zavisnici od racunara...

1

zavisnici od racunara...

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 4505
  • Gde živiš: planeta Zemlja

Ajde da popricamo (tj. ja da vam napisem nesto) o racunaru.
Kada je racunar nastao (tada se to nije ni moglo zvati pc) desio se bum u svetu. Sada ce 1000 majmuna (ovo predstavljam malo komicno i nije mi cilj da uvredim ljude) da ima 2 sata dnevno odmor zato sto racunar u poluvremenu moze da za 3s izracuna ono za sta je coveku trebalo po 3 min na kalkulatoru.
A onda se neko setio da napravi bolji, manji laksi i brzi a i pristupacniji racunar koji smo polako krenuli da nazivamo pc-jem. Neko je otkrio da bi igrice bile dobar nacin da se zaradi mnogo $$$ pa su poceli da omasovljavaju i to na racunaru. A onda je dosao i internet na red.

Danas je pc vrlo jeftina "stvar" i cesto ga nazivamo kantom, djubretom, krsinem, dresom, masinom za treniranje zivaca i sl. iako smo u tom momentu svesni da je to vrlo mocna "kanta" i da nam mnogo olaksava zivot. No kada kazem olaksava zivot mislim na mogucnost dopisivanja sa ljudima iz raznih krajeva sveta, proracunavanja nekih slozenih matematickih resenja a ponekad i za ubijanje dosade igranjem Zume. I tada se desilo....

Neki frik je poceo da voli racunar. Sve je to bilo ok ali je frik zaista poceo da voli i ceni racunar. Nakon toga je usledilo i "predavanje" racunaru. I tako smo dobili prvog zavisnika. Buduci da nisam neki stori teler ja cu da ovo malo skratim.

Danas skoro 50% stanovnistva Srbije ima racunar. Smem da se kladim da oko 10% njih koristi racunar samo za piratske igrice, filmove i chat. Par drugova je bas skoro nabavilo adsl i rezultat je sledeci: super je, super je, super je... I kada ih pitam sta su uradili na netu tj. da li uce nesto ili traze njima interesantne pojmove odgovor je bio sledeci: skinuo sam par filmova i par pesama... Oces na MSN?

Taj chat je izlizana prica zato sto je svako alter licnost pa je streber sa naocarima postao Svarceneger 2 a neka devojka koja ni ne zna sta je himes, plavusa sa grudima xxl. Naravno da necu izostaviti nase gejmere koji su prva klasa. Okruzeni smo nekim ultra super kaneterasima koji sa 500m udaljenosti mogu da izbroje koliko ima komaraca u roju. ALO jedno je igrati igru ali da se nesto igra po citav dan i noc i da vi kazete kako vam je zivot super i kako ste srecni sto ste uspeli da Monku nabacite Fireball i kako na lvl-u 33 vam nema ravnog. Naravno necemo ni da zaboravimo ni pricu o tome kako je kod nas sve jadno, bedno, sugavo, crknuto, raspadnuto zato sto niko nece da pomeri prst. Ovaj... Ta grupica ljudi zvana "niko" su... Pa valjda ste shvatili vec.

Svi samo pricaju o nekoj zavisnosti i sve se svoda na sledece: otidi kod doktora, kazi da si zavisnik i ti si vec izlecen. Kao u filmovima kada alkoholicar dodje na svoju prvu terapiju i kaze da je zavisnik. Tada je on baja i ono sto pre nije video sada vidi kristalno jasno i zna da je to pravi put. Dakle sve sto vama treba jeste da kazete roditeljima ili najblizim prijateljima da ste zavisnik i sve je reseno. Postacete licnost koju svi vole i cene zato sto imate hrabrosti da to priznate i vas zivot je vec sredjen. Ok ajde izleceni uradite ovo: pokrenite omiljenu igricu i izaberite najaceg heroja kojeg ste ikada stvorili i pustite da ga ubije neki insekt. Prilikom ovog procesa vi samo gledajte u monitor. Lako?
jos bolje: neka vas noko odvede u Mongoliju (lupam) na planinu gde nema ni struje ni vode ni racunara na 2 godine. Lako?

