Einstein@home MyCity team

1

Einstein@home MyCity team

offline
  • Pridružio: 18 Jun 2006
  • Poruke: 1514
  • Gde živiš: Singidunum

Ovaj blog otvaram u svrhu informisanja i popularizacije projekta u kojem ucestvujemo u ime My City foruma, a trazeci na prvom mestu podrsku ostalih clanova My City-ja koji bi bili voljni da se prikljuce timu.
U trenutku pisanja ovog bloga nas tim broji (svega) 12 aktivnih clanova, a na svetskoj rang listi smo se popeli do oko 400-tog mesta od skoro 6000 timova (po prosecno obradjenom kreditu), t.j. oko 800-tog (po ukupno obradjenom kreditu)

Inace linkovi su:
Project Page: http://einstein.phys.uwm.edu/
MyCity team: http://einstein.phys.uwm.edu/team_display.php?teamid=6133
BOINC Download (sve platforme): http://boinc.berkeley.edu/download.php

Kreiranje naloga: http://einstein.phys.uwm.edu/create_account_form.php


Topic o tome na MC-u: http://www.mycity.rs/phpbb/viewtopic.php?t=37438&a.....mp;start=0


A sad malo na srpskom ;-) - poenta cele ove price je svojevrstan naucni projekat koji se bavi trazenjem pulsara, a mi smo, kao sto rekoh, registrovani kao tim ovog foruma, pa bi zaista bilo lepo da nam se prikljuci jos dobrovoljaca koji bi bili spremni da podele malo procesorske snage svojih masina u naucne svrhe, a i za napredak naseg tima na rang listama.

Inace, nije u pitanju nista zahtevno...najveci posao je prakticno skidanje baznog programa koji je velicine oko 9 mb, potom se registrujete i prikljucite timu. Sve ostalo je prilicno jednostavno i bez nekih posebnih hardverskih ili konekcijskih zahteva. Program ukljucite dok radite bilo sta drugo na kompjuteru, on sve sam dalje radi i ne ometa vas ni u cemu...koristi samo snagu procesora, s tim sto se po default podesavanjima suspenduje ako je snaga procesora potrebna u druge svrhe.
Iz mog iskustva, nema ama bas nikakvog usporavanja racunara niti problema...cesto ostavim da obradjuje i po celu noc.

Pocetni paket koji skida za obradu je mozda nesto preko 1mb dok su svi sledeci reda velicine par desetina kb, zacas preuzme cak i na dial up konekciji.
Sa svakim paketom koji obradite, (a koji se potom automatski salje i prima sledeci, kad ste na netu) dobijate kredite-poene koji doprinose boljem rangu My City tima na listama.


Ako imate nekih pitanja u vezi ovog projekta - pitajte slobodno Very Happy ...i prikljucite nam se jer uspesnoscu Einstein@home MyCity team-a doprinosimo i popularizaciji naseg My City-ja. Zagrljaj

sta ustvari trazimo:




Arrow

Smile

Dopuna: 21 Okt 2006 23:18

imam ja jedno pitanje smešak
napisi nam zasto u stvari trazimo te pulsare, koja je svrha svega toga.

i ja potvrdjujem da ovo uopste ne ometa rad na racunaru, znaci ni ne primetite da ustvari vrsite jedno naucno istrazivanje u pozadini! program radi samo kad vi nista ne radite, znaci koristi iskljucivo slobodnu procesorsku snagu. cim radite nesto na racunaru, program se automatski zaustavlja i ceka svojih narednih "5 minuta" kad ne radite nista, pa da moze da nastavi Smile

Pa u sustini je to jedan naucni projekat iz oblasti astronomije koji funkcionise po principu podele malih paketa sa informacijama o detektovanim gravitacionim talasima, pokusavajuci da razazna da li je neki od tih tragova ustvari neutronska zvezda veoma velike brzine okretanja oko svoje ose, t.j. pulsar.
Ovaj posao je toliko glomazan da bi cak i super-kompjuterima trebalo podosta vremena da obrade pa se zato radi udruzenim svetskim snagama pojedinacnih procesora, po volonterskom principu.
Einstein projekat je izabran i za vodeci projekat u Svetskoj godini fizike 2005.
(http://einstein.phys.uwm.edu/)


Ili na srpskom - ko ce ga znati sta tacno ustvari radimo ali je zasigurno u pitanju naucno koristan posao, plus toga radimo i na popularizaciji My City-ja u svetskim naucnim okvirima, i pride dobijamo jako interesantan screensaver (graficki prikaz pretrage) ;-)

meni i dalje nije jasno koja je poenta ovog istrazivanja, zasto je otkrivanje tih pulsara korisno? al projekat mi se jako svidja, mada ne znam tacno sto... valjda sto volim i ajnstajna i astronomiju, pa sad imam te dve stvari u jednom Smile (plus fensi screen-saver smešak)

Astronomi jednostavno zele da znaju sto vise o svemiru a to cine upravo na ovaj nacin, otkrivajuci pulsare i druge objekte. Svaki pulsar je razlicit i svaki od njih moze pruziti odgovore na neka pitanja. A svi oni zajedno nam govore o nastanku svemira. Ovakva otkrica pomazu i u odgovoru na pitanje "Kuda idemo?". To je sustina.

Ja se ubacio... Hajde, ljudi, ništa ne košta, puno znači...

Dobrodošao Mladjo, u ime Einstein@Home MyCity tima.

Hvala, ljudi... zaista mi je maksimalno drago da mogu da pomognem... Go team!

Dopuna: 22 Okt 2006 23:54

P.S. Provalio da nisam još upisan u listu aktivnih korisnika... nadam se da sam sve uradio kako treba... (verujem da je to zato što još nemam kredita)

Dopuna: 22 Okt 2006 23:56

P.P.S. Yup, izgleda da je sve u redu...

Welcome Mladjo Very Happy
>>Pegazeka
Otprilike je Stankovic rekao sta i ja mislim, u ljudskoj je prirodi da budu radoznali u vezi svega nepoznatog, valjda smo se zato i razvili od kamena do lasera Very Happy ...a svemir-nebo je oduvek bio najveca misterija za coveka, u novije vreme je najzad u stanju i da saznaje nesto konkretno o njemu - kako je nastao, od cega je sacinjen, cega sve tu ima...a pulsari su jedna od takvih nepoznanica o kojima saznajemo sve vise, izmedju ostalog i zahvaljujuci projektu kao sto je ovaj u kome ucestvujemo.
Meni je licno jako lep osecaj znati da ucestvujem u takvom jednom istrazivanju, bez obzira kolika moja uloga bila u tome. Mr. Green

um...vrlo rado bih pomogla, al ne volim fizkiu i ne znam je! Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 918 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 7 sakrivenih i 867 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anta, babaroga, bladesu, bojcistv, darkangel, dekan.m, Denaya, DonRumataEstorski, Duh sa sekirom, Dukelander, GenZee, Georgius, goxin, Griffon vulture, Joja, Karla, Krvava Devetka, Leonov, Mcdado, mercedesamg, Milometer, MiroslavD, Mixelotti, nebkv, nenad81, NoOneEver Dreams, nuke92, ostoja, pein, Petarvu, procesor, rodoljub, sevenino, sokojet, Srle993, Stanlio, stegonosa, theNedjeljko, tubular, vathra, vlad the impaler, voja64, ZetaMan, 79693