TECH deo OPŠTI deo VOJNI forumi

Blog korisnika Ljilja Hnovi

Svoj kod svoga
Idi na vrh
U okviru 48. Prazika mimoze u Herceg Novom, u Gradskoj kafani, održava se trodnevna manifestacija Dani Beograda pod nazivom Prijatelji u gostima. Ja bih rekla na moj način, svoj kod svoga, što je potvrđeno reakcijom veoma velikog broja prisutnih gosti.

Prvi dan, pod nazivom Skadarlija srce Beograda, počeo je kulturno umjetnički program. Atraktivno učešće u programu imali su glumica Ljiljana Jakšić, tamburaški orkestar restorana Tri šešira, Umjetnički centar Talija i istoričarka umjetnosti Nataša Popovska.

Venecija
Idi na vrh
Iz luke Punta Sabbioni isplovili smo u 9h. Sunčan dan i mirno more su mi bili saveznici da napravim prilično dobre fotografije.


Tvrđava Sant'Andrea na ostrvu Certosa.

Ostrvo San Servolo (lijevo) i renesansna crkva San Giorgio Maggiore, nalazi se na istoimenom ostrvu (desno).

Spomen park posvećen vojnicima poginulim u drugom svjetskom ratu (lijevo). Dio parka (desno) ne znam kako se zove, vodič je pričao k'o navijen... Mr. Green Inače, čovjek mnoogo zna, završio je PMF, оdsijek Geografija i predaje negdje u Novom Sadu...
Kad smo ugledali Veneciju, poučena ranijim iskustvom, rekla sam mojoj mezimici (zna je _Sale smešak ) prvo da kupimo povoce za kerove, jer ćemo se pogubiti. Very Happy

Ostrvo Sant'Elena, iza crkve je stadion FK Venecija (vide se reflektori). Slika desno: San Giorgio Maggiore lijevo, desno je zvonik na trgu Sv. Marka i u sredini Santa Maria della Salute.

Ove dvije slike su vam već poznate. smešak

Od luke Punta Sabbioni do pristaništa na slovenskoj obali u Veneciji, bilo nam je potrebno četrdesetak minuta vožnje brodom "Marko Polo". I kako dolikuje Very Happy , tu na slovenskoj obali, dočekao nas je Viktor Emanuel ll, prvi kralj ujedinjene Italije.

Kanal Rio dei Greci i grčka crkva svetog Đorđa, i Most uzdisaja

Zvonik na Markovom trgu i simbol sv. Marka, krilati lav.

Pored glavnog trga, nalazi se manji trg sa Duždevom palatom, i od Kanala grande ga odvajaju dva betonska stuba. Na jedan je postavljen krilati lav, a na drugi je postavljen kip sv.Teodora, prvog zaštitnika Venecije.
Slika desno, Duždeva palata. Na ovoj slici se bolje može vidjeti gotički stil. Cvijetna gotika je jako zastupljena, a počela je upravo izgradnjom Dudževe palate (ovo je južna fasada).

Ulaz u Dudževu palatu.

Markov trg - Napoleonove prokurative povezuju Nove prokurative (lijevo) i Stare prokurative (desno).
Slika desno, Stari sat se nalaze u sklopu Stare prokurative na tornju sv. Marka, i jedan je od prvih astronomskih satova podignutih u Evropi.

Bazilika sv. Marka

Brodom smo plovili Kanalom grande. Karta je po osobi koštala 20 evra, ali smo svi bili zadovoljni, puni utisaka...
Saobraćaj je na mnogim mjestima gust, učesnici se poštuju, a na pojedinim mjestima postoje semafori i saobraćajna ogledala. smešak

Pitali smo vodiča kako funkcioniše Hitna pomoć, i odmah se uvjerili. + Gliser je sa uključenom sirenom u punij brzini parao vodu, dok su se druga plovila sklonila ili zaustavila. Vidjeli smo i vatrogasne glisere, srećom usidrene.


Zlatna kuća / Ca' d'Oro. Prvi naziv je imala Palazzo Santa Sofia, a sadašnje ime dobila je zahvaljujući fasadi koju su dugo krasili pozlaćeni ukrasi. I ovdje se vidi cvijetna gotika.
Na slici desno je muzej ili kako ga još nazivaju hram venecijanske raskoši iz 18. vijeka - Ca 'Rezzonico. Kako nismo imali prilike da obiđemo muzej, vodič nam je dao link, prošetajte malo. smešak

Most Rialto, jedan od simbola grada, najstariji most na Kanalu grande. Kad smo išli prema mostu, nisam mogla slikati protiv sunca, a sa ove strane izvođač radova i sponzor su ga zaklonili reklamom i platnom.

