Smrt "sebe"

Smrt "sebe"

offline
  • Pridružio: 01 Maj 2008
  • Poruke: 4

Mozemo li biti konpletan covek, a da ne prezivimo neku tragediju?
Jedina tragedija koja postoji na ovom svetu je neznanje - sve zlo izvire odatle.
Jedina tragedija na svetu je nedostatak svesnosti. Iz toga izvire strah, a Iz straha sve ostalo, ali smrt u supstini nije tragedija. Cudesno je umreti, uzasno je samo za osobe oje niad nisu shvatile zivot.
Samo tada se strahuje od zivota, strahuje se od smrti. Oni koji su zivi, medjutim, nimalo ne strepe od smrti.
Jedan americki autor dobro je izrazio ovu ideju.
Napisao je da je smrt vere u nepravdu i tragediju. Kraj sveta za jednu gusenicu je leptir. Smrt je vaskrsnuce.
Ne govorimo o vaskrsnucu koje ce se doziveti, vec o onom oje se odvija ovde i sada. Ako ste umirali u proslosti, ako umirete svakog trenutka, tada ste puni zivota, jer samo je covek pun zivota istovremeno pun smrti.
Neprikidno umiremo u odnosu na razne stvari. Neprestano svlacimo sve sa sebe da bi smo bili u punoj meri zivi, da bi smo vaskrsli usvakom trenutu.
Mistici, sveci i njima slicni ulozili su velie napore da probude ljude. Jer, ako se ne probude, nastavice da zanemarljiva zla kao sto su glad, ratovi i nasilje.
Najvece zlo predstavljaju ljudi koji nista neznaju.
Nemojte traziti od sveta da se promeni, promenite se prvo vi.
Tada cete biti u stanju da sagledate svet onakav kakav je, onda cete promeniti sta sta god vam se cini da bi trebalo peomeniti. Uklonite povez sa ociju. Ako to ne uradite, izgubili ste pravo da promenite bilo koga i bilo sta.
Sve dok ne budete svesni samih sebe, vi nemate pravo da se uplicete u svet i druge ljude.
Opasnost pokusaja da promenimo druge ljude ili stvari oko sebe kada nismo svesni, u tome je sto se onda stvari mogu menjati kako nama odgovara, kako odgovara nasem ponosu ili dogmatskim ubedjenjima ili samo da bi ublazila sopstvena negativna osecanja.
Ja imam negatina osecanja i zato je da se promenis, da bih se ja osecao bolje.
Ne - prvo se suocite sa svojim negativnim osecanjima, tako da, kad krenete da promenite druge, ne podjite od mrznje, vec od ljubavi.
Moze vam se uciniti cudnim da je moguce biti prilicno neumoljiv prema drugima, pa ipak prepun ljubavi, Hirurg moze biti neumoljiv prema nekom pacijentu, a da to ipa cini s ljubavlju.
Ljubav moze ponekad biti zaista neumoljiva.

A.De Melo

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 880 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 874 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: havoc995, Marko Marković, mgolub, milenko crazy north, Ne doznajem se u oružje