drakonski pristup rešavanju problema? Ne dozvoliti korisnicima da vide ili barataju određenim tipovima datoteka priloženim poruci e-pošte. Jasno, Microsoft ne blokira Wordove dokumente niti Excelove tabele, iako se virusi mogu naći i u njima. Umesto toga, usredsredili su se na programe i druge datoteke što se automatski aktiviraju ako ih dva puta pritisnete.

Priličan problem nastaje kada vam neko pošalje datoteku koju očekujete, a vi ne možete da je otvorite. Možete ga rešiti tako što ćete poruku vratiti pošiljaocu i zamoliti ga da preimenuje datoteku (na primer, iz imeprograma.exe u imeprograma.exe.glupioutlook) i onda je ponovo pošalje, ali to nije pravo rešenje. Mnogo bolje nudi Ken Slovak i njegov besplatan uslužni program Attachment Options (http://www.slovaktech.com/attachmentoptions.htm) koji primorava Outlook da prikaže sve datoteke priložene uz e-poruku.


UBRZAJTE HARDVER

Ubrzajte snimanje na kompakt disk


CD-RW uređaj omogućava da napravite rezervne kopije datoteka, snimite audio kompakt diskove, čak i da snimite video diskove za reprodukovanje na mnogim DVD plejerima. Međutim, ako imate stariji uređaj, na to trošite mnogo vremena. Naš centar za testiranje potvrdio je ono što smo već znali: starom 12X CD-RW uređaju potrebna je večnost (7 minuta i 10 sekundi) za snimanje diska kapaciteta 650 MB. Noviji 48X modeli će isti posao odraditi za 2 minuta i 37 sekundi. Budući da se može kupiti za manje od sto dolara, brz i nov CD-RW uređaj će vam uštedeti zaista mnogo vremena.

Podizanje sistema brzinom munje

Svaki put kada uključite računar, on vas primorava da čekate. U delu ovog teksta posvećenog Windowsu (na strani 30), Skot Dan je objasnio kako da softverski ubrzate podizanje sistema, ali ja se bavim hardverom. Da biste i hardver vrlo brzo pripremili za rad, uklonite suvišne poslove iz procesa podizanja sistema. Uključite računar i neposredno nakon toga pritisnite taster (naznačen na ekranu) koji pokreće program za podešavanje (PC Setup); često je to taster Delete, ali može biti da vaš sistem zahteva korišćenje nekog drugog tastera.

Postupak otpočnite tako što ćete zaobići proveru sistemske memorije, što je deo rutine Power-On-Self-Test koja proverava veličinu radne memorije računara. Pređite u odeljak Boot i potražite parametar Set Quick POST ili neki sličan njemu. Izaberite vrednost Enabled.

Da biste sprečili računar da proverava postojanje disketne jedinice i da je zavrti, izbrišite njenu oznaku s početka spiska sistemskih uređaja. U odeljku Boot potražite deo Set Boot Device Order (ili tome slično). Pomoću tastera sa strelicama izaberite odrednicu IDE Hard Drive i postavite je na vrh liste tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Shift-+. Ako kasnije zaželite da sistem podižete s diskete, vratite disketnu jedinicu na vrh spiska.

Snimite parametre i izađite iz programa (u mnogim sistemima se za to koristi taster F10). Podizanje sistema će se nastaviti. Ako se jave problemi, ponovo uđite u program PC Setup i vrednosti svih izmenjenih parametara vratite na izvorne.

Kad nestane struje

Čak i mali poremećaj napajanja iz električne mreže može da uništi podatke u računaru. Zbog toga nabavite manji izvor besprekidnog napajanja proizvođača kao što su kompanije American Power Conversion (APC) i Tripp Lite. Kada nestane struja, baterija iz uređaja veličine kutije za hleb omogućiće nesmetan rad računara. Za petnaest minuta, koliko baterija može da ga napaja, snimićete sve na čemu ste radili i zatim isključiti sistem. Izvor besprekidnog napajanja koji koristim može da isključi računar čak i kada sam odsutan.

Kako se u ovom slučaju štedi vreme? Odgovor je jednostavan: prilikom svakog nestanka struje i ponovnog uspostavljanja normalnog napajanja, štedim 10 do 15 minuta koje bih utrošio na obnavljanje napola snimljenih datoteka. Naravno, ušteda se meri satima, pa čak i danima, ako pretpostavimo da zbog nestanka napajanja ili pojave prenapona u električnoj mreži nepovratno mogu da se izgube vrlo važni podaci i datoteke.

