Institut "Dr Simo Milošević" Igalo

1

Institut "Dr Simo Milošević" Igalo

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 3611
  • Gde živiš: Herceg Novi

Većina Crnogoraca je na svojoj koži osjetila privatizacije kroz stečajni postupak, koje su radnike i njihove porodice dovele do prosjačkog štapa. Dosta dugo se nije znalo na koji način vladajuća oligarhija sprovodi "uspješne" privatizacije i kakva su pravila igre. Saopštenja su počinjali sa imenom firme na koju su stavili šapu i obećanjima da će privatizacija spasiti preduzeće… To se nije dogodilo, većina preduzeća zjape prazna, sve je pokradeno, neka su srušena, a neka koja su počeli da ruše, odustali i tako ostavili… Na ovaj način su zaposlenima stavljali omču oko vrata, a istovremeno stečajne upravnike oslobađali svake odgovornosti i davali im odriješene ruke da zamišljeno sprovedu u djelo. Umjesto da se protiv lešinara pokrene krivični postupak, početkom ove godine Vlada C.G je predložila izmjene i dopune Zakona o stečaju, da bi se još više smanjila odgovornost stečajne mafije.

Ni Herceg Novi nije izbjegao sudbinu ostalih crnogorski opština. Gdje se ne čuju motori bagera i mašina koje ruše objekte, tu je mrtva tišina, nema nigdje nikoga, nema radnika, ostali su bez posla. Žao mi je hotel Tamaris, tu sam davno popila prvu kafu kad sam došla na razgovor o zaposlenju, bio je tik uz Institut, prvi komšija. Žao mi je i HTP Boku, i Prvoborac, i Mješovito i sva preduzeća koja su namjerno uništena, a onda kroz stečajni postupak privatizovana.

Došao je red i na Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević", gigant zdravstvenog turizma u Crnoj Gori koji uživa zasluženi renome širom svijeta, brend, nacionalno dobro, samoodrživa firma i jedan od glavnih međunarodnih centara za rehabilitaciju djece, odraslih i starih osoba!
I dobro, Institut da bi opstao treba privatizovati, ali ne na način na koji su sve firme privatizovane ili bolje reći pokopane. Da ne bi ličilo na već viđeno, Tenderska komisija i menadžmentom Instituta (čini ga članstvo DPS-a) su definisali uslove za potencijalnog kupca, gdje između ostaloga piše da pravo učešća na tenderu imaju ponuđači koji ispune određene kriterijume. Ovo je jedan dio:
Citat:Zainteresovani ponuđači, direktno ili indirektno, preko zavisnog preduzeća u kojem ima minimum 51 odsto vlasništva i upravljačku kontrolu, moraju posjedovati najmanje jedan medicinski rehabilitacioni centar, koji pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije…
Do sada su propala tri raspisana tendera (ovo je četvrti) za prodaju 56,1% akcija, jer ponuđači navodno nisu ispunjavali određene kriterijume. Učesnici su bili: austrijska kompanija "Christof Management International", švajcarska kompanija "Home Art and Sales Services", MK grupa i francuski "Vichy".
Na četvrtom, poslednjem tenderu interesovanje je pokazao i azerbejdžanski "Azmont Investments". Kao i svi prethodnici do sada, koji nisu pristajali da naši "igrači" poslije privatizacije ostaju u igri, i oni su odustali.

Zašto kažem poslednjem, zato jer se pojavio britansko-američki konzorcijum "International Wellness Gropu Limited London", a čine ga: američki "IMG", "Internacionalna grupa (IG)", "Brown Rudnick", "Sterling Campbell", "International Hospitals Group", "Replus i KCM Capital Limited"?! Razgovori su počeli (ako se ne varam) u novembru 2014. i privode se kraju, dosta toga je potpisano, ostali su kako kažu još neki detalji. Prije desetak dana na skupštinskom zasijedanju i vlast i opozicija su bili protiv ovakve privatizacije. Čitavi Herceg Novi je na nogama, ali po mojoj procjeni klimavim, jer je u pitanju porodični biznis. Na čelu delegacije koja je došla na prve pregovore, nalazio se gospodin Maksimović, brat od ujaka Mila i Aca Đukanovića. Na tom sastanku gospodin Maksimović je odmah obećao da će rušiti l fazu Instituta i podići porodični hotel (ali nije rekao koje porodice). Ovo dovoljno govori da budućem vlasniku nije prioritet zdravstvo i da se na ovaj način sprema privatizaciono uništenje Instituta.

Imovina instituta bez medicinske opreme i pratećih sadržaja je sledeća:

- površina zemljišta koje je u vlasništvu Institut, iznosi oko 230.000 m2,
- površina objekata je oko 90.000 m2 - l faza (11 spratova) + soliter (13 spratova) = 646 kreveta,
- ll faza (kompleks različite spratnosti - 730 kreveta, olimpijski bazen…),
- takozvano E odjeljenje 3 sprata, a u prizemlju istog je Fakultet za fizikalnu medicine,
- dječije odjeljenje 4.250 m2, koje ne radi već duže vremena (pripremano za ovaj trenutak), a u prizemlju je osnovna škola,
- Vila Galeb - Titova vila 5712m2.

I sve ovo za 10 000 000 e, a po svim računicama vrijednost je najmanje 33 500 000 evra?!
Iz različitih izvora (štampe, sindikata…) saznala sam da je javno dostupno samo 20, od 72. stranice na kojima se nalazi ponuda.

