srpska skola u becu

1

srpska skola u becu

offline
  • Pridružio: 15 Okt 2007
  • Poruke: 1
  • Gde živiš: ni na nebu ni na zemlji

Dobar dan svim blogerima. Ovo je moj prvi i tice se totalnog neobrazovanja i nepismenosti nase dece u "velelepnom gradu Becu".Ne postoji ni jedna skola za nasu decu,gde bi se na prvom mestu naucili osnovi naseg jezika i gramatike.Ovde sam vec godinu dana i nigde nisam cula razgovor izmedju dvoje,dvojice ili dve na srpskom jeziku iako po nacinu razgovora prosto znate da se radi o nasim sugradjanima.Niko toliko ne omalovazava svoju kulturu,prvenstveno jezik, koliko nasa deca i omladina u Becu.To je neka mesavina kvazi-srpskog,nemackog i vlasko-romskog.Strasno je kada u tramvaju cujete: ondak,kuj je to,sas tebe,bili smo u tenisu,jel' ides da gledas ondenak isl.A tek forumi po kojima se kaci nasa omladina -totalna nepismenost.Strasno!Zato se pitam ima li nekog nadleznog u ministarstvu prosvete i sporta,ministarstvu za dijasporu ili za spoljne poslove, ko bi se pozabavio ovim pitanjem.I jos nesto.Na pecatu nase ambasade u Becu kojom vam se overava drzavljanstvo i dalje stoji Republika Srbija i Crna gora.Kakvu vaznost onda ta potvrda ima?

Kontrasice, znam tacno o cemu govoris i potpuno te razumem. Ja sam se vec pomirila da cu verovatno jednog lepog dana sa unucima govoriti samo norveski. No, i moja prabaka je bila Slovakinja, deda Cheh a ja ni slovacki ni ceski- i niko to ne dozivljava kao tragediju, nove generacije odrastaju, odlaze, dolaze, mesaju se. Maternji jezik nije obavezno i onaj jezik koji smo dobili "sa majcinim melkom". U tom slucaju bi moj maternji trebalo da bude nemacki... a nije. Zivim u Oslu i borim se da moja deca sto bolje govore srpski jezik- iako srpski govore samo "po kucama". Kod mene, kod oca i kod baka i dede. Skoluju se na norveskom i ja sam prilicno sigurna da nam je onaj jezik eh ... "najmaternjiji" na kojem se skolujemo.
Nemoj ocekivati pomoc sa strane, od drzave, ustanova, udruzenja, klubova... Radi sama sa svojom decom/svojim detetom. Citaj mu svako vece, pevaj pesmice, pricajte samo srpski i jezik ce ostati i u malim glavicama i u kuci. Cuvajte ga u cetiri zida i imacete blago, bezgranicno i samo svoje.
Ja sam apsolutno protiv da nasa deca idu u srpsku skolu u stranoj zemlji. To bi izazvalo konflikte u detetu, dete bi se izdvajalo, ucenje jezika zemlje domacina bi mu bilo otezano, sledili bi problemi u vezi sa nastavkom skolovanja, posao, prijatelji ... Ak osmo ih vec odvukli u novu sredinu, ne smemo ih omesti u socijalizaciji smešak
I jos nesto- ja sam jako ponosna kako moja deca govore srpski. Naravno da je to ponekad mesanje i svojevrsni "jidish" (eto i jevreji su napravili novu rec za za hebrejski na nemackom govornom podrucju)
Tvoje brige razumem, ali opusti se i razmisljaj da deca manje gube nego sto dobijaju. Odrastati kao dvojezicno dete (sto se i meni i mnogima desilo u Vojvodini) je bogatstvo!

Nisam protiv da se deca integrisu u sredinu u kojoj zive ali sam protiv da bas zbog te nase nebrige oko jezika namerno kazem naseg(srpski,bosnjacki,hrvatski)ne razumeju prave vrednosti nase zemlje.Naucice deca nemacki i bilo koji drugi strani jezik u vrticima,skolama ali maternji jezik je nesto sto nas vezuje za nase korene.Nadovezujuci se na ovu temu,nasa deca nikada nece gledati nijedan film na originalnom jeziku zemlje u kojoj je proizveden,jer su svi filmovi i emisije nadsinhronizovani na nemacki.Tu se na neki nacin deca od malih nogu ne moraju terati da citaju prevod vec samo da slusaju nadsinhronizaciju ovdasnjih glumaca.Ta deca ne znaju kako zvuci originalan glas Mardz Simpson (ovo navodim samo kao primer) kada gledaju crtace,a mi odrasli,a pogotovu mi zene cucemo glas DZordza Klunija jedino na reklami za Nesspreso.Sto je najsmesnije ,slavni Terminator Arnold Svarceneger ima svog "glumca"u Austriji koji ga nadsinhronizuje iako znamo da je doticni gospodin Austrijanac koji i dalje govori engleski jezik sa akcentom.Ima toga jos...