Biometrijski pristup

Internet je izazvao pravu poplavu lozinki: svaka druga Web lokacija zahteva prijavljivanje korisničkim imenom i lozinkom. Zato pretraživanje dugačkog spiska lozinki vremenom postaje zamorno i teško. Iznenađen sam što vrlo mali broj korisnika dozvoljava svojim prstima da obave postupak prijavljivanja, pomoću jednostavnih biometrijskih čitača kao što su FIU-710 (200 USD) i FIU-600 (140 USD) kompanije Sony. Instaliraju se samo nekoliko minuta, a povezuju preko USB priključka. Najzamornije je unošenje lozinki za sve Web lokacije koje posećujete da bi uređaj mogao da pošalje odgovarajuće informacije kada postavite prst na senzor čitača. Prednost uređaja kompanije Sony je što otisak prsta i podatke za proveru identiteta čuvaju u svojoj memoriji, a ne na čvrstom disku računara. To znači da čitač možete uvek nositi sa sobom i prijavljivati se na Web lokacijama s bilo kog računara.

Poboljšajte performanse diska

U svetu gigahercnih procesora i superbrzih memorija, čvrsti diskovi su postali veoma usko grlo. Jedno rešenje je da se dva čvrsta diska povežu u RAID. RAID kontroleri, kao što je FastTrack TX2000 (110 USD) kompanije Promise, smeštaju jednu datoteku na više čvrstih diskova, pa je prenošenje podataka znatno brže.

U Centru za testiranje smo utvrdili da RAID konfiguracija diskova može da uštedi 40 procenata vremena potrebnog za prenošenje datoteke veličine 1,3 GB, u zavisnosti od modela. Neke druge operacije - na primer, pronalaženje datoteke u Windowsu - izvršavaju se neznatno sporije.

Da bi RAID konfiguracija diskova radila, verovatno će vam biti neophodna dodatna kartica (u pojedine novije računare RAID je ugrađen) i par identičnih čvrstih diskova. Možda ćete morati i da podesite kratkospojnike na diskovima i na RAID kontroleru ili matičnoj ploči. Nakon instaliranja, par diskova kapaciteta 80 GB će se u Windows Exploreru pojaviti kao jedan disk od 160 GB. Iako dodavanje drugog diska uvećava mogućnost otkazivanja konfiguracije (naprosto zato što ste dodali još jedan disk koji može da otkaže), današnji modeli su vrlo pouzdani tako da sve više vodećih proizvođača računara uključuje RAID u svoje sisteme. Redovno pravljenje rezervnih kopija pomoći će da ne ostanete bez podataka ključnih za vaš rad.

Udvojte monitore

Na radnom računaru često imam otvorena dva Wordova dokumenta, Excelovu tabelu, tri prozora čitača Weba i program za e-poštu - i to kada na poslu nije velika gužva. Međutim, zbog toga što koristim dva monitora, vrlo lako žongliram svim tim aplikacijama.

Dva monitora koristim još od 1997. godine i sada smem da kažem da nijedna nadogradnja sistema nije u tolikoj meri poboljšala moju produktivnost kao dodavanje drugog monitora. Pošto mnoge grafičke kartice danas omogućuju povezivanje dva monitora, podešavanje se obavlja bez po muke. Priključite dodatni monitor u drugi izlazni priključak kartice i aktivirajte ga pomoću upravljačkog programa grafičke kartice (najčešće ćete ga naći u Windowsovom okviru za dijalog Display Propreties). Monitori s katodnom cevi dijagonale 17 inča koštaju oko 120 dolara, ali ćete obezbediti više prostora na radnom stolu i smanjiti naprezanje očiju ako kupite 15-inčni LCD monitor koji ima približno istu vidljivu površinu, a košta oko 280 dolara.

Vodite računa o usklađenosti grafičke kartice i monitora. Većina kartica s dva izlaza ima standardni 15-pinski analogni VGA izlaz, koji mogu da koriste svi monitori s katodnom cevi, i digitalni izlaz (obično u formatu DVI) namenjen digitalnim monitorima s ravnim ekranom. Ukoliko planirate da kupite drugi monitor uz grafičku karticu s dva izlaza, proverite da li monitori odgovaraju dostupnim priključcima. Neki LCD modeli mogu se priključiti i na analogni i na digitalni priključak kartice, što vam pruža dodatnu mogućnost izbora.
Majkl Dezmond je slobodni novinar iz Kolčestera u Vermontu.


