zvezda padalica....

1

zvezda padalica....

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2005
  • Poruke: 2673
  • Gde živiš: u pokretu...

...umele su da se tako ponekad pojave bas kad 'zatreba', ponekad su mi 'dolazile' i kao potvrda, odgovor na neka ranija pitanja kad putokaza nije bilo niotkud, a pitanja i sumnji nebrojeno.....sad je drugacije.....posle bas dugog perioda, u ovo na razne nacine sasavo vece, jedna me razradovala veceras.....tako da.....za zvezde padalice:



Citat:Danas znamo zasto zvezde "padaju", ali nekad davno dok je to jos bila tajna za sve smrtnike, covek je u toj pojavi video nesto simbolicno, neku nebesku, ili bozju poruku. Sve ima svoj uzrok i posledicu i cinilo se sasvim besmisleno da se nesto tako upadljivo kao sto je zvezda padalica najednom dogodi bez nekog narocitog razloga. U zvezdama padalicama trazeni su skriveni znaci.

Tamo gde se verovalo da svaki covek ima svoju zvezdu pojava meteora je bila znak smrti. Umire onaj cija zvezda pada. Ili se to njegova dusa penje na nebo. U to veruju Srbi, ali i neki drugi narodi. Kod Srba se jos verovalo da padalica znaci da je neko utekao iz zatocenistva, i da o tome ne treba pricati jer ce inace begunac biti uhvacen. Najpoznatije verovanje je da ce se ispuniti zelja zamisljena u trenutku kad nebom projuri zvezda. Medjutim, kod vecine naroda zvezda padalica ipak pretskazuje neku nesrecu, cesto smrt ili rat.

A postoje i druga verovanja. Po Vergiliju padalice najavljuju vetrove, a Seneka kaze da velik broj padalica znaci dolazak bure.

Bolidi su takodje lose znamenje. Zato su se Zadrani 6. januara 1388. preplasili kad su videli bolid. Bila je noc, stoji u jednom zapisu, kad se sa neba odjednom spustio vatreni stub, a mnoge zvezde padahu. Neki mornari u strahu, pobegose na suvo.

Bolid se video i u Decanima 17. oktobra 1794. ".... oganj iznad crkve od istoka ka zapadu kao veliki snop idjase".

Neki narodi, pa i Srbi, u bolidima vide zmajeve. Bolid ostavlja trag, varnici i tutnji, a tako narod zamislja i zmaja koji ima rep, bljuje vatru i rice. Kad u nekoj narodnoj pesmi ili prici sretnete zmaja setite se ovog. Mozda je to neki davni svedok samo opevao bolid.


http://www.astronomija.rs/suncsist/meteo/verovanja.htm




Zagrljaj

When you wish upon a star, makes no difference who you are
Anything your heart desires will come to you

If your heart is in your dreams, no request is too extreme
When you wish upon a star as dreamers do

(Fate is kind, she brings to those who love
The sweet fulfillment of their secret longing)

Like a bolt out of the blue, fate steps in and sees you thru
When you wish upon a star, your dreams come true









http://www.creemaginet.com/sajt/meteorska-kisa-perseidi


2nite,mayBe...malo svetla u velikom mraku (:


o verovanjima:
http://forum.burek.com/verovanja-o-zvezdama-padalicama-t44734.topicseen.html

http://www.maturski.com/citaonica/38-prirodne-nauke/159-etnoastronomija.html

Veceras od 22,00 pa do 5 ujutro padace milioni zvezda padalica, eto nam prilike da pozelimo sve zelje koje nam padnu na pamet... Samo da bude vedro nebo

ako bude bude, a ako ne bude onda ima razloga za .... Smile

Molim vas, recite mi da li je iko video makar jednu zvezdu padalicu?

Pogresno sam shvatio da je kisa trebalo da bude 11./12. pa kasno izadjoh napolje. Zasmetase mi ulicna svetla. GUZ - Glavom U Zid Crying or Very sad

Ja sam gledao iz Novog Sada...
Video sam 3 i pored ulicnog svetla od kojih je jedna bila zacudjujuce velika...
cak sam se i iznenadio kolika je bila i koliko se dugo videla (mozda malo manja od one iz raznih filmova) Smile i naravno pale su 3 zelje e sad je na vremenu da pokaze Smile

Ja sam se ukočila gledajući, ali ni jedna nije pala Sad .

Moram da vam ispričam nešto. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, što će reći - u vrijeme rata ovdje kod mene, nismo često imali struju. U ljetnjem periodu, znali smo sjediti na balkonima uveče, u mraku. Ono što sam tada primijetila je nevjerovatno mnogo zvijezda na nebu i mnogo padalica. Svako malo, po neka zvjezdica bi se 'otkinula' i pojurila prema dole. U početku sam zamišljala želje, a onda sam prestala.. Neke su se ispunile, neke nisu, tako da ne znam reći da li je istina Razz .
Ali, zbog tih prizora, baš u to vrijeme, nekako više nisam sigurna da padanje zvijezde ne znači i kraj života nekog ljudskog bića.
Mislim, i posle sam imala prilike, npr. na selu, vidjeti zvjezdano nebo, ali nikada više toliko zvijezda, niti toliko zvijezda padalica.

Vratili ste me u detinjstvo!Kao dete sam čula da treba poželeti neku želju kad vidiš "zvezdu padalicu" i da će se ona ispuniti.Zato sam u tim godinama večito gledala u zvezdano nebo i vrebala te padalice, uvek uz istu želju: da moj deda i baka žive još dugo, dugo! Svaku padalicu sam doživljavala kao godinu njihovog života, stoga sam ih pecala po čitavu noć, da bih tako produžila njihove živote.Dečje naivno verovanje, starost je učinila svoje, ali su ostale lepe uspomene.Odavno sam prestala da ih lovim, porasla sam i shvatila da je to samo lepa šarena laža!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 962 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 4 sakrivenih i 923 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Arahne, Asparagus, Cassius Clay, comi_pfc, Dimitrije Paunovic, doktor1964, draganl, Dvojac005, hologram, hyla, ikan, kolle.the.kid, krkalon, Kubovac, Leonov, Lucije Kvint, Luka Blažević, Lutvo_Redzepagic, Magistar78, Mcdado, milimoj, NoOneEver Dreams, procesor, Ripanjac, sap, ser.hill, stegonosa, Sumadija34, vathra, VJ, Vlada78, yrraf, Zoca