Open Directory Project

Open Directory Project

offline
  • Pridružio: 09 Jul 2008
  • Poruke: 5
  • Gde živiš: Novi Sad

Dobrodošli na moj mali kutak na webu, koji je posvećen uredjivanju na DMOZ direktorijumu linkova. Želja mi je da kroz ovaj blog približim značenje ovog direktorijuma i podelim s vama svoja lična iskustva kao urednika istog.

Prvenstveno želim rasvetliti sve nejasnoće koje se stvaraju u vezi ODP, i istovremeno da pokušam pojasniti približiti sve procedure, pravila koje vam mogu pomoći da što pre izlistate svoj sajt ili postanete deo uredničkog tima i time date svoj doprinos direktorijumu.

Moram napomenuti da kao volonter editorskog tima, na ovom blogu iznosim isključivo svoje lične stavove a ne stavove samog dmoz.org.

Za sve one koji ne znaju ili nikad nisu čuli o " Open Directory Project " - u, pogledajte šta su drugi rekli o nama:

" Open Directory Project je najveći (ljudskom rukom editovan) direktorijum web sajtova i dokumenata koji postoji on-line u ovom trenutku. Dok mnogi pretrazivači kao sto su Google, Yahoo, Ask i MSN održavaju velike baze sajtova putem pretrazivačkih pauka, volonteri editori u ODP-u čitaju, sortiraju i rasporedjuju sav prijavljeni sadržaj pre no što se unese u pretraživačku bazu podataka. Ovaj projekat je poceo 1998. god. kao reakcija na probleme web mastera koji su tada svoje sajtove prijavljivali najčešće na Yahoo-u i za ovih sedam godina pokazao se kao jednostavna i efektivna ideja.
U junu 1998. Rich Skrenta i Bob Truel osnivaju ODP po ugledu na prvi veliki "open-source" GNU projekat. Čak je u početku i bio nazvan po njemu - GnuHoo. Ime je ubrzo promenjeno u NewHoo u cilju da se izbegne mešanje i zbrka oko ova dva projekta. Tokom vremena NewHoo se transformisao u organizovaniji Open Directory Project. ODP danas poseduje i odrzava AOL-ova Netscape divizija koja se obavezala da direktorujum bude 100% besplatan u skladu sa Netscape-ovom socijalnom politikom prema Web korisnicima.
Tokom godina postao je neverovatno popularan pogotovo posto je Google počeo da ga koristi kao osnovnu bazu za Google direktorijum. Dobijanje izlistanog sajta na ODP-u znaci praktično i automatsku posetu Googlebot-a."

Nadam se da sam vam uspela u ovih prvih par rečenica privući pažnju i interesovanje za ODP i želim vam još jednom poželeti dobrodošlicu na moje parče web neba!

Zanimljivo...

veri najs Smile

Ej ljudi,od sada ne moramo vise da "(gu)gletujemo",dovoljno je samo da dobro "njuhujemo" xexe LOL

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1227 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 6 sakrivenih i 1168 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, aramis s, babaroga, bagor10, Bojan85, bojank, Boris Bosiljčić, bufanje, darkangel, dejina811, djordje92sm, DonRumataEstorski, Dorcolac, flash12, GandorCC, Georgius, GORDI, goxin, havoc995, Klecaviks, kybonacci, loon123, LUDI, madza, mean_machine, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, Milometer, moldway, mushroom, nuke92, panonski mornar, pein, procesor, raptorsi, S2M, slonic_tonic, solic, SR-3m, Toper, vlad4, vladaa012, vladulns, wizzardone, YugoSlav, Zaledjeni, zdrebac, zeo, zillbg, šumar bk2