Da li ste bili u Raški?

Da li ste bili u Raški?

Da li ste bili u Raški?

  • DA
    50% [1]
  • NE
    50% [1]
  • Ukupno glasova : 2
offline
  • Pridružio: 29 Okt 2007
  • Poruke: 0
  • Gde živiš: mali las vegas

slika=78283_42659447_slika1.JPG][/url]

Mr. Green #Raška danas# Mr. Green

Opština Raška nalazi se u jugozapadnom delu Srbije i zahvata središni deo Ibarske doline, zapadne delove Kopaonika i istočne padine Golije. Prostire se na površini od 666 km2. Raška ima veoma povoljan geografski položaj. Dolinom Ibra ovo područje je na severu povezano sa Zapadnim Pomoravljem i Šumadijom, na jugu sa Kosovom i Metohijom, na istoku dolinom Jošanice, desnom pritokom Ibra, sa Aleksandrovačkom župom i Toplicom, i na jugozapadu Dolinom reke Raške sa Crnom Gorom.
Reljef i geografski položaj uslovili su raznovrsnu klimu u raščanskom području. Klima je umereno kontinentalna. Najhladniji mesec u toku godine je januar. To je jedini mesec sa negativnom temperaturom. Minimalne temperature javljaju se u drugoj polovini januara i prvoj polovini februara. Maksimalne temperature javljaju se u julu.
Hidrografska mreža je gusta, jer na 1 km2 teritorije opštine Raška dolazi 550 metara vodenih tokova. Najvažniji vodeni tok je reka Ibar sa svojim pritokama Raškom i Brvenicom sa leve i Jošanicom, Rudničkom i Radošickom rekom sa desne.
Ovaj prostor obiluje hidrološkim prirodnim retkostima, koje čine: radioaktivni izvori, jezera, vrela i termalni izvori. Najpoznatiji radioaktivni izvori su Marina voda i Kaznovske bačije, a od jezera Semeteško jezero koje se nalazi u istoimenom selu na padinama Kopaonika. Najizdašniji izvori termalne vode se nalaze u Jošaničkoj Banji.


Prema podacima iz poslednjeg popisa Raška ima 28.747 stanovnika. Stanovništvo ima homogenu nacionalnu strukturu, pošto u ukupnom broju Srbi čine više od 96% stanovništva. Guistina naseljenosti opštine je 43 stanovnika na 1 km2. Stanovništvo živi u 61 naselju čija je prosečna veličina 10,2 km2. Opština je teritorijalno podeljena u 18 mesnih zajednica.
Administrativni, politički i privredni centar opštine je grad Raška koji ima oko 9.400 stanovnika. Karakter gradskih naselja imaju još i Baljevac (oko 4.000 stanovnika) u kome su locirani najznačajniji industrijski kapaciteti i Jošanicka Banja (oko 2.000 stanovnika), koja, ipak, još uvek predstvalja samo veliku šansu za razvoj banjskog turizma.
Vodeće grane privrede su industrija i rudarstvo, turizam i poljoprivreda.
Najznačajniji proizvodi industrije koji su traženi i na svetskom tržištu su magnezijum metal, bezalkalno stakleno vlakno i rezana građa.
Rudno bogatstvo opštine je raznovrsno (kameni ugalj, azbest, olovo, cink, borni minerali ...).


Raška raspolaže značajnim turističkim kapacitetima. Kopaonik danas predstavlja najznačajniji planinski turistički centar u Jugoslaviji.
S obzirom na brdsko-planinski karakter područja oslonac poljoprivredne proizvodnje je stočarstvo i voćarstvo.
Raška kao središni deo stare srednjovekovne srpske države Raške, poseduje brojne spomenike srpske srednjovekovne kulture i pismenosti, među kojima su najpoznatiji manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica, Končul, kao i mnoge crkve izgrađene u periodu od 12. do 14. veka.
Raška ima bogatu tradiciju kulturnog i duhovnog stvaralaštva i veliki broj priznatnih kulturnih stvaralaca u razlicitim oblastima duhovnosti.
Sportski život organizovan je u više sportskih društava i klubava od okružnog do saveznog ranga takmičenja.



Bice jos toga o malom gradicu!

Special Thank for Arrow MeLOin X) Exclamation Exclamation Exclamation
Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli Smajli






[img][/img][center]
[/center]
[url=http://www.mycity.rs/slika.php?[/center]

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1364 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 5 sakrivenih i 1312 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, BlekMen, Brana01, Bubili, bufanje, Dimitrije Paunovic, Dimitrise93, draganca, dragoljub11987, Georgius, Griffon vulture, havoc995, Ilija Cvorovic, Istman, JOntra, Još malo pa deda, krkalon, ladro, Leonov, loon123, Lucije Kvint, Mcdado, mikrimaus, milanovic, milenko crazy north, MilosKop, milutin134, nemkea71, nick79, NoOneEver Dreams, ostoja, panonski mornar, Rakenica, Sir Budimir, Sirius, SlaKoj, suton, Tragač, vathra, Vlad000, VP6919, wolf1, yrraf, zzapNDjuric99