Deca i zdravlje

Deca i zdravlje

offline
  • Pridružio: 25 Maj 2006
  • Poruke: 0

Kako se osećate kada Vam je dete bolesno? Postoji stav moga JA za koji mogu sasvim odgovorno da kazem- sad mi je dobro,nisam ni ljuta,ni umorana,ni gladana,ni zedana,nisam ni razdragana,ni vesela…prosto –sad mi je dobro.E, ako posmatram odatle,ja nisam dobro kad mi je dete bolesno.Pitanje je samo intenziteta,koliko mi je lose.To naravno zavisi na prvom mestu od toga koliko mi je dete bolesno.
Ja imam troje dece.Sto znaci kasalj i slinavi nosevi su mi servirani sasvim redovno.Nisam majka koja trci za svaku sitnicu kod lekara.Trudim se da ih sto vise ocvrsnem i da se lekovi svih vrsta u kuci trose sto manje.Mislim da je ispravniji put u vocu i vitaminima nego u posetama lekaru i lekovima.
Ali sve te cinjenice ne smanjuju moj osecaj –loseg.Uvek kad im nesto fali meni se cini kao da sam na neki nacin ja za to kriva,kao da ih nisam dobro cuvala.Kao da ,zato sto su moji,uvek na neki nacin mogu da ih zastitim od svega sto je lose.Pa kad neki virus prodje kroz tu moju „nepropustnu nevidljivu barijeru“ i stigne do njih,ja to osecam kao svoju gresku.
Ono moje realno JA zna da to nije tako.Naravno da nemozete da sprecite svaki pad,svaku ogrebotinu,stotine prehlada,malih boginja i slicno.Ali ni sva ta moja realna saznanja nisu dovoljna da ja taj neki osecaj loseg nemam.Imam ga.
I na neki nacin se sa tim osecajem borim.Ne padam u nesvest od visoke temperature,krvavih rana,ni slucajno.Spadam u grupu ljudi koja prilicno trezveno ocenjuje datu situaciju.Brinem se ali ne preterano.
U svakom slucaju mislim da svaka majka brine o zdravlju svoje dece na nacin koji je sama izabrala i koji je samo njoj svojstven.
Jedan deo zadatka koji imam před sobom je da naucim decu da se o svom zdravlju brinu sama.U ispunjenju tog mog zadatka najbolji saveznici su bas - moja deca.Oni su ti koji třeba da mi pomognu da se ne osecam lose,oni su ti koji třeba da se trude,sami,da budu zdravi.To je NJIHOV zadatak.Ja se trudim da ih to naucim.Da ne třeba ja da ih jurim da li su oprali zube,da li su ujutru setali pola sata bosi u pidzami,da li su izasli samo u majici na 10 stepeni,da li su poneli kapu,da li su se upasali,zakopcali i jos milion slicnih situacija.To su sve NJIHOVI zadatci.A ako ih naucim da su za to oni odgovorni,da to shvataju, ne kao ispunjenje naredbe „mama je rekla da se obujem,mama me tera da se upasem“,nego kao ostvarenje svog cilja „hocu da budem zdrav,ne volim da mi curi nos, a ovo je nacin kako da to postignem“,misli da ce jednostavno –biti zdraviji.
Třeba u njima sto pre probuditi odgovornost prema sopstvenom zdravlju.Vecina nas dobije svoje zdravlje rodjenjem.Nismo ga nicim zasluzili,a dobili smo ga.A vrlo malo se trudimo da ga odrzimo.
Mislite na svoje zdravlje.
Svako koga poznajem je puno puta u zivotu cuo da je 2 puta po 3 minuta pranja zuba dnevno sasvim dovoljno da imate zdrave zube.A niko koga poznajem to ne radi.Zasto?Pa zar je to mnogo.Celih 6 minuta u 24 sata da posvetite svom zdravlju.Bacate desetine svojih minuta gledajuci reklame.A svako od nas zna kakav je osecaj – boli me zub.
Mislite na sebe.Budite bolji prema sebi ,bicete bolji i prema drugima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 820 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 8 sakrivenih i 783 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Aleksandar Tomić, bojankrstc, Boris BM, Brana01, cenejac111, doktor1964, Dorcolac, DPera, HrcAk47, Ivan001, kikisp, Kubovac, Leonov, Marko Marković, Mcdado, milenko crazy north, milos.cbr, Misirac, Nemanja.M, Panter, pera bager, Petarvu, Rakenica, stegonosa, tubular, vathra, vladaa012, Zoca