Vidite mnogo lupetaju o tom racunaru i sve se svodi na sledece: ako budes gledao u tu "kutiju" oci ce ti ispasti, mozak ce ti iscureti, neces imati decu, rebra ce da pojedu sama sebe... Svaka zavisnost potice od nas samih i sve se odigrava u nasoj glavi. Problem nastaje kada vasa zavisnost postane vasa jedina okupacija! Nije normalno da vi nekome kazete da je debil zato sto voli da se lupa kasikom ali nije ni normalno da on non-stop radi ono sto voli. Zamislite svet u kome svi radimo samo ono sto volimo. Ne, ja ne mogu ni da zamislim. Da li sam ja zavisnik od racunara zato sto sam proveo 30min pisajuci ovaj text? Ne bih rekao zato sto ja volim racunar i volim da ga koristim ali takodje volim i fizicke aktivnosti, tv, razgovor, slusanje odraslih kada pricaju nesto pametno (i "nepametno" Smile ), setnju, interakciju sa ljudima uopste itd... Shvatate vec.

Ovaj text nije mnogo "pametan" ali to je verovatno zato sto ja imam takvo misljenje duze vreme pa mi nije nista novo. Mozda ce nekim ljudima ipak da otvori oci. Uostalom u ovom textu se nalaze samo 2 korisne recenice i njiovo tumacenje i praktikovanje zavisi od coveke koji ih cita.

auu tebe neko mnogo iznervirao izgleda...Smile

Dobro je, ti ides ka dobrom putu. Znamo se wizz Wink secam se dobro tvojih ranijih problema sa kompom (kroz slicne sam i ja prolazio i prolazim).

Znas kako, uglavnom, dotako si se svega sto bih mogao reci, ali poslednji pasus je sustina.

Da li sam ja zavisnik? Ako bi rec zavisnik uporedili kao zavisnik od cigareta, pa.... uf, ne znam Smile Necu da slazem pa da kazem ne.

Puno vremena provodim pored racunara, ali itekako imam isplaniran dan. Naglasavam itekako, ali necu da pisem kakav, jer ce mnogi pomisliti svasta o meni Smile

@sspin
sad si sumnjiv...ti to imas vise cura pa na sve strane...a ?a? Very HappyVery Happy lol

Ovisnik? Svakako.
Uplašio sam se kada sam vidio vrijeme kada sam pisao jedan post, toliko se uplašio da sam najiskrenije bio zabrinut.
Dok je planeta gledala u vatromet, nebo i normalan svijet skoro počeo da čestita NG - tipkao sam na MC. Sreca pa mnogi od nas previse ne zagledaju u datume....

Sveo sam na sat dnevno, dva najvise.. nekako pocinje da me iritira...

Edit: Ali zato sam se vratio duvanu.. pakla dnevno. Twisted Evil

@Wizz

Amen! Mr. Green

Ja preko celog dana ne ustajem od racunara...i ne smeta mi...

Sem...

Kada izadem napolje,tj kada krenem u skolu imam neki gadan trip...vrtoglavica,paranoja...ne znam ni sam sta je....ali uglavnom ne valja...

ala si ti iznerviran

Mislim da ta nervoza bas i dolazi od racunara.... od kako ga imam,a imam ga hvala bogu, vec 5 godina, primerio sam da se ne odvajam od njega, mozda sam i zavisnik ko ga zna, volim da surfujem a internet me je i ,,prosvetlio"
video san na njemu i sto treba i sto ne treba... sta da radim kad sam radoznao...on ima i dobre i lose strane, mislim da stvara i nesanicu kod ljudi
e to mu je najlosija strana, da vam ne pricam kad pocnem da igram i igrice
preko neta... pravi sam internet bolesnik....sva sreca sto sam jos ranije sebi
obezbedio novcanu egzistenciju...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 726 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 719 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Dorcolac, goxin, Milos82, panzerwaffe, TBF1D