Mitovi o očima u koje svi verujemo!?

Mitovi o očima u koje svi verujemo!?

offline
  • Spartanac
  • Radim zgibove
  • Pridružio: 05 Jun 2012
  • Poruke: 1232
  • Gde živiš: This is Sparta!!!

Roditelji su vam govorili da jedete šargarepu, jer je dobra za vid ili da je sedenje blizu televizora loše za oči? Da li je mama bila u pravu ili su to sve samo mitovi?
Ove rečenice su nam poznate iz svakodnevnog života. Mnoge od njih su nam govorili roditelji, a mi ih sada ponavljamo svojoj deci. Međutim, reč je o običnim mitovima.

JEDITE ŠARGAREPU ZA BOLJI VID
Nije sasvim tačno. Nijedna studija do sada nije pokazala da će vaš vid biti oštriji ako jedete više šargarepe, ona sadrži vitamine i hranjive materije koje su očima potrebne da pravilno funkcionišu. Najbolji način da sačuvate zdravlje očiju je da se hranite raznovrsno i u jelovnik uključite mnogo različitih vrsta voća, povrća i koštunjavo voće.
*** Crna čokolada čuva vid

RAD NA RAČUNARU OŠTEĆUJE VID
To je mit. Zamor očiju manje zavisi od kompjutera već više od načina na koji radite za kompjuterom. Većina nas zaboravlja da pravi pauze dok radi, a neprestano zurenje u monitor učiniće oči umornim i suvim. To vam može zadati glavobolju, ali ne može oštetiti vid.

SEDENJE BLIZU TELEVIZORA JE LOŠE ZA OČI
Nije tačno. Baš kao i u slučaju računara. Ako predugo gledate u ekran možete imati glavobolju, ali nema dokaza da će vam blizina ekrana oštetiti vid.

ČITANJE PRI SLABOM SVETLU SLABI VID
Ni ovo nije tačno. Čitanje ili pisanje pri slabom svetlu ne može da ošteti oči, ali može da ih umori.
*** Deca leta sklonija kratkovidosti?

NAOČARI I KONTAKTNA SOČIVA ISKVARE VID
Nošenje naočara ili kontaktnih sočiva ne može da oslabi vid. To može da učini starenje, povreda, bolesti ili genetski faktor.

NOŠENJE POGREŠNE DIOPTRIJE JE OPASNO ZA OČI
Nošenje pogrešne dioptrije ili tuđih naočara ne može vam oštetiti vid, samo vam neće pružiti najveće mogućnosti da dobro vidite.

Izvor http://www.smedia.rs/m/ona/vest/9224/Zdravlje-Oci-.....ujemo.html

Citam ovaj tekst i pitam se sta onda steti ocima sem starenje?
Sta vi mislite o ovome?

TheDelliRus ::
JEDITE ŠARGAREPU ZA BOLJI VID
Nije sasvim tačno. Nijedna studija do sada nije pokazala da će vaš vid biti oštriji ako jedete više šargarepe, ona sadrži vitamine i hranjive materije koje su očima potrebne da pravilno funkcionišu.

ovo je potpuno tačno....

Mene najvise interesuje ovo za racunar...
Mislim toliko je ljudima koji koriste racunar poceo da slabi vid a ovde pise da racunar nema veze sa tim Confused

ovo ti je sve netačno!

Ja bi rekao da lupaju glupost ihahahaha!
Mislim ovo navodno jeste dokazano ali:
Čak iako se pokvari vid i trebaju naočare ili sočiva sa dioptrijom,oko samo može da se regeneriše nakon nekog vremena i da se oporavi...naravno vid sa starenjem slabi,tako da ne važi za one starije od 50 godina,ali do tad,je itekako moguće...nošenje naočara sprečava mišiće koji drže sočivo da se "zgrče" i da samim tim podešavaju sočivo,tj da oni izoštravaju sliku,jer nema potrebe za tim...naočare to rade...
Navodno za osobe od 27-40 god ova regeneracija traje 3-5 godina...ali je jelte,nepraktična pošto morate min 3 god biti ćoravi Mr. Green .

Kule ::nošenje naočara sprečava mišiće koji drže sočivo da se "zgrče" i da samim tim podešavaju sočivo,tj da oni izoštravaju sliku,jer nema potrebe za tim...naočare to rade...

i to je netačno!
Jedino što naočare rade jeste da usmeravaju svetlost ka žutoj mrlji, tj. ispravlja odstupanje svetlosti od žute mrlje.

mpman ::Kule ::nošenje naočara sprečava mišiće koji drže sočivo da se "zgrče" i da samim tim podešavaju sočivo,tj da oni izoštravaju sliku,jer nema potrebe za tim...naočare to rade...

i to je netačno!
Jedino što naočare rade jeste da usmeravaju svetlost ka žutoj mrlji, tj. ispravlja odstupanje svetlosti od žute mrlje.


Znači lažu...nema nam spasa Crying or Very sad

ne, ne, nisam rekao da je to netačno Smile
pomažu itekako Smile
Netačno je to da naočare sprečavaju mišiće koji drže sočivo da se grče Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1057 korisnika na forumu :: 80 registrovanih, 10 sakrivenih i 967 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Alexandar-1973, Apok, Battlehammer, bigfoot, bladesu, bojanM84, Boris90, cavatina, cemix, cer, cinoeye, crnitrn, darkojbn, dejanbenkovic, Denaya, Dimitrije Paunovic, Dimitrise93, djboj, doktor1964, gasha, GenZee, gomago, GORDI, havoc995, HogarStrashni, hologram, ikan, Insan, Istman, ivica976, Japidson, JOntra, Karla, Kazablankasrb, Koca Popovic, Koridor, Krvava Devetka, kybonacci, laurusri, ljuba, ljubacv, Lubica, mackenzie, Metanoja, milenko crazy north, Milometer, mnn2, mrav pesadinac, mustangkg, Nemanja.M, nenaddz, Niko Bitan, panzerwaffe, Petarvu, procesor, raketaš, raso7, robertino, rodoljub, royst33, Sančo, Shinobi, slonic_tonic, sosko, Srky Boy, stankolich, Steeeefan, styg, Trpe Grozni, trutcina, uruk, vargas, vobo, Webb, wizzardone, |_MeD_|, šumar bk2