Akademijin most / Ponte dell'Accademia je najjužniji most na Kanali grande.
Desno, novi most koji je izazvao dosta polemike zbog njegove arhitekture. Nazivaju ga staklenim mostom.Gritti Palace je bila službena rezidencija porodice Gritti. Vlasnik je bio dudž Venecije Andrea Gritti. Kasnije je korišćena kao rezidencija vatikanskih ambasadora u Veneciji, a početkom 19 vijeka pretvorena je u hotel. Od kako je renoviran 2013. postao je jedan od najliksuznijih hotela u Veneciji.
Još jednom Santa Maria della Salute, slikano sa manje udaljenosti (telefonom).

I, jedna sa pijace, a jedna sa izloga.

Sa zalaskom sunca napuštamo Veneciju, bilo je lijepo, možda se ponovo vratimo. smešak

Trst
Idi na vrh
Malo kasnim sa objavom fotografija, ali ne smeta, dobro dođe da me podsjeti na jedno predivno druženje i ugodno putovanje.

Krenuli smo iz Igala naveče oko 20h., a putovali kroz Hrvatsku i Sloveniju. Stigli smo u Trst ujutru i u sekund okupirali jedan kafić, samo se moglo čuti kapućino, kafa. Neki su se prevarili u porudžbini (ne zbog cijene, nego količine) Mr. Green


Jednu od najljepših palata u Trstu, na Velikom Kanalu / Canal Grande, izgradio je Spiridon Gopčević (porijeklom Srbin iz Boke Kotorske). Ukrašena je skulpturama carice Milice, cara Lazara, Miloša Obilića i Kosovke devojke.Na putu prema centralnom dijelu grada, vodič nam je rekao da su u ovoj zgradi snimane scene za film Kum lll. Druga slika je Canal Grande.

Šetnja gradom (moja grupa), a sliku desno sam napravila zbog pivopija sa foruma. smešak

Trg Ujedinjenja Italije / Piazza Unita d'Italia. Gradska kuća / Palazzo del Municipio, ispred nje je "Fontana četiri kontinenta", a statue na njoj simbolišu Afriku, Ameriku, Aziju i Evropu.

Zgrada pomorske trgovačke kompanije Loyd na Trgu ujedinjenja.

Palata osiguranja Generali / Palazzo Stratti, desno je Stara burza / Borsa Vecchia, nekad jedna od najvećih u Evropi

Trg Ponte roso - srpska pravoslavna crkva Sv. Spiridon.

Poslije obilaska Trsta, odlazak u hotel (slikano iz autobusa).

Lido di Jesolo je poznato ljetovalište, sa pješčanom plažom dugom 15 km.

Smjestili smo se u hotelu Mažestik (slikano telefonom).

Ujutru smo krenuli za Veneciju. Od Lido di Jesola, luka Punta Sabbioni je udaljena 20 km. Isplovili smo brodom "Marko Polo".
Nastaviće se : )
Institut "Dr Simo Milošević" Igalo
Idi na vrh
Većina Crnogoraca je na svojoj koži osjetila privatizacije kroz stečajni postupak, koje su radnike i njihove porodice dovele do prosjačkog štapa. Dosta dugo se nije znalo na koji način vladajuća oligarhija sprovodi "uspješne" privatizacije i kakva su pravila igre. Saopštenja su počinjali sa imenom firme na koju su stavili šapu i obećanjima da će privatizacija spasiti preduzeće… To se nije dogodilo, većina preduzeća zjape prazna, sve je pokradeno, neka su srušena, a neka koja su počeli da ruše, odustali i tako ostavili… Na ovaj način su zaposlenima stavljali omču oko vrata, a istovremeno stečajne upravnike oslobađali svake odgovornosti i davali im odriješene ruke da zamišljeno sprovedu u djelo. Umjesto da se protiv lešinara pokrene krivični postupak, početkom ove godine Vlada C.G je predložila izmjene i dopune Zakona o stečaju, da bi se još više smanjila odgovornost stečajne mafije.

Ni Herceg Novi nije izbjegao sudbinu ostalih crnogorski opština. Gdje se ne čuju motori bagera i mašina koje ruše objekte, tu je mrtva tišina, nema nigdje nikoga, nema radnika, ostali su bez posla. Žao mi je hotel Tamaris, tu sam davno popila prvu kafu kad sam došla na razgovor o zaposlenju, bio je tik uz Institut, prvi komšija. Žao mi je i HTP Boku, i Prvoborac, i Mješovito i sva preduzeća koja su namjerno uništena, a onda kroz stečajni postupak privatizovana.

