Kako gledate na uvodjenje novog zakona o saobracaju...

1

Kako gledate na uvodjenje novog zakona o saobracaju...

offline
  • coa77 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2005
  • Poruke: 3

Kako gledate na uvodjenje novog Zakona o saobracaju...?
Naravno, nisam niti cu ikada biti protiv Zakonom regulisanih pravila ponasanja i normi, ali nekako mi se cini da je donosenjem ovog Zakona ucinjena represivna mera prema ucesnicima u saobracaju, a evo zasto.
Sudeci po sredstvima informisanja, a nadam se da su im izvestaju tacni, prosle godine bez novog zakona o saobracaju nije bilo ruznih vesti ( informacija) sa saobracajnica niti se o tome pricalo na dugacko. Danas, medjutim, bar u vreme odmora ( juli, avgust,) kada su gradovi prazni, ljudi koriste lepo vreme i godisnje odmore... napustaju mesta stalnog boravka opet se ponavljaju stravicne nezgode na drumovima. Licno sam se pre bolje osecao bez mnogo patrola na drumovima nego danas, a iskreno verujem i manje gresio onda nego sada. Kako Vi gledate na ovaj svakodnevni problem vozaca i sudionika u saobracaju i da li delite moje misljenje po pitanju novog Zakona globalno ne ulazeci u njegove detalje?

Malo si neobavešten... Smile O učinku novog Zakona je još rano/nemoguće govoriti. Zakon jeste donet, ali se još ne primenjuje. Primena počinje od 10. decembra ove godine (dok se usaglase prateća normativna i podzakonska akta i razni potrebni pravilnici. Ovih šest meseci je ostavljeno da se "usijane" glave ohlade i priviknu na njegovu primenu. Izgleda da to vreme ne koriste za prilagodjavanje zakonu već za iživljavanje frustracija.
Inače svaki zakon je u osnovi represivan i ima za cilj, izmedju ostalog, da prisili nekog na poštovanje odredjenih regula. Zakon o saobraćaju je jedan od zakona koji može, po meni, imati još strožije klauzule... Učesnik u saobraćaju je u 99% slučajeva sam kriv (svesno ili nesvesno) za sve što ga snadje u saobraćaju

coa77 ::... Kako Vi gledate na ovaj svakodnevni problem vozaca i sudionika u saobracaju i da li delite moje misljenje po pitanju novog Zakona globalno ne ulazeci u njegove detalje?
Mislim da to uopšte nije problem vozača već onih koji za sebe misle da su vozači, a samo gledaju (po našem starom običaju) kako da izigraju zakon, zaboravljajući da taj zakon treba da "sačuva glave" (pa i njima samima. Pravog vozača baš briga kolika je kazna i kakva represija za npr. preticanje na pešačkom prelazu ili presecanje kolone pešaka jer to neće nikad uraditi...

p.s. Temu o zakonu imaš u Automobilizmu na tri strane - od marta meseca.

Evo Dusane, sada nije rano govoriti o Zakonu o saobracaju. Mislim da ce mnogima presesti ova represija koja blage veze nema sa smanjivanjem broja saobracajnih nezgoda, jer upravo neke teme su uzete kao obavezne npr.upaljeno oboreno svetlo danju, a to se pokazalo u stranim zakonima kao vrlo losa cinjenica jer je mogucnost uocavanja pesaka na ulici / putu znatno smanjena. Konkretno Zakon u Austriji...

Juce sam video pandure kako se voze u sluzbenom autu bez upaljenih svetala i jos je onaj koji vozi pricao sa mobilnim.

Bas daju lep primer.

Danas sam opet video pandure bez svetala.

Savesni i disciplinovani vozači (pogotovo profesionalci) ne bi trebalo ni da primete da je ovaj zakon stupio na snagu, sem nekih dodatnih zahteva. I prethodni zakon bio je OK, samo da ga je većina poštovala.

Jao ne pominjite mi to. Toliko sam popi*deo kad sam citao u kuriru. Pa oni nisu normalni, treba mi PSP da bih vozio biciklu. Jao boze...