OTIMAČI VREMENA

Pripazite na Web "usisivače" vremena


Metapretraživači: AskJeeves i Dogpile na prvi pogled jesu efikasniji jer upite istovremeno šalju na adrese nekoliko pretraživača. Međutim, takva pretraživanja traju duže i mogu da daju beskorisne rezultate, zbog razlike u načinu rada pretraživača.

Portali: Lokacije kao što su Lycos, MSN i Yahoo odlične su za korisnike koji imaju dovoljno vremena da "rone" po obimnom sadržaju kako bi pronašli ono što im treba. Ja vremena za bacanje nemam.

Liste slanja bez moderatora: Velike javne liste slanja - poput onih koje ćete naći na lokaciji Yahoo Groups - pune moje sanduče e-pošte besmislenim prepiskama i vicevima dokonih korisnika Interneta.

Trenutno slanje i primanje poruka: Da, znam, to je nova vrsta e-pošte. Međutim, najčešće je to tračarenje na radnoj površini računara. Prija u malim količina, "ubija" ako se prekomerno koristi.


OTIMAČI VREMENA

Outlookovi beskorisni filtri za neželjenu e-poštu


Najcrnji vic u paketu Office jeste filtriranje neželjene e-pošte u Outlooku 97, 98, 2000 i XP - jer je to samo način za gubljenje vremena, od početka do kraja. Sve te verzije Outlooka porede tekst u prispelim porukama sa spiskom "uvredljivih" reči koji se nalazi u datoteci filters.txt. Ako poruka sadrži neku od tih reči, prosleđuje se u direktorijum Junk Mail. Takvo filtriranje neželjene e-pošte je potpun promašaj. Microsoft se godinama nije trudio da ažurira spisak neprihvatljivih reči, i pored toga što Outlook ima (nefunkcionalno) dugme za preuzimanje ažuriranih datoteka ("download updates") u svom Junk E-Mail Organizeru.
Programeri Microsofta su umnogome popravili situaciju u Outlooku 2003. Ako nabavite tu verziju, neizostavno uključite filtar za neželjenu e-poštu (pritisnite Tools-Options-Junk E-Mail i izaberite odgovarajući nivo filtriranja). Mišljenja o radu filtera u Outlooku 2003 su podeljena - Microsoft ljubomorno krije detalje, a jedine opcije su nivoi filtriranja 'Low' i 'High' - ali su oni svakako bolji od prethodnika.


OTIMAČI VREMENA

Serial ATA još uvek ne štedi vreme


Jedna od opcija za koju se još nisam odlučio, kada je reč o čvrstim diskovima, jeste Serial ATA čvrsti disk ili kontroler. Brzina prenošenja podataka od 150 MB/s je nešto veća od diskova koji podržavaju standard ATA-133 (133 MB/s), ali budimo realni. Nijedan noviji čvrsti disk neće "preplaviti" čak ni staru vezu ATA-100. Usko grlo su glave i ploče diskova. Serial ATA bez sumnje omogućava kompaktniju i fleksibilniju vezu diska i kontrolera kojom se lakše upravlja, ali sa stanovišta uštede vremena nećete nadoknaditi trud uložen u instaliranje Serial ATA kartice.

MikroVestiRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 934 korisnika na forumu :: 83 registrovanih, 17 sakrivenih i 834 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, arzak, Atenjanin89, awathorn, b_z_b, Bane san, Batinas, Boter, branko7, ccoogg123, chichabg, cifra, crnogorac, Dannyboy, darkstar101, ddjxxi, Denaya, djo97, Doca, DonRumataEstorski, Dorcolac, dragoljub11987, Drazenbg, Drug pukovnik, eulereix, famoso, Frunze, gagidjuric, goflja76, Goran 0000, goranperović66, GUARIN, Hektor, HrcAk47, Joja, JOntra, kairos, kaptain, Koridor, krlebgd77, kuntalo, Lieutenant, Magistar78, marsovac 2, mb1213, mean_machine, Mercury, mihajlot2013, milos.cbr, misa1xx, Miskohd, moldway, Nemanja.M, Neutral-M, Niko Bitan, nobutado, ofbeyond, oganj123, Parker, pein, pera12345, promajauglavi, purke62, Ripanjac, rkekoke, robertino, rovac, Sale.S, saxone, Shinobi, sickmouse, Steeeefan, Stoilkovic, theNedjeljko, Toni, trikomso, Trpe Grozni, vaso1, VladaNS1978, Voja1978, VojvodaMisic, |_MeD_|