Došao je red i na Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević", gigant zdravstvenog turizma u Crnoj Gori koji uživa zasluženi renome širom svijeta, brend, nacionalno dobro, samoodrživa firma i jedan od glavnih međunarodnih centara za rehabilitaciju djece, odraslih i starih osoba!
I dobro, Institut da bi opstao treba privatizovati, ali ne na način na koji su sve firme privatizovane ili bolje reći pokopane. Da ne bi ličilo na već viđeno, Tenderska komisija i menadžmentom Instituta (čini ga članstvo DPS-a) su definisali uslove za potencijalnog kupca, gdje između ostaloga piše da pravo učešća na tenderu imaju ponuđači koji ispune određene kriterijume. Ovo je jedan dio:
Citat:Zainteresovani ponuđači, direktno ili indirektno, preko zavisnog preduzeća u kojem ima minimum 51 odsto vlasništva i upravljačku kontrolu, moraju posjedovati najmanje jedan medicinski rehabilitacioni centar, koji pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije…
Do sada su propala tri raspisana tendera (ovo je četvrti) za prodaju 56,1% akcija, jer ponuđači navodno nisu ispunjavali određene kriterijume. Učesnici su bili: austrijska kompanija "Christof Management International", švajcarska kompanija "Home Art and Sales Services", MK grupa i francuski "Vichy".
Na četvrtom, poslednjem tenderu interesovanje je pokazao i azerbejdžanski "Azmont Investments". Kao i svi prethodnici do sada, koji nisu pristajali da naši "igrači" poslije privatizacije ostaju u igri, i oni su odustali.

Zašto kažem poslednjem, zato jer se pojavio britansko-američki konzorcijum "International Wellness Gropu Limited London", a čine ga: američki "IMG", "Internacionalna grupa (IG)", "Brown Rudnick", "Sterling Campbell", "International Hospitals Group", "Replus i KCM Capital Limited"?! Razgovori su počeli (ako se ne varam) u novembru 2014. i privode se kraju, dosta toga je potpisano, ostali su kako kažu još neki detalji. Prije desetak dana na skupštinskom zasijedanju i vlast i opozicija su bili protiv ovakve privatizacije. Čitavi Herceg Novi je na nogama, ali po mojoj procjeni klimavim, jer je u pitanju porodični biznis. Na čelu delegacije koja je došla na prve pregovore, nalazio se gospodin Maksimović, brat od ujaka Mila i Aca Đukanovića. Na tom sastanku gospodin Maksimović je odmah obećao da će rušiti l fazu Instituta i podići porodični hotel (ali nije rekao koje porodice). Ovo dovoljno govori da budućem vlasniku nije prioritet zdravstvo i da se na ovaj način sprema privatizaciono uništenje Instituta.

Imovina instituta bez medicinske opreme i pratećih sadržaja je sledeća:

- površina zemljišta koje je u vlasništvu Institut, iznosi oko 230.000 m2,
- površina objekata je oko 90.000 m2 - l faza (11 spratova) + soliter (13 spratova) = 646 kreveta,
- ll faza (kompleks različite spratnosti - 730 kreveta, olimpijski bazen…),
- takozvano E odjeljenje 3 sprata, a u prizemlju istog je Fakultet za fizikalnu medicine,
- dječije odjeljenje 4.250 m2, koje ne radi već duže vremena (pripremano za ovaj trenutak), a u prizemlju je osnovna škola,
- Vila Galeb - Titova vila 5712m2.

I sve ovo za 10 000 000 e, a po svim računicama vrijednost je najmanje 33 500 000 evra?!
Iz različitih izvora (štampe, sindikata…) saznala sam da je javno dostupno samo 20, od 72. stranice na kojima se nalazi ponuda.

O Konzorcijumu: Konzorcijum je osnovan sa 1.000 funti kapitala podijeljenog na milion akcija, registrovan za hotelsku djelatnost. "IMG" je asocijacija sportskih agenata i menadžera, i izbrisana je iz registra šest dana nakon dostavljanja ponude, jer je prodata. "Replus" je konsultantska kuća za oblast finansijskog menadžmenta. "Sterling Campbell" je osnovan prošle godine za pružanje konsultantskih usluga i vrijedi jednu funtu. "International Hospitals" (bavi se izgradnjom bolnica) pozitivno posluje u 2013., a negativno godinu dana ranije i tako naizmjenično. "Brown Rudnick" je advokatska kancelarija, a "KCM Capital Limited" konsultantska firma koja negativno posluje.

