E.L.I.T.E.'s Workshop

3

E.L.I.T.E.'s Workshop

Aqua u Photoshop-u

Danas sam odlučio da se malo poigram sa Photoshop-om i napravio sam uz pomoć ovog tutorijala iCloud logo koji neverovatno podseća na originalni , Apple-ov iCloud logo Smile Promenio sam providnost oblaka jer mi je izgledalo lepše ovako. Planiram da napravim još logoa , pa kad budu gotovi dodavaću ih u ovaj post Ziveli Ovde ću takođe postavljati spisak onoga što budem naučio tokom dizajniranja.


O Aqua grafičkom okruženju: http://en.wikipedia.org/wiki/Aqua_(user_interface)


Spisak naučenog ::
Arrow Rad sa slojevima (layers)
Arrow Rad sa efektima Gradient overlay i Bevel & Emboss
Arrow Rad sa Gradient Editor
Arrow Rad sa teksturama


iCloud



Download: [url=https://www.mycity.rs/must-login.png [PNG]



WINEmoticon

Od sada možete koristiti napredne Fejsbuk smajlije i kada ste na računaru ili lap-topu, bez instaliranja raznih toolbar-ova i nepotrebnog gomilanja raznih programa i ekstenzija. Vremenom ćete videti da WINEmoticon poseduje i više mogućnosti od jednostavnog kopiranja smajlija. Najbolje od svega je što je program potpuno besplatan.

Prenosivost

Program možete koristiti na Windows XP/Vista/7/8/8.1 operativnom sistemu. Sve što treba da uradite je:


Preuzmite najnoviju dostupnu verziju programa.
Raspakujte arhivu u vašem direktorijumu za programe (ili u neki drugi direktorijum).
Pokrenite WINEmoticon.exe.


Verzija 1.0


100 različitih smajlija
Istorijska kutija za lakše kopiranje više smajlija odjednom.


LINEmoticon

LINEmoticon je poseban projekat koji ima za cilj da napravi verziju programa za operativne sisteme bazirane na Linux-u.


Neophodno je poznavanje C/C++ ili Python jezika. Ako poznajete neki drugi više-platformski jezik i mislite da se u njemu može napraviti ovakav jedan program slobodno nam pošaljite predlog.
E-mail adresa za slanje predloga i gotovih verzija programa je winemoticon@hotmail.com.
Ako želite možemo dodati vaše ime i prezime kada nam dostavite napisan program.

[0] Uvod

Napomena :: Exclamation Na ovaj post nemojte gledati kao na članak jer se radi više o eksperimentalnom delu nego o nekom pravom objašnjavanju i može da posluži super kao dodatak ovoj temi.

Ovde ću pisati svoja dostignuća u emulaciji OS X-a na x86 platformi - biće uputstava, konfiguracionih fajlova, kext-ova, SSDT-ova i još mnogo čega tj. svih linkova koji su potrebni jednom hekintošeru sem linkova za download slika za pokretanje OS X-a (to ćete morati da tražite sami pošto po pravilniku piraterija nije dozvoljena). Da biste izgradili hekintoš potrebno je da dobro poznajete rčunarsku arhitekturu, arhitekturu OS X-a i da znate za koji hardver postoje kexts (Kernel Extensions , pandan drajverima na Windows-u) kako bi izgradili hekintoš koji je što kompatibilniji sa OS X-om. Kernel ekstenzije pišu entuzijasti u slobodno vreme, a forumi gde ih možete pronaći su InsanelyMac i TonyMacx86 (postoji još dosta foruma slične tematike, ali ovo su jedni od najprofesionalnijih i najpoznatijih). O pitanju legalnosti konstruisanja hekintoša neću puno pričati jer se sve nalazi u Apple EULA. Ovo je deo licence za Mac OS X Server:

Citat:2. Permitted License Uses and Restrictions.
A. Mac OS X Server Software. Subject to the terms and conditions of this License, you
are granted a limited non-exclusive license to install and use one copy of the Mac OS X
Server software (the “Mac OS X Server Software”) on a single Apple-branded computer.
You may also install and use other copies of Mac OS X Server Software on the same
Apple-branded computer, provided that you acquire an individual and valid license from
Apple for each of these other copies of Mac OS X Server Software. You agree not to
install, use or run the Apple Software on any non-Apple-branded computer, or to enable
others to do so.
This License does not allow the Mac OS X Server Software to run on


Dakle, ovaj proces radite isključivo na sopstvenu odgovornost. Razjasniću u ovom delu i pojedine nedoumice koje se obično javljaju hekintošerima na početku:


Mac OS - serija operativnih sistema sa grafičkim interfejsom kompanije Apple koji su razvijani od 1984. godine do danas i koji se i dalje razvijaju. U njih spadaju sve serije - i Classic Mac OS i Mac OS X (od 2012. preimenovan u OS X).

