Automobilske nesreće

3

Automobilske nesreće

I sigurnosni pojas i air-bag, koliko mogu da pomognu, u nekim situacijama, toliko mogu da odmognu u nekim drugim.

O air bagovima smo vec pricali u nekoj temi u Automobilizmu, i vec je napisano da se prilikom aktivacije krece prema vozacu pri brzini oko 300 km/h, pa sad ti zamisli kako izgleda kada vozac, usled inercije krene napred pa ga air bag spuca u glavu. Ako je vozac vezan sigurnosnim pojasom, on ce ga koliko-toliko usporiti i kontakt vozaceva glava-airbag nece biti toliko snazan. A sta se tek desi kad vozac nije vezan? Moj prvi komsija je posle te situacije zavrsio na maksiofacijalnoj hirurgiji. Jedva ga skrpili tamo. Zato se na novijim vozilima airbag ne aktivira ako pojas nije vezan. Ali ovi nasi su se i tu setili kako da ''nadmudre'' kola. Nadju od nekog starog auta onu metalnu kopcu pojasa, pa samo zakace onako i auto ''misli'' da je pojas vezan. Cak se po prodavnicama i prodaje taj plastican airbag aktivator. I reklama mu tako nekako ide: ''ako vam smeta lampica airbaga koja svetli, koristite nas aktivator.. bla, bla, bla...'' ja to cudo imam kuci, dao mi je jedan covek.

Ista situacija je i sa pojasom. Sve su to pomocna sredstva, koja pomazu manje ili vise. Zakoni fizike se ne mogu pobediti.

Pa da, znam za tu foru da ljudi namerno seku pojas pa zakače onu kopču i kraj. Da ne radi "ti-ti" zvuk dok voze... Moja tetka ima Toyotu Avensis, i sad zanimljivost. Tamo isto ima onaj iritirajući zvuk kad ne zakačiš pojas. I ona stavila njenu torbu na suvozačevo sedište i vozi i ono stalno se javlja taj signal, a ona vezana. A na kraju je skontala da je torba tolika teška, da auto registruje kao da neko sedi. Pa je morala da veže i torbu! Very Happy

Što je najveći trip, nije to putna torba, već ova za po gradu, ženska, na rame... I uvek sam joj govorio, kad mi je uvaljivala da nosim tu torbu, da je to kazna!!! Jbte, šta sve žena ima u njoj ne znam, ali teška u PM!

Video sam ovaj klip. Dobro ga je posadio na ogradu.

Kad sam se letos vracao iz Grcke, kod Kumanova sam video kako se jedan zakucao u kamion odpozadi. Iako sam prosao pored, nisam mogao da prepoznam o kom se autu radi. Pretpostavljam da je bio 407, jer me je nekoliko kilometara pre toga pretekao jedan i to velikom brzinom. Bukvalno je usao pod kamion sve do gepeka.

... I tako je moj brat naucio da parkira LOL

Citat:Velška policija je na YouTube i druge sajtove prošlog meseca postavila delove 30-minutnog filma koji prikazuje živahnu tinejdžerku iz dobre porodice koja je šaljući poruke tokom vožnje izazvala nesreću u kojoj su poginule četiri osobe.

Nedavno sprovedena istraživanja nagoveštavaju da slanje poruka više oduzima pažnju vozača nego razgovori telefonom.

Istraživanje koje je sprovela grupa britanskih motorista RAC fondacije pokazalo je da slanje poruka usporava vreme reakcije za 35 odsto, više nego droga ili alkohol.

Virdžinija tek institut za transport je sproveo istraživanje koje je pokazalo da slanje poruka povećava rizik od sudara za 23 puta, znatno više nego razgovor mobilnim telefonima.

Slanje poruka i razgovori mobilnim telefonima tokom vožnje zabranjeni su u Velikoj Britaniji.

Razgovor mobilnim telefonom, osim uz upotrebu "hends-fri" sistema, predviđa i novi zakon o bezbednosti saobraćaja koji će u Srbiji važiti od decembra ove godine.

Upozoravamo vas da ovaj video snimak sadrži potresne scene!

Ne prizivaj nesreću!


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1278 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 2 sakrivenih i 1244 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, amaterSRB, antonije64, Batinas, bojank, bokisha253, Boris90, dekir, Dimitrije Paunovic, DonRumataEstorski, drimer, Fabius, Georgius, gorval, JimmyNapoli, Kibice, kihot, kuntalo, Lazarus, Leonov, milenko crazy north, milutin134, novator, sasa87, shadower78, Skywhaler, Srky Boy, stegonosa, Toper, Trpe Grozni, vasa.93, vathra