Caravaggio and co.

2

Caravaggio and co.

Srednjevekovni slikari su često slikali zajedno što nije ni čudo kad se zna da su godinama zajedno radili u slikarskim radionicama kod "majstora". Karavađo je međutim, slikarstvo naučio sam, što naravno ne znači da je uvek radio sam i bez uticaja drugih. A slikanje iz glave kao takvo javlja se tek u dvadesetom veku sa pojavom apstraktnog slikarstva, jer je i sama misao takva, apstraktna. Probaj samo da gledaš u neku sliku izvesno vreme pa da se posle setiš šta je sve i gde na njoj. Tako postaje jasnije ovo o čemu pričam, tj. pišem. Čak se kod slikanja portreta obavezno naglašava da li je rađen po sećanju ili po modelu.

Nekoliko primjera mrtve prirode:









Ok ako imate još neke zanimljivosti dobrodošli ste .. Wink

Ove mrtve prirode su pravo blago. To je upravo ono što sad radim, mrtve prirode klasičnom tehnikom. Wink

Onda ste čuli za Ljubomira Popadića?








Portreti :









Napisano: 02 Jan 2011 23:00

dekao ::Istoričari i kritičari bi trebalo da objasne šta podrazumevaju pod skiciranjem.
Misli se na obične skice, crteže olovkom, pripremne crteže, koji iza Karavađa nisu ostali. Jednostavno, nijedan njegov crtež nam nije poznat. Kompozicije je najverovatnije planirao direktno na platnu, alla prima. Ponekad skeniranje slika X-zracima otkriva sasvim druge kompozicije ispod završene slike, a veoma često brojna odstupanja u detaljima. Ovakav način slikanja nije bio neobičan, i mnogi venecijanski slikari su ga upražnjavali, Ticijan među njima. A Karavađo je, možda je važno napomenuti, bio iz Lombardije. Da li je koristio optička pomagala, neku vrstu projektora, kao što npr. tvrdi Dejvid Hokni, nama nije poznato. Postoje mnogi razlozi, pa i ta tvrdnja da nije skicirao između ostalog, zbog kojih nam tako nešto deluje kao uverljivo objašnjenje, ali nema dokaza koji to potvrđuju.

Još za života bio ga je glas kako je veliki majstor, i njegova slava je prešla granice Italije. Biografi beleže da je slikao izuzetno brzo. Njegova tehnika se menjala vremenom, i poslednje slike su izvedene gotovo providnim nanosima boje. Poslednje godine života bile su mu ispunjene velikom neizvesnošću i dramom, pa kao da je to nešto što ga je gonilo da živi tako nemirno i uzburkano, uslovilo i brzinu kojom je radio, od radova kao da mu je život zavisio.

Neki istraživači smatraju da su pojedini karakteristični elementi njegovog opusa, poput tamne pozadine, odnosno nedostatka iste, tenebrosa, odnosno jakog kontrasta svetlog i tamnog, i potpunog odsustva idealizacije, na primer, uslovljeni nedostatkom slikarske veštine. Nije vladao najbolje svim slikarskim elementima, i krupni planovi bez pozadine sa jakom senkom su tu da zamaskiraju neka njegova slikarska neumeća. Kako bilo, Karavađo je izvršio značajan uticaj na svoje savremenike. Međutim, iako je za života stekao slavu, nakon smrti ju je izgubio. Negativna kritika, koja je Karavađa oduvek pratila uporedo sa onom koja ga je hvalila, odnela je prevagu, i dugo, dugo je Karavađo smatran lošim umetnikom. Prkosio je umetničkoj teoriji aktuelnoj u njegovo doba, kršio je utvrđena pravila prikladnog i očekivanog, ali nije bio sasvim revolucionaran na način kako se to danas ponekad predočava. Realizam, koji se smatra glavnom odlikom njegovog stvaralaštva, nije bez presedana i nije bez želje da se u sferi alegorije i simbolizma dosegne ono što su dosegli njegovi prethodnici. Neki smatraju da je svojim imenjakom, Mikelanđelom, bio gotovo opsednut.

Na stranu sav talent, ime Karavađo nam danas ne bi značilo ništa od onoga što nam znači da nije svih odlika vremena u kom je on stvarao i uticajnih ljudi koji su mu pomagali.

Dopuna: 23 Feb 2011 0:47

Citat:Mikelanđelo Merizi, poznatiji kao Karavađo, ima status superzvezde među starim majstorima slikarstva, ali ovih dana u Državnom arhivu u Rimu je otvorena izložba izvoda iz njegovog pozamašnog policijskog dosijea koji bi, kako se navodi, šokirali i najneobuzdanijeg rokera.
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/236968/Dosije-Karavadjo-u-Rimu
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12497978

youtube.com/watch?v=zhxrTYmlILA&featur

Napisano: 15 Feb 2012 22:04

Botičeli 'fotošopovao' Veneru, ali tako da bude deblja! Surprised Eto mi izgovor da navalim na čokoladu. Mr. Green

Nego, u vezi sa ogledalima:



Ima osam delova na yt, pa koga ne mrzi da juri i ostale klipove, neka odgleda dokumentarac, dobar je. smešak

Dopuna: 17 Feb 2012 0:57

"You looking at me? Are you looking at me?" Very Happy Artičoke su opasno povrće. Razz

Video --> http://www.bigthink.com/ideas/42270

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 768 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 3 sakrivenih i 748 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, BORUTUS, cikadeda, dragoljub11987, flash12, ILGromovnik, Kenanjoz, Krvava Devetka, Kubovac, mikrimaus, Parker, radionica1, saputnik plavetnila, Srle993, Stoilkovic, wizzardone, wolverined4