TECH deo OPŠTI deo VOJNI forumi

Blog korisnika Brok

Video prilozi sa mog You Tube kanala
Idi na vrh
Na ovo me već odavno "tera" moj drugar Filozofer. Obećavao sam mu i ne mogu više da ga lažem. Wink

Na YT video kanalu imam sada trenutno 143 video priloga, neki video prolozi su vezani za vojsku i naoružanje, neki za sam grad Kraljevo gde živim, a neki o Linuxu i njih ću u ovom blogu prikazivati.

YT kanal sam formirao 2007. godine, ali ubrzo početkom 2008. godine menjam lokaciju na moj aktuelan gmail nalog broker824.

Jedan od prvih video priloga je ovaj gde nešto pokazujem oko Opere, i ne sećam se šta je bilo u pitanju. Nešto oko strelice miša i Opere. Sistem je Linux Ubuntu 8.10.Potom ide video šta slušam od muzike, isto Ubuntu 8.10Pa prikaz compiz efekata na Ubuntuu 9.10


Ovaj video nema veze sa Linuxom ali ću ga ipak postaviti, tiče se ubedljivo najbolje serije koje sam ikada gledao, The Shields ili kod nas prevedena kao Prljava značka. Bio je tu još jedan video o istoj seriji ali mi je Fox to obrisao zbog autorskih prava.
Ovaj koji su mi dozvolili je sam kraj serije.Ovde prikazujem triple boot, Linux Ubuntu 9.10, Windows Xp i Windows 7 (samo što je izašao)Jedan video isto van Linux sveta, reč je o igrici Battlefield 2 i čuveni SSJ mod. Borba VJ i pripadnika MUP-a Srbije protiv šiptarskih bandita i terosrista.Ovo je bilo pokazno za neke straije korisnike Linuxa (penzioneri ljudi) pa se nisu snalazili kako da urade resize fotografije i postave logoJoš malo zezanja u Linux Ubuntu 9.10, compiz efekti...


Ovaj video sam napravio sa ciljem da "vrbujem" jednog drugara da pređe na Linux Very HappyToliko za danas. Nastavljam čim budem imao malo vremena.
Inače video prilozi koje sam postavljao negde do ovog vremena su mi sada smešni kada ih pogledam. Naredni će biti nešto bolji, to je kraj 2009, pa 2010, i tako dalje.
Ali treba da se vide i početci. Wink
Istorija računarstva u Jugoslaviji
Idi na vrh
Jako zanimljiv video prilog "iz prve ruke" o stvaranju računara CER-10, te konstrukciji za tadašnju JNA računar CER-11, preko prvog jugoslovenskog personalnog računara Galaksija, do mreže preteče Interneta... pa do dašnjih dana.CER-10 je bio četvrti računar u Evropi a po snazi i načinu rada drugi na svetu.
Cifarski Elektronski Računar, 1 računar, 0 (nulte) serije. CER-10.
Inspiracija za naziv je došla od planine CER a kasnije se nekako uklopio u navedeni akronim.
CER-11, računar koji je Institut Mihajlo Pupin namenski konstruisao za tadašnje visoke standarde JNA, nije bilo ni malo jednostavan izazov, ali je završen u zadato vreme a pripadnici vojske su bili začuđeni dostignućem računara CER-a-11.
I sve tako do Glalaksjie, prvoh jusoslovenskog PC računara. I neko me ubeđuje danas da mi ne možemo da proizvodimo (ne da sklapamo već da prozvodimo) bredn hardverske komponente i računare.

Što se tiče zemlje koje više nema, mi koji je se sećamo samo možemo da žalimo, oni koji su imali sreće da je nisu upoznali, jer ništa gore od kletve "Imao pa nemao", mogu samo da sanjaju.

Još par fotografija prvoj jugosloveskog računara CER-10Ko je najzaslužniji za Linux OS
Idi na vrh
Malo je naslov grubo postavljen.
U takvom sisitemu stvaranja programa, alata i samog sistema sa kernelom i ne može se pričati o pojedinačnoj zasluzi.
Ali verujem da svako od Vas ima nekog svog favorita kojeg barem malo izdvaja od ostalih.

Da vidimo prvo ko bi mogao da se nađe u najužoj, top, listi.

Ričarda Stolman (Richard Stallman) - osnivač Free Software Foundation i GNU projekta ...
Linus Torvalds (Linus Torvalds) - napisao i objavio kernel za Linux ...
Brus Perens (Bruce Perens)- tvorac definicije Open Source, ranije bio na čelu razvojnog tima za Linux distibuciju Debian ...
Erik Rejmond (Erik Raymond) - jedan od tvoraca definicije Open Source, takođe nezvanični portparol Open Source pokreta, autor brošure "Katedrale i bazar" (The Cathedral & the Bazaar) ...
Lari Ogustin (Larry Augustin) - takođe jedan od tvoraca definicije i pokreta Open Source, izvršni direktor SugarCRM ...
Frenk Heker (Frank Hecker) - objavio otvoren kod Netscape preglednika, danas radi za neprofitnu Mozila Fondaciju (Mozilla Foundation)
Brajana Belendorf (Brian Behlendorf) - osnivač Apači grupe (Apache Group) kasnije Apache Software Foundation, jedan od glavnih programera aplikacije Apač Web Servera (Apache Web server) ...
Ken Tompson (Ken Thompson) - jedan od glavnih tvoraca UNIX OS-a ...
Donn Seeley, Mike Karels, Bill Jolitz, i Trent Hein - grupa developera koja je radila na FreeBDS-u ...
Bil Gejsts (Bil Gejts) - osnivač Majkrosoft korporacije (Microsoft Corporation) i modela vlasničkog softvera ...

