Taj strastveni TANGO

Taj strastveni TANGO

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996



Culno. Dirljivo. Nacin tugovanja i bega. To su cari tanga, putenog plesa i tmurne pesme bordela Buenos Ajresa s kraja XIX veka. U Argentini koja jos stenje nakon ekonomskog sloma, drevne teme tanga i danas su neokaljane: secanje na ljubav, tuga zbog gubitka.
Buenos Ajres, dirljiva, uznesena, ceznutljiva lirika muzike cini sustinski deo pripadnosti ovom napacenom, sjajnom gradu.
..
Krajem XIX veka reka evropskih doseljenika, mahom iz Italije, pristigla je u Argentinu i mnogi su pronasli ili razvili poslove u tom centru i oko njega. Svojim melodicnim, reklo bise operskim pevanjem obogatili su prvobitno obicnu muziku i sirov ples: tango.
..
“Kola” oslobodjenih africkih robova stvorila su snaznu ritmicku podlogu, a nemacka harmonika – bandoneon – dodala je prepoznatljivo setno zavlacenje i pozadinski ritam (vump-vump-vump) klasicnog zvuka tanga.
Na muziku je uticao i stil svetske boli francuskog varijetea, u velikoj meri zahvaljujuci Sharlu Gardeu. U svetu se proslavio kao Karlos Gardel, utelovljenje romanticne povezanosti Argentine sa pesmom. Pevao je nezaboravne pesme o onom sto ljudima svugde nanosi bol: neuspehu, prolaznosti, umiranju ljubavi i poverenja. Znam da ljubav je tek izdah, dvadeset godina tek trenutak (...) Zivim s dusom okrenutom ugodnom secanju ciji gubitak opet oplakujem.
Gardel je nove stihove uklopio u zvuke starog raskalasnog tanga i ucinio ih tako profinjenim, erotskim, tragicnim i smelim, da su pesnici tanga uskoro poceli da pisu novu vrstu tanga posebno za njega.
...
(Alisija Monti i Karlos Kopel drze besplatne casove tanga u holu trznog centra Abasto)
Tehnika je manje-vise jasna: kad usklade korak, ucinak je divan i tajanstven. Kopelo je prirodno srediste gravitacije Alisije Monti. On je blago odgurne, a ona se zavrti, da bi se odmah zatim nasla pred njim: evo me! On odstupa, a ona je za trenutak vec uz njega: ne ostavljaj me nikad! On se nagne prema njoj, a ona se izvija: cvrsta zena kratke kose, najedanput savitljiva poput vrbovog pruta: tvoja sam!
Tango nije zamisljen za budjenje feminizma u nama. “Volim to mastanje o potpunom pokoravanju u tangu, kao sto vidite u filmovima”, reci ce posle Montijeva. “Kad plesem, moj partner je Hemfri Bogart, moj Karlos Gardel. Savremene devojke kazu da zele nezavisnost, ali ja volim osecaj medjusobne predaje. Zato plesem.”
...
Pravi ples jos uvek zivi medju obicnim ljudima razlicite starosti, koji su, poput Montijeve, odlucili da prozive mastariju o potpunoj predaji. S tom su namerom porteñi, inace ludi za tangom, otvorili brojne, jedva profitabilne lokala koji rade noci ili dve nedeljno. Nazivaju se milongama ili tango-cajdzinicama i uglavnom se otvaraju posle ponoci, u skladu s tradicionalnim odnosom prema vremenu u nocnom zivotu Buenos Ajresa.
...
Muzika, penusavo vino, lepe zene, stasiti muskarci, miris parfema koji se poput pesme raznosi vaduhom, pesma koju muzika upija poput mirisa. Jedinstvo dvaju tela pretocenih u jedno? Potpuno pokoravanje? Moj Hemfri Bogart? Shvatam da je krajnje vreme da krenem na krus tanga.
Jedan, dva, tri, cetiri, PET – uspesna konverzija osnovnog osmotaktnog koraka za zene zavisi od njihove sposobnosti da na “pet” snazno ukrste noge, levu preko desne. To je sasvim jednostavan zadatak, ako se istovremeno ne skoncentrisete na drzanje desnog ramena prema dole, desnog lakta gore, opustenosti leve ruke koja pociva na partnerovim ledjima (“to je ljubavni zagrljaj”, dobacuje neko sa strane nimalo ne pomazuci time), trup je okrenut napred, noge ispruzene i ravne.
...
Kod tanga, zenin trup ostaje okrenut strogo napred, bez obzira na sve, sasvim usmeren ka muskarcu. Bokovi mogu da se njisu, ali nikada se ne pomicu s jedne strane na drugu, kao kod salse, nego se cela donja polovina tela uvija levo ili desno u jednom bloku i tako se krecete plesnim podijumom, poput lika naslikanog u egipatskoj grobnici.
...
Tehnicka nespretnost se oprasta; emotivna povrsnost ne, jer upravo osecaj – snazan, zestok, usmeren osecaj – igra glavnu ulogu kod tanga.
...
“Svaki tango je kao da imas devojku tri minuta. Zena ima priliku da savije ruke oko muskarca. To je zagrljaj, zar ne?”
...
Opsti napredak pogodovao je drugom zlatnom dobu muzike 40-tih i 50-tih godina XX veka, kad su u ogromnim dvoranama veliki orkestri svirali tango do duboko u portenjsku noc. Upravo je tokom drugog razdoblja tango postigao tako visok stepen rafiniranosti i lepote da se podelio na ples i muziku. Zavisnici od tanga vodili su raspravu o tome sta je vaznije – muzika ili ples – i pratili su svoje omiljene ansamble poput navijackih huligana.
...
U predstavi “Tango Argentino”, koja je krenula iz Pariza i napravila uspeh na Brodveju, nastupali su Sexteto Mayor i sest parova koji su iz veceri u vece osvajali publiku spektakularnim plesom. Nekoliko godina posle, delom zahvaljujuci uticaju predstave, na radiju se prvi put pojavila stanica posvecena iskljucivo tangu – FM Tango – koja je novom narastaju Argentinaca omogucila da shvate sta je njihove roditelje prozimalo tolikom strascu.
...
U tebi je nesto sto zivi i traje”, kaze stih iz 1932. o toj obozavanoj tradiciji. “Pesma Buenos Ajresa (...) sada obuzima svet.