Ovaj mali dio dokumentacije, sve govori o čemu se radi:I rekoh, žao mi je Tamaris, tu sam popila prvu kafu… a šta reći za Institut? U Institutu sam zaradila prvo parče hleba, često plakala za mladim osobama za koje sam znala da će čitavi život ostati vezane za invalidska kolica ili krevet, radovala se ozdravljenju djece, odraslih, provela najljepše godine svoga života… skoro čitav život.

Nisu je još definitivno uzeli, a već su joj zaprijetili, l faza Instituta.

Mala fešta od naranče
Idi na vrh
U okviru 46. Praznika Mimoze, danas je prvi put održana nova manifestacija – Mala fešta od naranče.

Vrijedne ruke Novljanki pripremile su raznovrsne i veoma ukusne specijalitate. Da prisutnima uljepšaju atmosferu, pobrinule se se mlade mažoretke, članice mažoret kluba "Lili" iz Herceg Novog.


Nema više starog hotela "Rudnik"
Idi na vrh
Kako sam nekoliko dana bila van svih dešavanja, u prošlu subotu da prođem kroz grad, kažu da je zaustavljen saobraćaj jer u 15h počinje rušenje bivšeg hotela "Rudnik" u centru Herceg Novog. Kad sam već bila tu, sačekala sam da počne rušenje i napravila nekoliko fotografija.

Hotel je prestao sa radom, kada je oštećen u zemljotresu 1979. godine. Sredinom ljeta se urušio dio krova i jugozapadni dio objekta, tako da je narušavao izgled centra grada, a i bio opasnost za prolaznike.

Po riječima jednog starijeg gospodina koji je 30 godina radio u ovom objektu, hotel sa nekada četiri zvjezdice i isto toliko spratova napravljen je 1932 g. Sa sjetom u očima, izvadio je iz džepa svežanj ključeva i rekao: "Eee, ne trebaju odavno nikome, ali neka ih". Ispričao mi je da je "Rudnik" imao stalne goste: Iva Andrića, Branka Ćopića, Mihaila Lalića, Zuka Džumhura, kao i druge velikane književnosti. Ćutao je neko vrijeme, a onda je počeo priču o nekadašnjem hotelu "Jadran", koga je od Rudnika dijelilo samo stepenište. U suterenu je imao prostorije u kojima su se održavale predstave putujućih pozorišta…


Nestajanje poslednjeg svedoka početka razvijanja turizma u Herceg Novom, pratila je i ova kamera.Mjesto gdje je bio "Rudnik" danas ovako izgleda, a sa terase Gradske kafane pruža se lijep pogled na centar grada.

Ovdje se nalazio hotel "Jadran". Sada je terasa Gradske kafane, a ispod nje je bila od 1965. diskoteka "Teutina špilja", omiljeno mjesto Novljana. Negdje početkom 2010. je "uspješno" privatizovana. Vlasnik je "Vektra Boka", kao i svih hotela u ovoj opštini koji su devastirani ili srušeni.

Sopot _ Risan
Idi na vrh
Sopot je danas izgledao impresivno!

Kada su velike kiše, ovdje iz ovoga brda izvire ogromna količina vode. Naprosto podivlja nekoliko dana, i sa prestankom kiša on se povlači, a ljeti presuši.
Kad sam se popela na jednu liticu da napravim bolji snimak, nije me bilo strah, a dok sam snimala i slušala njegov huk, malo mi je bilo golicavo. Very Happy

Dubrovnik
Idi na vrh


Mašina za pravljenje starog hrvatskog novcaRijeka Crnojevića
Idi na vrh
Rijeka Crnojevića


Manastir Ostrog
Idi na vrh
Manastir Ostrog
Ovdje je sahranjen Sv.Vasilije Ostroški i kažu da je na ovom mjestu ova loza sama nikla.


Pogled na magistralni put i na crkvu koja se nalazi između gornjeg i donjeg manastira


Donji manastir
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 774 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 6 sakrivenih i 724 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksSE, Apok, bankulen, Belac91, Boris90, Botovac, branko7, Cirkon, CrniGavran, cvrle312, dankisha, DENIRO, djo97, h8propaganda, ikan, ivan979, jovan.simovic97, komkom, Krusarac, lidija2011, Marko Marković, mercedesamg, nik8282, ObelixSRB, Panonsky, pedja.st, pein, Pohovani_00, repac, sakota79, Sale.S, spektorsky, srecko81, Srki94, ssekir75, stegonosa, Toni, VJ, vlvl, voja64, W123, wizzardone, xJeremijAx