Možda će nekom biti čudno zadnja ličnost na ovom spisku, ali da nije bilo njega i njegovog delovanja u pravcu vlasničkog softvera verovatno da Linux OS nikada i ne bi bio napisan. Mada bi po toj logici ovaj spisak mogao da bude daleko duži. U svakom slučaju, ovaj spisak naravno nije čak ni približno konačan i ko zna koliko bi trebalo vremena da se on oformi. Tu su hiljade i hiljade programera i hakera koji su dali svoj doprinos Linuxu ... ako Vaš favorit ne postoji na listi Vi ga dodajte.
Ili bez obzira dopunite spisak ako je neko po Vama neopravdano izostavljen, a suguran sam da ima takvih imena.

Da se izjasnim. Very Happy
Svi nabrojani, osim poslednjeg, su "ugrađeni" u Linux OS i tu nema nikakave priče.
Meni lično je najbliža Stolmanova priča, tj. filozofija.
Tačno je da je negde ta priča čak i utopistička ali i pored toga dosta toga iz njegovog GNU manifesta i dan danas perfektno radi.

Izvolite, Vi ste na redu.
Linux distribucije koje ste probali
Idi na vrh
Kako glasi i naslov. Koje distribucije Linuxa ste sve probali i možda po neka reč o utiscima rada na njima.

Ja sam za sada sam probao Linux Ubuntu 8.10. i 9.04, kao i Kubuntu istih verzija. Dalje Linux Mint, PCLinuxOS, Mandrivu i Fedoru.

Važna napomena:
Ja sam mladi Liner, tek sam započeo posle toliko godina da radim u nekom drugom OS-u sem Windowsa. Ovim hoću da kažem da mom istraživanju Linux distribucija i Linux sveta nikako nije došao kraj. Sada aktivno koristim Ubuntu 8.10, ali kada uzmem HD sa više prostora biće tu još distribucija i dosta isprobavanja raznih distroa. Strašno mi se sviđaju i "leže" mi distribucije PCLOS i Mandriva.
Koji AV koristite?
Idi na vrh
Koji antivirusni program koristite?

Samo da napomenem odmah na početku, nemojte da ubeđujete nekoga da je baš Vaš AV bolji, poenta je u tome samo koji AV program koristite a ne ubeđivanje koji je AV najbolji.

Već jedno izvesno vreme koristim Kaspersky i zadovoljan sam sa njim.
Koliko često radite reinstalaciju OS-a
Idi na vrh
Ne znam da li je bilo ovo pitanje (u pretrazi ga nema), pomalo je i smešno, baš me zanima na koliko vršite reinstalaciju svog operativnog sistema (mislim na Windows), kada kažem na koliko mislim na vreme.I na koliko je preporučljivo uraditi tako nešto, ili čekati dok OS ne pokaže prve simptome nestabilnosti.

Ja otprilike svoj OS reinstaliram na svakih 7-10 meseci, nekada i brže, naručito ako se tako inficiram da je OS uništen onda hteo nehteo moram.
Čega se najviše plašite?
Idi na vrh
Kao klinac jedan od nadimaka mi je bio padobranac.Razlog je jednostavan, petrao sam se svuda, na krov osnovne škole, nepristupačno drveće i na ostale objekte koji su ozbiljne visine i slabo ili nikako obezbeđene, čak sam u kasnom pubertetu razmišljao da idem da skačem s`padobranom iz aviona.Po završetku najluđih godina počeo sam ozbiljno da se plašim visine.U životu imao sam sreće da sam uglavnom živeo ili u kući ili u zgradi ali ne više od trećeg sprata.Sada kada odem kod jedne drugarice koja živi na devetom spratu i bacim pogled kroz prozor ili izađem na onaj majušni balkon hvata me jeza, kada bih bio duže vreme izložen na nekoj visini mogu da se kladim da bi počelo da mi se vrti u glavi.
Svi strahovi proizilaze iz nekoliko osnovnih, strah od smrti, ludila i visine.
Od čega se vi plašite ali onako iskonski?
Treba mi ljubavno-romantična pesma
Idi na vrh
Treba mi ako neko ima pri ruci ljubavno-romantičnu pesmu-poeziju.
Razlog je sledeći, malo sam preterao u diskusiji sa suprugom pa pored cveća, bombonjere dobro će mi doći i neka lubavno-romantična poezija.
Moram da izgladim ono što sam zabrljao a ovo nabrojano će 1000% izgladiti situaciju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 443 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 433 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, Andrija357, Drug pukovnik, gile58, havoc995, Marko Marković, perko91, suton, vranjanac29