Classic Mac OS (u ovom tekstu dalje obeležavan kao Mac OS) - serija operativnih sistema sa grafičkim interfejsom kompanije Apple koji su razvijani od 1984. godine do 2001. godine. System 7.5.1 je prvi koji je posedovao Mac OS logo (varijacija originalne Happy Mac ikone pri pokretanju), a Mac OS 7.6 je prvi koji je u nazivu dobio ime "Mac OS".

Mac OS X (od 2012. preimenovan u OS X, u daljem tekstu će takođe biti obeležavan kao OS X) - poslednja serija operativnih sistema koja se i danas razvija. Mac OS X predstavlja prelaz sa Mac OS 9 i cele "Classic" serije, iako je na početku predstavljan jednostavno kao "verzija 10" (Mac OS X se inače i čita kao 'mek ou-es ten'). Mac OS X je juniksoliki operativni sistem baziran na NeXTSTEP-u i XNU kernelu koji je otkupio Apple zajedno sa NeXT Computer, u vreme kada se i Stiv Džobs vratio u Apple.


[1] Lično iskustvo

Daću vam neke savete koje sam ja pokupio od starijih kolega i kroz sama isprobavanja.


1. Izbegavajte korišćenje zastarelih OS X distroa (poput iDenib-a) - lako se može desiti OS X distroi koji se već duže ne razvijaju ne podrže vašu konfiguraciju ili se desi neka sistemska greška pri instalaciji/butovanju kao što se meni desila nakon što sam instalirao iDenib iz 2011. godine.

2. Nabavite sve kernel ekstenzije dostupne za vašu konfiguraciju - nikako ne počinjite instalaciju OS X-a na hard disk 'na suvo'! Neki često rade instalaciju kernel ekstenzija tek posle instalacije, mada pravilnija praksa je da ih ubacite zajedno sa kernelom i ostalim potrebnim fajlovima za instalaciju kako bi OS X što bolje prepoznao vašu konfiguraciju pri instalaciji.

3. Ako se bojite da nešto ne krene po zlu, isprobajte prvo OS X u virtuelnoj mašini - većina novjih procesora podržava tehnologiju hardverske virtuelizacije koja je potrebna da bi se OS X pokretao u virtuelnoj mašini. Preporučujem min. 4GB RAM-a za isprobavanje u virtuelnoj mašini, a poželjno je i više (testirano sa OS X 10.6 i OS X 10.8).

4. Gledajte da konfiguracija bude Intel bazirana - postoje verzije OS X-a prilagođene AMD arhitekturi, ali pod Intel konfiguracijom su veće šanse da sve radi kako treba pošto se ista koristi i u iMac računarima. Najidealnija kombinacija je Intel + nVidia.


[2] Emulatori

Emulacija je mogućnost nekog kompjuterskog programa u elektronskom uređaju da emulira (imitira) neki drugi program ili uređaj.

Emulatori može predstavljati softver ili hardver koji duplira funkcije jednog operativnog sistema (gosta) u drugom operativnom sistemu (domaćinu), drugačijem od prvog.

Sastavio sam listu emulatora koje sam pronašao po Internetu. Ako naletite na još neki slobodno kažite da ga ubacim u listu Smile

Popularni emulatori:

SheepShaver (uz validnu ROM sliku moguće pokretati verzije od Mac OS 7.5.2 do 9.0.4)
Basilisk II (uz validnu ROM sliku moguće pokrenuti verzije od Mac OS 7.x do 8.1, portovi dostupni za Windows, Linux, OS X i još dosta drugih sistema)
Mini vMac (open source emulator 68000 Macintosh baziranih računara)


Novi Mac Plus emulatori koji su u još u fazi razvoja:

pce/macplus (za Linux, OS X i Windows)
GrayBox (ne traži kopiju Mac OS-a, abandoned je)


Nekada popularni emulatori koji se više ne razvijaju (dobri za eksperimentisanje na starijim sistemima):

