Mijamoto Musasi

Mijamoto Musasi

offline
  • Pridružio: 20 Jul 2008
  • Poruke: 4682

Nadam se da o ovome vec nije pisano,ako jeste izvinjavam se.Ja nisam nasao.
Pre nekoliko godina sam u jednoj knjizi,procitao neke detalje o Mijamotu Musasiju i Knjizi pet prstenova,sto me je nateralo da je potrazim.Pa evo mozda nesto ovako jos nekoga zanima.
Naime,Mijamoto Musasi (oko1584-1645) je bio Japanski macevalac poznat po svojim dvobojima i osobitom stilu.Osnivac je Niten ici-riju stila macevanja i autor je Knjige pet prstenova (Go Rin No So) o strategiji,taktici i filozofiji,koja se izucava i danas.
Knjiga pet prstenova je bila vekovima delo koje je inspirisalo Japance,a i danas je veoma citana.Proucavaju je ne samo vojni eksperti i majstori borilackih vestina,vec se ona koristi u skoro svim sferama drustvenog zivota.Naprimer poznato je da mnogi poslovni ljudi,svoju poslovnu strategiju planiraju u skladu sa ucenjem ove knjige.Neki kazu da ova knjiga moze da promeni zivot iz korena,u zavisnosti kako se shvati.
Preporucujem svima da procitaju ovu knjigu(spise).



Link:Mijamoto Musasi
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%B8%D1%98%D.....1%88%D0%B8

http://www.liber.org.rs/arhiva/liber03/musasi.html

da citao sam tu knjigu ali nekada davno, ali su mi jos zanimljivije 3 knjige koje su izasle u ediciji Decijih Novina, o zivotu Mijamota Musasija, a pisac je Eidji Josikava....

Potrazicu,hvala.

Njegovi sledbenici su nazivani Sveci Maca. Naziv skole moze da se kaze i Nito ichi ryu, skola dva maca umesto Niten ichi ryu, skola dva neba. Mijamoto je kao i svi samuraji koristio jedan mac, dok u jednoj borbi protiv Yoshioka skole nije brojcano nadjacan. Tada vadi i kratki mac, i tim novim pristupom porazava protivnike, iznenadjene takvim koriscenjem ovog oruzja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 821 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 814 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, Darko001, mrav pesadinac, naki011, Srle993, voja64