Linux distribucije koje ste probali

1

Linux distribucije koje ste probali

offline
  • Brok  Male
  • Moderator foruma
  • Mihajlo Bogdanović
  • Linux driver - fighter - warrior
  • Pridružio: 04 Maj 2005
  • Poruke: 3246

Kako glasi i naslov. Koje distribucije Linuxa ste sve probali i možda po neka reč o utiscima rada na njima.

Ja sam za sada sam probao Linux Ubuntu 8.10. i 9.04, kao i Kubuntu istih verzija. Dalje Linux Mint, PCLinuxOS, Mandrivu i Fedoru.

Važna napomena:
Ja sam mladi Liner, tek sam započeo posle toliko godina da radim u nekom drugom OS-u sem Windowsa. Ovim hoću da kažem da mom istraživanju Linux distribucija i Linux sveta nikako nije došao kraj. Sada aktivno koristim Ubuntu 8.10, ali kada uzmem HD sa više prostora biće tu još distribucija i dosta isprobavanja raznih distroa. Strašno mi se sviđaju i "leže" mi distribucije PCLOS i Mandriva.

Zaboravio sam da pomenem i cp6Linux.

ja zapravo nemam pojma shta je Linux........

Ukucaj u www.google.com Linux i daće ti se odgovor. Smile
Ukratko revolucionarni operativni sitem, ali imaš dosta o Linuxu na natu kao i na MC-u (forum Linux http://www.mycity.rs/Linux/) pa malo izpregledaj.

Probao sam
Ubuntu 7.10
Ubuntu 9.04

Mogu da kazem da su super. Mogu da kazem da znam sve o njima, toliko znam da posle 15 minuta rada na sistemu uspem da zeznem x server xD. I odustao sam od Linuxa. Ali ubuntu je nesto stvarno extra. Oni efekti programi. Ja obozavam Ubuntu.

Ubuntu, Fedoru, PCLinuxOS, Suse, Debian, Sabayon, Solaris (ovaj baš i nije Linux ali mu je rod).

I ja sam počeo jedno vreme da se bavim malo sa UNIX sistemima, najviše sa FreBSD-om, a između ostalog i sa Solarisom, mislim na 32-bitan (ako se ne varam) Open ili Free Solaris. Nisam uspeo da ga podignem jel nema se vremena, a instalacija nije jednoostavna kao kod Linuxa, ali sam siguran da ću probati kako Solaris tako i BSD, samo da naleti malo više slobodnog vremena.

Vidim piše se o distribuciji Sabayon, kako su uznapredovali i doterali ditribuciju da sada radi dosta stabilno i brzo. I nju imam u planu da je u najskorijoj budoćnosti (sutra, prekosutra) podignem prvo iz live režima a potom i da ga "stvarno" instaliram.

Opsss, za početak prvo moram da preuzmem Sabayon, ali to je najlakši deo. Very Happy

Paaaa
Ubuntu sve Dapera
Debian 4 i 5
Mandak 10 (to mi je prvi Linux)
Mandriva 2007 2008
Fedora 6 7 8 10 11
Slackware
Wolvix (jedan od omiljenih malih distr)
Gentoo 2007
Mint 7 (koji mi se nije svideo)

Probao sam svašta.. Smile
Tu su: PCLOS, Mint, Ubuntu, Fedora, Slackware, Sabayon, Zenwalk, Suse, Debian, Mandriva.. Zatim, FreeBSD, Desktop BSD i PCBSD.. Smile
Faktički, probao sam skoro sve poznatije distribucije.

Mnogo se vremena utrošilo na isprobavanja ali nisam naišao ni na jednu na kojoj je sve radilo kako treba bez imalo čačkanja. Ako se cilja na široke narodne mase to se mora promeniti i mora se napraviti potpun desktop ready sistem. Igrice su takođe jako bitne jer bez njih nema nekog širenja. Gomila ljudi kupuje komp samo zbog igrica. Iako ja to ne razumem, tako je..

Nisam naravno odustao od linuksa, ceo projekat mi je jako simpatičan ali jednostavno nemam vremena više da se igram sa tim. Osim toga, službeni laptop je došao sa licenciranom Vistom koja savršeno radi posao, dok desktop uglavnom koristi brat za igrice a samim tim linuksu tu nema mesta. Wink

@rapha

A Frugalware? Njega si zaboravio. Wink

Probao sam Mandriva, OpenSUSE, PCLOS, Ubuntu, Mint, Slackware, Debian, Vector, Zenwalk, Puppy, Mepis, Knoppix, DreamLinux, DSL, Atomix i mozda jos neki, al' sad ne mogu da se setim.

Najduze su mi se na HDDu zadrzali openSUSE i PCLOS, mada i Debian, Slackware i Ubuntu su bili po onoj narodnoj "I najdrazeg gosta tri dana dosta." Linux i dalje koristim, ali na routeru Linksys WRT54GL (Tomato) i na kompu za AP (Mikrotik).

Najbolje mi sada lezi openSUSE, al' nemam vremena da se nesto preterano zezam oko njega. Ispostujem ga svaki put kad izadje nova verzija u smislu da ga izgustiram na par dana.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 819 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 816 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, Boris90, mrav pesadinac