Pa zamisli da moraju da plate Svarcenegera da im odradi jos i nadsinhronizaciju Very Happy E, to bi bio posao! Tu se slazem, sinhronizacija je totalna glupost i medvedja usluga, ali dobro, eto, mogu se, srecom, preko interneta naruciti filmovi i sa nasim titlom i originalnim zvukom.

Vidi, nakaradno se govori jezik i u Srbiji- i to ne samo u autobusu nego i na televiziji, radiju sto je potpuno nedopustivo. Polupismen svet namece neki svoj jezik iako su isli u srpske skole. Nekima nije bitno gde zive i gde se skoluju kad u glavu nista ne ulazi Wink Zato je do nas, roditelja, da damo svojoj deci koliko god mozemo.

Kako dete moze da nauci od roditelja da govori ispravno kad vecina nasih doseljenika ovde ,a ima ih mnogo jer je to najbliza inostrana zemlja u koju su dosli ili nepismeno ili polupismeno.To je ona generacija nasih roditelja koji su sedamdesetih otisli da zarade pare, a sada njihova deca i njihovi unucici nemaju pojma o jeziku,ispravnom govoru i naravno o dobrim filmovima i muzici.Ovde se slusa citiram"Da si samnom jela zutu proju,zivela bi ko bubreg u loju",a spot je tek strava.Gleda se Zikina dinastija po 1ooooooooooo puta i smeje se istim fazonima 10000000 puta.Sada su aktuelne Zvezde Granda a na MY TUBE to sluzi za zezanje a neke druge zemlje imaju svoje favorite i u muzici i na filmu.Fantastican glas Pola Potsa na ovogodisnjem izboru za britanskog idola.Gde je nas Idol?U Zvezdama Granda.

Hmmm. Sad bih rekla "sto se nerviras zbog tudje dece, nek slusaju sta hoce, ima prostaka svuda i medju svima" ali i mene to bas nekad iznervira. Koliko me se nisu ticali Grandovi dok sam jos zivela u Srbiji, sad me stvarno strecne kad se nasi seljace ovde.
Kad je Norvezanin seljak, ni po jada, ne tice me se, nek slusa svoje vikinske narodnjake koliko hoce, ali istina je, bas sam netolerantna kad nas svet vice u busu, kad odvrnu turbo u kolima, kad se seljace "pred svetom". Wink
Znas onu "joj, sta ce svet reci" Mr. Green

Bojim se da bi detetu morala da selektuješ informacije i odabiraš pravac u kome želiš da se razvija čak i da živiš ovde.... Shvatite to kao prednost - deca će čitati ono što im vi preporučite, gledaće filmove koje ima vi donesete odavde, čitaće knjige koje vi smatrate da su pogodne za njih, i bogu hvala, neće imati svuda oko sebe Pink i Grand kao merilo...Čak su u neku ruku i zaštićeni od njih... deca koja ovde odrastaju ne mogu pobeći od uticaj vršnjaka kojima je to kul... insistirajte na razgovoru na maternjem jeziku u kući...pokušajte da im obezbedite bar nedelju dana boravka ovde - ništa bolje od tog za učenje jezika.

Jao, wanderer, kad si spomenula da su zasticeni... cek, bio je jedan link... tu je bio u jednom topicu ... sad cu ga iskopati.
Banzaiiiii:

http://www.myspace.com/slavojka

Tamti, nothing happened...
ne mogu da otvorim, ali pretpostavljam da je rak za mozak i ujed za dušu...

Laughing
Mislim da je to upravo ono o cemu kontrasica prica. Esencija! Losa gramatika ovde ostaje neprimecena, veruj mi Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 962 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 6 sakrivenih i 909 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AK - 230, aleksandarbl, aramis s, bestguarder, bladesu, bojcistv, Bokiboks, Bubimir, Dannyboy, Denaya, dragoljub11987, dule10savic, Excalibur13, Georgius, gomago, Istman, Jahorina, JOntra, kjkszpj, Kubovac, kunktator, marsovac 2, MB120mm, Metanoja, mgolub, Mi lao shu, mikrimaus, Milos ZA, ozzy, Panter, Parker, raptorsi, repac, Rogan33, Romibrat, S2M, Sirius, sombrero, Srki94, Srle993, Stefan M, theNedjeljko, Vatreni Zmaj, W123, wulfy, zdrebac