O Konzorcijumu: Konzorcijum je osnovan sa 1.000 funti kapitala podijeljenog na milion akcija, registrovan za hotelsku djelatnost. "IMG" je asocijacija sportskih agenata i menadžera, i izbrisana je iz registra šest dana nakon dostavljanja ponude, jer je prodata. "Replus" je konsultantska kuća za oblast finansijskog menadžmenta. "Sterling Campbell" je osnovan prošle godine za pružanje konsultantskih usluga i vrijedi jednu funtu. "International Hospitals" (bavi se izgradnjom bolnica) pozitivno posluje u 2013., a negativno godinu dana ranije i tako naizmjenično. "Brown Rudnick" je advokatska kancelarija, a "KCM Capital Limited" konsultantska firma koja negativno posluje.

Ovaj mali dio dokumentacije, sve govori o čemu se radi:























I rekoh, žao mi je Tamaris, tu sam popila prvu kafu… a šta reći za Institut? U Institutu sam zaradila prvo parče hleba, često plakala za mladim osobama za koje sam znala da će čitavi život ostati vezane za invalidska kolica ili krevet, radovala se ozdravljenju djece, odraslih, provela najljepše godine svoga života… skoro čitav život.

Nisu je još definitivno uzeli, a već su joj zaprijetili, l faza Instituta.

Za vrijeme Pete neprijateljske ofanzive, juna 1943. Dr Simo Milošević je zarobljen i ubijen. Nakon 72.godine, sudbina Dr Sima Miloševića čeka i gigant zdravstvenog turizma koji sa ponosom nosi njegovo ime, ropstvo i ubijanje!

Više niko ne broji, jer ko više zna koja je ovo po redu neprijateljska ofanziva na crnogorska preduzeća!

Jučerašnja okupacija Instituta od strane zainteresovanih prevaranata koji su se sakupili s konca i s konopca, predvođenih predsjednikom Tenderske komisije Brankom Vujovićem nije donijela ništa novo. Vrlo kratko su iznijeli viziju o razvoju Instituta, i u tom izlaganju ni jednim argumentom nisu odagnali sumnje o njihovim stvarnim namjerama. Jedina novina u ovom cirkusu je ta što su "dragi" gosti u početku govorili engleski jezik (imali i prevodioca), a kako je vrijeme odmicalo zbog velike tanzije među prisutnima, većina njih je progovorila tečnim srpskim jezikom. Jedino su Džonatan Lejn i gospođa Luiza ostali vjerni engleskom jeziku.

Žao mi je što nisam bila u mogućnosti da snimim ovu iznuđenu konverzaciju, ali pogledajte reakciju pozvanih na uskraćenu mogućnost da postavljaju pitanja u vezi brojnih nedoumica o procesu privatizacije Instituta, kao i na zabranu da bude javna prezentacija kako je i obećano.

I da, ovo ŠTA RADITE BRE sa RTS-a mi je dobrodošlo, a pitanje je za menadžment Instituta (ćutali su k'o zaliveni) i Tendersku komisiju.

Kad već pišem o Institutu, napravila sam video pa pogledajte... Ako budem imala vremena uradiću i drugi dio.

I tako… kad hoće onda mora pa kako god, jer je u pitanju porodični biznis.

Ne znam šta da kažem… Dobro došli kad vas je djavo donio, a kažu, ko s djavolom tikve sadi o glavi mu se lome. Tako je bilo sa svim preduzećima u CG, ne vjerujem da neće i sa banjom (drago bi mi bilo da ne budem u pravu). Sad

http://www.vijesti.me/vijesti/potpisan-ugovor-sa-i.....vic-861317

U prethodnoj poruci nisam mogla postaviti slike, pa evo još malo crne hronike o Institutu.

I pored donesenih odluka odbornika Skupštine opštine Herceg Novi, protesta određenog broja radnika (bilo je ucjena i strah od gubitka posla Bebee Dol ), nije se mogla spriječiti prodaja Instituta ovoj grupaciji. Protiv vladajuće vrhuške i sekte zvane DPS, nije se moglo. Prijetili su stečajem bez obzira što pozitivno poslujemo, primamo plate redovno...

Jednostavno, stečaj je bio programiran. Novac od kredita koji je Vlada Crne Gore podigla kod Jugobanke u iznosu od 3 674 747 dat je fondovima i ko zna kome sve, a Institut i radnici nisu od toga dobili ni jedan evro. Spor sa Jugobankom je izgubljen i sa kamatom dug prema Jugobanci iznosi 6 000 000 evra koje je trebala da isplati Vlada. U sve se umiješao "nezavisni sud" i donio odluku da Institut izmiri sve obaveze prema Jugobanci, a ne država. Spor je još uvije u toku, ali...

Sve kriju, vrlo malo se zna šta sve mute, ovaj dokument je bio povjerljiv (i sada je Cool ) ali nije više. Smile







Protest radnika krajem avgusta pratili su mediji, a među njima i dopisnica Večernjih Novosti iz Herceg Novog.





Morala sam ovo da napravim, postavila sam i na fb neka gledaju, a baš me briga što će vidjeti i pojedine fukare koje su kumovale svemu.

Kažu, poslije kiše mora sunce... Danas je sunce obasjalo Institut, do kada ne znam, s obzirom da znam sa kim imamo posla i na šta su spremni...

http://radiojadran.com/iwg-nije-ispunio-obaveze-te.....uta-igalo/

Daj Bože da ovo zaživi.

Ne prođe godina, a Institut će ponovo na doboš. Vlada ne odustaje... naslov ( bukvalno) u dnevniku govori sve!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1028 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 12 sakrivenih i 984 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, bojank, Chainsaw, Dorcolac, draganca, Fabius, GandorCC, Georgius, Hexe, Krvava Devetka, laurusri, Luka Blažević, marsovac 2, MB120mm, milanovic, milenko crazy north, Milometer, MiroslavD, nemkea71, Panter, Parker, pein, procesor, raptorsi, Shinobi, Smd, Srle993, stegonosa, vladaa012, VP6919, Yugol33