Bravo Siriusu, prethodni Zakon je bio odlican, ali se nije primenjivao pa su nasli razlog da ga uklone i napisu "novi". U stvari, cini mi se da to sve skupa nema veze sa Zakonom, povlastenih je bilo i bice sada sve vise i vise jer se nikome ne ostaje bez vozacke dozvole posle niza negativnih poena. Meni je iskreno zao sto NIKO ne vidi da je ovo vrlo providna prica o bezbednosti saobracaja, vec je u pitanju prazan budzet i posto mi se cini da od legalizacije nece tako skoro biti para krenuli su u drugu zetvu !!!! Ginulo se i pre, vodili su se ratovi i niko nije oplakivao toliko stradale kao sadasnji predstavnici mup-a. Imali smisla tolikoj ironiji a sve pod velom bezbednosti..????? ????? ????

Forumasi, srecna vam putovanja gde god posli !!!!

helen1 ::Juce sam video pandure kako se voze u sluzbenom autu bez upaljenih svetala i jos je onaj koji vozi pricao sa mobilnim.

Bas daju lep primer.

Danas sam opet video pandure bez svetala.


Sve se bojim da ce kolega kolegu kazniti i da nece biti preko spustenog stakla> kolege smo i ajd dalje..... Uostalom, neka napisu spiskove tih kaznjenih ha ha ha ako ih ima!!!

Sve oni natrpali u zakon, što prepisali iz evropskih, što se sami setili, ali jedno nikako da ubace u zakon a to je da milicija nema pravo da te zaustavlja ako nisi napravio nikakav prekršaj, osim ako ta akcija vanredne kontrole nije unapred najavljena i objavljena u sredstvima informisanja. Ovako mi se desilo x puta da me zaustave bezveze i onda mi traže neki propust da bi me kaznili. Jednom, dok sam još studirao, pošao sam na ispit i policija me bezveze zaustavi u Vranju (a ja sam iz Leskovca) i otera me na vanredni tehnički pregled.

I ja zakasnih na ispit!!

Što sam onda uopšte prešao 200km?!!! Da bi me oni kaznili??!

Šta je onda to ako nije ograničavanje slobode kretanja?!!

A po ovom novom zakonu si pa sam za sve kriv, i ako ti misliš drugačije od njih, njihovo se važi pa još možeš i u zatvor zbog saobraćajnog prekršaja.

dekao ::Sve oni natrpali u zakon, što prepisali iz evropskih, što se sami setili, ali jedno nikako da ubace u zakon a to je da milicija nema pravo da te zaustavlja ako nisi napravio nikakav prekršaj, osim ako ta akcija vanredne kontrole nije unapred najavljena i objavljena u sredstvima informisanja. Ovako mi se desilo x puta da me zaustave bezveze i onda mi traže neki propust da bi me kaznili. Jednom, dok sam još studirao, pošao sam na ispit i policija me bezveze zaustavi u Vranju (a ja sam iz Leskovca) i otera me na vanredni tehnički pregled.

I ja zakasnih na ispit!!

Što sam onda uopšte prešao 200km?!!! Da bi me oni kaznili??!

Šta je onda to ako nije ograničavanje slobode kretanja?!!

A po ovom novom zakonu si pa sam za sve kriv, i ako ti misliš drugačije od njih, njihovo se važi pa još možeš i u zatvor zbog saobraćajnog prekršaja.


Rekoh, napisah, nema para u budzetu i ajde sada da oplakujemo postradale... Od legalizacije bespravno podignutih objekata nema tako skoro para jer se sirotinja sklonila ispod jedne ploce da ne placa zelenaske kirije, a taman ce imati 2500 din i vise po m2 za legalizaciju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1363 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 10 sakrivenih i 1314 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Alibaba1981, babaroga, bladesu, Bobrock1, bojank, bojankrstc, bojanM84, ccoogg123, cemix, Dimitrise93, Dorcolac, dragoljub11987, FileFinder, GenZee, havoc995, ikan, ILGromovnik, JOntra, kovinacc, Kubovac, kuntalo, kybonacci, ljuba, madza, maiden6657, Mercury, Mihajlo, Milos ZA, Misirac, opt1, pein, Seeker, shone34, Valter071, zillbg, zzapNDjuric99, Čivi