SoftMac (dobar za Windows)
Fusion (dobar za DOS sisteme, ali se takođe može pokretati u DOSBox na podržanim sistemima)
Executor (emulator bez ROM-a dobar za Windows i Linux)


Emulatori koji nisu dostigli popularnost, ali se takođe ne razvijaju više:

Worm (dobar za Windows)
Emmac (gotovo nemoguće za pokrenuti)


[3] PearPC emulator



PearPC je od arhitekture nezavisan PowerPC emulator sposoban da pokrene većinu operativnih sistema pisanih za PowerPC arhitekturu. Glavni developeri su Sebastian Biallas, Stefan Weyergraf i Cassondra Foesch. Sa razvojem se počelo 10. maja 2014. godine, a poslednja zvanična verzija (0.5.0 koju koristim) je objavljena 13. jula 2011. godine. Iako je njegov razvoj zaustavljen, program je dostupan pod GPL licencom. Program je dostupan za FreeBSD, Linux i Windows, mada su podržane i ostale varijante juniksa kompatbilne sa POSIX API i X11.

Lista podržanih mogućnosti u PearPC-u -> http://github.com/sebastianbiallas/pearpc/wiki/Features


Slika 1: OS X Jaguar (10.2) u PearPC

Napomena :: Exclamation Da biste pokrenuli Mac OS X 10.2 - 10.4 u PearPC potrebna vam je .ISO ili .IMG slika Mac OS X-a i konfiguracioni fajl.

Proces instalacije je sledeći:

1. Preuzmite najnoviju verziju PearPC-a (0.5.0) sa ovog linka i raspakujte ga.
2. Preuzmite ovaj konfiguracioni fajl i stavite ga u isti folder sa PearPC. Otvorite ga putem Notepad-a ili nekog drugog uređivača teksta i obratite pažnju na liniju:

pci_ide0_master_image = "macosx_6gb.img"

Između navodnika stavljate ime .ISO ili .IMG slike OS X-a koju imate. Sačuvajte fajl. Ostali parametri za konfiguraciju biće objašnjeni naknadno.
3. Prevucite konfiguracioni fajl na pearpc.exe.


Slika 2: Slikovit prikaz postupka (klik za veću)

[3.1] Konfiguracioni fajl

Konfiguracioni fajl za PearPC predstavlja skup parametara prema kojima PearPC emulira Mac OS X na vašem računaru. Pošto nisu svačiji sistemski zahtevi i navike isti, određeni konfiguracioni fajlovi će raditi veoma dobro ili sasvim solidno, dok će neki raditi lošije ili uopšte neće raditi. Na linku ispod ovog teksta se nalazi .PDF fajl u kom sam pojasnio šta koji parametar radi. Svi parametri dostupni od verzije 0.4 se nalaze na ovom linku.

https://www.mycity.rs/must-login.png

[3.2] Podešavanje mreže

Napomena :: Exclamation U trenutku pisanja ovog teksta nema podrške za mrežu kada je host Windows!

Da, moguće je koristiti Internet dok ste u PearPC (osim ako pokrećete PearPC na Windows-u), ali je konfiguracija malo teža i još nisam radio sa njom. Uputstvo se nalazi na ovom linku.

Obaveštenje (26.05.2015) ::Idea GitHub repozitorijum PearPC-a je prebačen i trenutno je na ovoj adresi. U toku je razvoj eksperimentalne 0.6pre verzije.

Video koji sam napravio prikazuje na kratko kako to izgleda Smile

Ovo nije ništa ozbiljno, samo pokušaj pravljenja 2D igre u konzoli (C#) Very Happy Planiram da u sledećoj verziji dodam i pucanje. Evo ko hoće da se zanima malo (ili mu je dosadno kao meni sad Mr. Green ):

+ Kod

EXE: https://www.mycity.rs/must-login.png

Exclamation Nema virusa

[0] Kreiranje USB Vanilla instalacije OS X-a

Objašnjenje ::Idea Vanila termin se koristi za softver (nekada i za kompjuterski hardver ili algoritam) koji nije prerađivan ili menjan u odnosu na njegovu originalnu formu - u ovom slučaju, to je Retail verzija OS X-a koju možete preuzeti sa App Store-a ukoliko posedujete Mac (u Beogradu, kod Galerije srpske akademije nauke i umetnosti imate objekat sa iMac računarima gde možete da ih isprobate i eventualno odradite preuzimanje Very Happy ).

