"Hladno ali standard"

"Hladno ali standard"

offline
  • Pridružio: 28 Apr 2005
  • Poruke: 3686
  • Gde živiš: The Circle

Švedska najviše čini da se imigranti uklope u društvo

Od svih država EU Švedska najviše čini da pomogne imigrantima, dok je Letonija na poslednjem mestu liste zemalja koje uspešno integrišu doseljenike u društvo. Zemlje Evropske unije, prema najnovijem istraživanju, čine samo pola od onog što bi mogle da učine za integraciju imigranata u društvo.


Citat:VOLJA - Indeks integracije imigranata je napravio konzorcijum evropskih organizacija predvođen Britanskim savetom i grupom „Migrejšn polisi" iz Brisela. Pomoću njega su rangirane zemlje EU na osnovu ključnih faktora koji utiču na život imigranata. On meri način na koji su integrisani imigranti u zemaljama Evropske unije, koristeći 140 indikatora, među kojima su najznačajniji: prava imigranata na radnom mestu, mogućnosti za stalno naseljenje, mogućnost njihovih porodica da im se pridruže i zakoni za borbu protiv rasizma i predrasuda.
Pet zemalja koje imaju najveći broj imigranata - Velika Britanija, Španija, Nemačka, Italija i Francuska - rangirane su u gornjoj polovini liste. Ovih pet zemalja, procenjuje se, dom su za najmanje polovinu svih imigranata na celom kontinentu.
Uprkos svemu, studija pokazuje da samo Švedska čini dovoljno da bude klasifikovana kao zemlja u potpunosti pogodna za emigraciju. Švedska je najbolja u tome što dozvoljava imigrantima da ostanu na duži period i poseduje fer, jednostavan i transparentni sistem. Kao kontrast se navodi Letonija, koja je restriktivna u davanju prava stranim radnicima i u kojoj imigranti nemaju politička prava da utiču na budućnost zemlje. U Švedskoj i Portugalu je najlakše dobiti dozvolu da imigranti dovedu svoje porodice, nasuprot Austriji, Danskoj i Kipru.



Najbolje države za imigrante:
1. Švedska
2. Portugal
3. Belgija
4. Holandija
5. Finska

Najgore države za imigrante:
1. Letonija
2. Kipar
3. Austrija
4. Grčka
5. Slovačka

Izvor: http://www.24sata.rs/vesti.php?id=14906

Letonija uspešno (i uz prećutnu saglasnost EU) diskriminiše bar 25% sopstvene populacije. Sve Ruse koji su se u Letoniju doselili posle drugog sv. rata teraju da polažu kurs Letonskog da bi mogli da dobiju državljanstvo. Sad ovo je ogroman problem za stariju generaciju. Osim toga zašto bi neko imao pravo da te prisili da dokazuješ svoje pravo da živiš u gradu u kome si živeo 40 godina.

Slovačka ima ogroman problem s diskriminacijom roma.

U Grčku mislim da bi se prosečan Srbin lakše integrisao nego u Finsku npr. ali to je zato što nam je mentalitet bliži.

Ma sta bre Shocked otkud sad Svedjani?? Namesteno, buuuu! Mr. Green Mr. Green

Evo kako je ovde :

-Prava imigranata na radnom mestu
(i preterase mi s pravima- pa zar ne visim non-stop na MCu Wink . Nikava razlika u odnosu na domace. Osim sto traze da znas jezik. Al to traze i od Norvezana Laughing )
-Mogućnosti za stalno naseljenje -
( kuc kuc kuc u te moje lepe drvene zidove, sve ide ko po loju)
-Mogućnost njihovih porodica da im se pridruže-
(nikavih problema, cak i mama i tata mogu da hoce, da dobiju stalnu boravisnu vizu (ne i radnu). Jedino sto postupci traju li traju... )
-Zakoni za borbu protiv rasizma i predrasuda.
(Ako neko ima predrasuda, onda smo, nazalost, to mi imigranti. Confused )

Hm,mozda nije skroz u vezi teme,ali ipak je vezano za temu.Ne znam za Evropu,ali mislim da je Kanada jako dobra zemlja za imigrante.USA i Australija vec teze.Moji rodjaci su bili u Italiji,jako su se razocarali,kazu da lose tretiraju strance i da su veliki nacionalisti.

To skroz zavisi sta imigrant ocekuje od drzave. Da li posao da radi ili socijalu da od nje zivi. Da li socijalu za tri mjeseca dok se ne snadje ili par godina dok ne odluci dal' ce nazad ili ne. Mislim da svaka drazava ima "budzet" za imigrante sa kojim mora da "posluje".
Posto Amerika nije ukljucena na listu, ja ne bih da komentarisem. smešak

@ellice, nije ni Norveska, zato sam se i bunila, sta su braca Svedjani bolji Smile
(ti ces i tako da se selis u ove krajeve, jel tako? Mr. Green)

Cim prije. Wink
Znamo ti i ja sta smo se dogovorile. Zagrljaj

P.S. Da samo dodam da postoje 'pisana' spisa koja potvrdjuju da je Norveska najbolja. Mr. Green

BBC News :: For the second year running, Norway has been named as the best place in the world to live, according to an annual report from the United Nations.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/2149799.stm

Autostoperski vodic... ::You ever been in Norway? I designed the fjords. Won a prize for that!

Sta's bolju reklamu Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 498 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 493 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: procesor, S1Mk3, sasa76, Shilok