Čišćenje, pranje i održavanje Tips'n'Tricks

3

Čišćenje, pranje i održavanje Tips'n'Tricks

igor86 ::Mozda je off ali moram pitati,
Da li se plasticni branici mogu polirati istim tim sredstvima, i koje je najbolje rjesenje da se popune rupe u laku na pocetku haube nastale od sitnih kamencica.

Inace zimi perem cesto auto zbog soli, samo vodom.


Ako su samo rupice,znaci ako nije lak poceo da se ljusti(ako nije pobeleo),kupi u nekoj prodavnici boja i lakova malo laka na meru,mislim da je minimalno 200g.onda uzmi neku malu cetkicu,najbolje od zenskog laka za nokte,pa polako popuni te rupice,sacekaj da se osusi pa onda uzmi neku polir pastu pa ispoliraj.Ova pasta sto preporucuje @FAMAS mi deluje dobra,moram je i ja probati Wink .

Probaj slobodno, videćeš da je sper. A što se tiče oštećenja laka stvari stoje ovako. Meni su u perionici skinuli lak sa branika i to na dva-tri mesta. Znači boja je ostala ali je lak skinut i ovako se ne vidi. Može samo da se oseti ako se pređe prstom preko tog mesta. Ja sam polirao Sonax-om i nije pomoglo. Znači na plastici neće da deluje, mada to je ipak veliko oštećenje jer nema laka uopšte. Čuo sam da postoje neke samolepive provide folije za branik koje štite od kamenčića i insekata. Raspitivao sam se i nisam uspeo da saznam ništa više o njima. Ako neko zna nešto više o tome neka javi.

igor86 ::Mozda je off ali moram pitati,
Da li se plasticni branici mogu polirati istim tim sredstvima, i koje je najbolje rjesenje da se popune rupe u laku na pocetku haube nastale od sitnih kamencica.

Inace zimi perem cesto auto zbog soli, samo vodom.

plasticni branik je najbolje da prefarbas.
osmirglas vodenom smirglom,nabacis plastik prajmer (italijanski u spreju negde oko 400 din za bocicu)dok nedobijes glatku povrsinu ( cak popuni i zareze nastale od udaraca) bolje vise puta nego jednom debelo i onda sprej u boji branika.bice ko novo Wink

Sprej u boji branika će teško da nađe. Boja se pravi kompjuterski i posle se prelakira. Boja koja se pravi kompjuterski je baza. Nakon farbanja se šmirgla vodenom šmirglom 2000 i nakon toga se lakira. Nije to tako jednostavno da može da se uradi self made. Mislim može, ali to neće da da liči ni na šta.

Turtle wax ja koristim trenutno. Ne pokriva ogrebotine i ne odbija vodu dovoljno. Imao sam Sonax, 10 puta je bolji! Turtle daje dobar sjaj i lepo mirise! Kad uteras auto u garazu nakon poliranja, mirise tri dana, veoma lepo. Imam i neku Triple wax u metalnoj kutiji, kao za imalin, samo dosta vecu. Pasta ne mirise, ali pokriva ogrebotine i vraca sjaj i skroz matiranim povrsinama. Nadjoh je pocetkom 2006. u Interex-u, jos uvek je imam. Problem kod nje je sto se nenormalno brzo susi i tesko razmazuje jer je gusta. Dok utrljas kasnije ispadnu oci iz glave! Samo je zato izbegavam, inace pokriva i voskira, ubija na mesto!
Na kraju, kad sve saberem, oduzmem i podelim, Sonax mi se cini No.1!!!

Sonax i jeste No.1 po mnogo evropskim auto magazinima. Iz Grčke su mi svojevremeno doneli neku polir pastu u spreju. Zvala se Express Wax, boca je bila zelene boje. Fantastično je polirala ta pasta, slično kao Sonax. Kasnije sam ja tražio to u Grčkoj ali nisam više nikad uspeo da je nađem.

naravno da ce dalici na nesto, zato se koristi plastik prajmer da popuni sve rupe i neravnine tako sam drugaru sredio skuter koji je posle pada bio izgreban. nije poenta ismirglati vodenom i naprskati farbu,plastika i netreba puno da se smirgla samo ovlas da prajmer uhvati da nebi otpadala farba (lomila se,ljustila,pucala...)e sad ako ti je branik u maxmayer perla metalik,morace pistolj i kompresor ako je neka obicnija boja mozes naci slicnu u spreju(bela,crna,crvena) a naravno ima i clear(sto laici zovu lak) u spreju koji se prska dok je boja jos "ziva" t.j.samo se zasusila,nije skroz suva.
ogrebotine na plastici nikakvim poliranjem i stickovima neces pokriti isakriti.
a svaki limar ce ti to srediti za 20-30 jurona.

Mnoge stvari možeš i sam da uradiš ako se bar malo razumeš u to što radiš. Ako neko nikad nije radio auto lakirerske radove, bolje da se ne čačka tamo gde mu nije mesto. Da mu ti auto limari posle ne bi naplatili duplo da mu dovedu stvar u red.

mmmm... da ako si totalno nezainteresovan za farbanje i nemas nikakvog iskustva poveri posao majstoru samo nemoj da te varaju
odosmo u off LOL LOL
dobra stvar za nas pusace je bio mirisni pesak za pepeljare i mnogo je lakse ugasiti cigaretu u voznji a pepeljare ne smrde nepusacima.posto vise ne nalazim kupovni sipam obican pesak u pepeljare. znate li neki trik za prikrivanje mirisa cigareta u kolima,jelkice mnogo mi mnogo brzo "uvenu" sad koristim neku mirisljavu konzervu a i ona nece dugo http://www.autosistem.rs/products/1/pesak_za_pepeljare.jpg

I ja sam imao taj problem dok je moja devojka pušila. Smrdela mi ona piksla strašno. Ja sam je oprao deterdžentom za sudove pa sam je posle špricao dezodoransom i uspeo sam da je sredim. A što se tiče mirisa u kolima, probaj onaj Oust ili Air Wick.

Dok mi je auto bio nov desila mi se jedna mala nezgoda. parkirao sam auto u garaži i ostali mi otvoreni prozori. U susednoj prostoriji je moja baba kuvala nešto i zaboravila lonac na šporetu. To je naravno zagorelo, a još je u tome bilo i neko meso pa je to smrdelo strašno. Auto mi se unutra tako umrdeo da mi je bilo muka da uđem u njega. Bukvalno sam ga prao parfemima i dezodoransima i uspeo sam da ga sredim.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1070 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 7 sakrivenih i 1014 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, _Rade, babaroga, bigfoot, Bojadin Strumski, bojank, bojankrstc, bojcistv, Centauro, dane007, dankisha, Dannyboy, Dimitrise93, djolew, FOX, Goran 0000, goxin, janbo, Karla, Kibice, Krvava Devetka, loon123, Lošmi, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, milutin134, mocnijogurt, moldway, mrav pesadinac, Neutral-M, ozzy, Parker, radoznao, randja26, repac, Rogan33, royst33, sasa87, Simon simonović, slonic_tonic, stegonosa, styg, Trpe Grozni, uruk, vathra, wulfy, ZetaMan, 1107