Neophodno ::
USB od 8GB ili više
OS X Yosemite 10.10.x (ja koristim 10.10.3 Retail)


1. Formatirajte USB u FAT32 format.
2. Preuzmite [url=https://www.mycity.rs/must-login.png Studio Image Writer[/url] ili neki drugi program kojim ćete napraviti butabilni USB.

Ukoliko dođe do problema

1. Otvorite Command Prompt.
2. Ukucajte sledeće:
diskpart
list disk
select disk  --> vaš USB
list partition
select partition  --> vaša EFI sistemska particija
assign

3. Nakon toga uđite u My Computer i pronađite particiju EFI. U njoj bi trebalo da se nalazi Config.plist koji će vam pomoći za lakše dijagnostifikovanje problema (možete mi poslati i preko privatne poruke, samo pre toga zapakujte i .ZIP ili .RAR arhivu).

Emulacija System 6.0.8 pod Mini vMac (Windows)


Slika: Wikipedia

System 6 je grafički operativni sistem za Mekintoš računare koju je Apple Computer (danas Apple Inc.) razvio 1988. godine kao deo (Classic) Mac OS linije operativnih sistema. Poslednja verzija, 6.0.8L, objavljena je 23. marta 1992. godine i bila je namenjena samo Macintosh Classic, Classic II, LC, LC II, i PowerBook 100 računarima.

Danas, System 6 možete koristiti da:
- pokrenete starije verzije programa poput Photoshop, Quark, Excell ili Word
- šaljete mejlove
- koristite FTP
- pišete programe (naravno, u skladu sa mogućnostima interfejsa i API-a)
- posećujete web (uz posebne pretraživače)

Samo neka od ograničenja su ta da ne možete pokretati nijedan moderan web pretraživač i da ne možete adresirati više od 8MB RAM-a (izuzev pomoću specijalnog softvera za tu namenu).

1. Mini vMac

Mini vMac je spinoff bivšeg vMac-a, a podržava emulaciju za Macintosh 128K, 512K, 512Ke, Plus, SE i Classic dok se aktivno razvija podrška za Macintosh II, Macintosh Portable i PowerBook 100... više

Zvanični sajt: http://www.gryphel.com/c/minivmac/
Preuzimanje: http://www.gryphel.com/c/minivmac/download.html

2. Potrebno

Da biste pokretali System 6 u Mini vMac potrebno je sledeće:
- Poslednja verzija Mini vMac
- Validan ROM fajl sa Mac Plus. Za ovo ćete sami morati da se snađete pošto je piraterija zabranjena na forumu (uputstvo za vađenje ROM-a iz starog Mekintoš računara imate ovde).
- HFVExplorer, alatka za čitanje Mekintoš disk slika na Windows-u
- Aladdin (StuffIt) Expander za dekompresovanje
- Kolekcija praznih disk slika sa Mini vMac sajta
- Kopija System 6 sistema za koju je Apple dao dozvolu da se može preuzimati (preuzeti prva dva fajla)

3. Priprema za pokretanje

1. Napravite folder Mini vMac na Radnoj površini i u njega ubacite preuzetu aplikaciju Mini vMac.
2. Ukoliko ste preuzeli validan ROM fajl preimenujte ga u vMac.ROM kako bi ga aplikacija prepoznala i stavite ga takođe u folder Mini vMac.
3. Ukoliko ste preuzeli kolekciju praznih disk slika u .zip formatu, prebacite folder blanks[broj] iz nje u folder Mini vMac.
4. U folderu blanks[broj] uđite u folder M, pa u njemu pronađite arhivu 024M. Raspakujte je i fajl 024M.dsk iz nje takođe prebacite u folder Mini vMac.
5. Ukoliko ste preuzeli kopiju System 6 sistema u vidu dva fajla pod imenom SSW_6.0.8-1.4MB_Disk1of2.sea.bin i SSW_6.0.8-1.4MB_Disk2of2.sea.bin, stavite i njih u folder Mini vMac.
6. Sada pokrenite Aladdin (StuffIt) Expander i u njega samo, jedan po jedan, prevucite oba gore navedena fajla.