Napisala: Alma Giljermoprijeto
Objavljeno u casopisu National Geographic Srbija, septembra 2007.
Prizori i zvuci: Pablo Koral Vega

Wikipedia:
History of Tango
Tango music
Argentine tango
Tango dance

I jos Tango pesma i tango tekstovi

Tango...
- "the history of love in three minutes"
- "the vertical expression of a horizontal desire"
- "not a dance but an obsession"
- "a sad thought that you can dance" (...)

"…I met a girl at the carnival
in Rio de Janeiro
We danced all night on the boulevard
In doorways we did the tango"(…)

"Dance me"(...)

"Life is like Tango... sad, sensual, sexy, violent and quiet." (…)

"...Ovaj tango za mene, tebe, nju i njega
Je tako opasan ples, po nasu divlju glad"(…)

"Njezne ruke tople kao dah
i jedan tango
dodir plah"(...)

"..un tango qui fait,
mirages qui seront dans tes bras"(...)

"La noche ira sin prisa de nostalgia
Habrá de ser un tango nuestra herida..
..
Seremos esta noche todo el día"(...)
watch

Films:


Assassination Tango


El Día que me quieras


Je Ne Suis Pas Là Pour Être Aimé


Mad Hot Ballroom


Naked Tango


Take the Lead


Tango, no me dejes nunca


Tango, un giro extraño


Tango Bar


Tango Bayle nuestro


Tiny Dancer


The Tango Lesson


Yo no sé qué me han hecho tus ojos

hm... tango... kad ga čujem, sav se nekako naježim! Mnogo me podseća na neko zlo, na posmrtni marš, na tamu, usamljenost, noć, smrt, bol...

uf...

A on je upravo smisljen da se sve to zaboravi.. Kada jednom odpleses uz tu muziku, gledas ga novim ocima..

eh, plesao sam ja tango... išao u školu plesa... u, bre, sad se naježih od same pomisli Exclamation

Citat:Tehnicka nespretnost se oprasta; emotivna povrsnost ne, jer upravo osecaj – snazan, zestok, usmeren osecaj – igra glavnu ulogu kod tanga.

Svi su plesali nesto u skolama.. ali sta sam ja znala o plesu (citaj: osecaju i strasti) sa 7-8-10 godina.. (jos ako je bilo na neciji nagovor, naravno da asorica na lose)

"stara ljubav.Gotan kao gothic.patetični rezovi.harmonika.kontrolirana strast jednog tanga.Mina Harker nakon bljedunjavog i mlitavog Keanu Reevesa upoznaje strast koja vrišti i boli.sjene koje miluju.krv kao početak i kraj.metamorfoza.vječna ljubav prije ili kasnije završi nečijom glavom na pladnju.brutalno=strastveno."
wallnaplayeru.blog.hr

una musica brutal




let's tango...

a moze i ovako...

Tango Oblivion

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 992 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 11 sakrivenih i 932 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, babaroga, Bobrock1, bojankrstc, bojanM84, bojcistv, cavatina, chichabg, debeli, Denaya, Dorcolac, dule10savic, Gargantua, goxin, JOntra, Karla, kokodakalo, Krvava Devetka, Kubovac, lelemud, Lubica, mackenzie, mercedesamg, MiG-29M2, milimoj, minmatar34957, mnn2, mrav pesadinac, panzerwaffe, pein, ruso, S2M, simazr, slonic_tonic, Smajser, Srki94, Srle993, Stoilkovic, styg, tmanda323, tubular, TwinHeadedEagle, vathra, Vatreni Zmaj, vlajkox, voja64, Webb