7. Nakon što to uradite, u Mini vMac folderu bi trebalo da se pojave dva fajla - System Startup i System Additions.



Sada smo spremni za pokretanje smešak

4. Pokretanje

1. Kliknite dvaput na aplikaciju Mini vMac da je pokrenete. Pojaviće se sledeći prozor.



2. Emulator signalizira da treba da dodamo disk sliku. Idite na File > Open Disk Image..., izaberite System Startup fajl iz foldera Mini vMac i pritisnite Open.



3. Nakon što ste dodali System Startup fajl pojaviće vam se famozni radni prostor System 6 sistema Very Happy



4. Možete se malo igrati po sistemu dok ne pređete na sledeći korak, a to je instalacija programa.

5. Instalacija programa

1. Kliknite dvaput na ikonicu System Startup.



2. Sada u prozoru koji vam se otvori kliknite dvaput na ikonicu Installer.



3. Stigli smo u Apple Installer! Kliknite na dugme OK.



4. U sledećem prozoru instalacioni proces nagoveštava da treba da dodamo disk na kom će biti instaliran softver. Potrebno je samo da mišem prevučete fajl 024M.dsk iz foldera Mini vMac u program Mini vMac koji trenutno pokrećete.



5. Nakon toga, pojaviće se ovakvo obaveštenje i možete kliknuti na dugme Install.



6. Proces instalacije će početi.



7. U jednom trenutku će vam se pojaviti obaveštenje da dodate disk System Additions. Pošto i ovaj fajl imamo, samo trebate i njega da mišem prevučete iz foldera Mini vMac u aplikaciju Mini vMac koju trenutno pokrećete.



8. Nakon toga će se instalacija nastaviti i u poslednjem trenutku bićete obavešteni da dodate System Startup disk - dodajete ga na identičan način kao i prethodni (tako što System Startup fajl prevučete mišem iz folder Mini vMac u aplikaciju Mini vMac koju trenutno pokrećete).



9. Instalacija je završena Smile Možete izabrati dugme Continue za instaliranje dodatnog softvera ili Quit za izlazak iz instalera.

Modern Calculator

HTML5 aplikacija koja omogućava izračunavanje matematičkih izraza u realnom vremenu sa mogućnošću izvoza TeX koda. U planu imam da dodam još i vizuelni prikaz koda u vidu slike koja bi mogla da se sačuva kao i integraciju sa Wolfram Alpha servisom.

- Ogroman broj dostupnih funkcija (algebra, aritmetika, operacije sa bitovima, kombinatorika, trigonometrija, matrice...)
- Automatsko zatvaranje svih vrsti zagrada (normalne, uglaste i vitičaste)
- Izvoz i kreiranje pregleda TeX koda
- Responsive dizajn (aplikacija se prilagođava različitim veličinama ekrana)
- Referenca unutar aplikacije omogućava vam da pristupite listi svih funkcija i pročitate više o njima

http://moderncalculator.pe.hu/

S vremena na vreme ću dodavati nove izmene na server Smile

Badooin [Beta]



Badooin je nezvanični API i platforma za kreiranje Badoo botova. Omogućava kreiranje bota za:

analizu profila
slikanje stranice profila
vađenje podataka iz profila
čuvanje podataka u bazi


API je jednostavan za korišćenje i pisan je u Ruby programskom jeziku (planiram da napišem i verziju za Javu i JS).

Trenutno podržava PostgreSQL bazu podataka, ali u sledećih par dana ću napisati konektore i za SQLite i MySQL Smile

Repozitorijum: https://github.com/panther99/badooin

Dodao sam podršku i za SQLite - kreirani su zasebni konektori tako je sada moguće odraditi

require_relative 'db/sqlite/connector.rb'

za SQLite bazu ili

require_relative 'db/postgresql/connector.rb'

za PostgreSQL bazu. Metode su ostale iste (napisaću i dokumentaciju za API ovih dana).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 763 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 9 sakrivenih i 711 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, ccoogg123, cifra, CikaKURE, darionis, Dimitrise93, Dorcolac, dragoljub11987, Excalibur13, FOX, Frunze, Hans Gajger, Herman Terrance Aubrey, ikan, Instruktor 1223, Krvava Devetka, kybonacci, Metanoja, moldway, mrvica78, nenad81, nuke92, oldtimer, ozzy, Panter, panzerwaffe, pein, radoznao, raptorsi, Ripanjac, S1Mk3, Sirius, slonic_tonic, Srle993, stegonosa, suton, uruk, vathra, wizzardone, |_MeD_|, 125