Istorija računarstva u Jugoslaviji

1

Istorija računarstva u Jugoslaviji

offline
  • Brok  Male
  • Moderator foruma
  • Mihajlo Bogdanović
  • Linux driver - fighter - warrior
  • Pridružio: 04 Maj 2005
  • Poruke: 3246

Jako zanimljiv video prilog "iz prve ruke" o stvaranju računara CER-10, te konstrukciji za tadašnju JNA računar CER-11, preko prvog jugoslovenskog personalnog računara Galaksija, do mreže preteče Interneta... pa do dašnjih dana.



CER-10 je bio četvrti računar u Evropi a po snazi i načinu rada drugi na svetu.
Cifarski Elektronski Računar, 1 računar, 0 (nulte) serije. CER-10.
Inspiracija za naziv je došla od planine CER a kasnije se nekako uklopio u navedeni akronim.
CER-11, računar koji je Institut Mihajlo Pupin namenski konstruisao za tadašnje visoke standarde JNA, nije bilo ni malo jednostavan izazov, ali je završen u zadato vreme a pripadnici vojske su bili začuđeni dostignućem računara CER-a-11.
I sve tako do Glalaksjie, prvoh jusoslovenskog PC računara. I neko me ubeđuje danas da mi ne možemo da proizvodimo (ne da sklapamo već da prozvodimo) bredn hardverske komponente i računare.

Što se tiče zemlje koje više nema, mi koji je se sećamo samo možemo da žalimo, oni koji su imali sreće da je nisu upoznali, jer ništa gore od kletve "Imao pa nemao", mogu samo da sanjaju.

Još par fotografija prvoj jugosloveskog računara CER-10







o tome je bilo reči i u emisiji "Interfejs" koja se jedno vreme emitovala na RTS-u Smile
http://interfejs.tv

Citat:CER-10 je bio četvrti računar u Evropi a po snazi i načinu rada drugi na svetu

Ovo je zanimljiv podatak,neko jednom spomenuo ovaj podatak na forumu,ja sam bio iznenađen..

Još malo iz Vikipedije, slobodne enciklopedije o liniji računara CER

Citat:CER (Cifarski Elektronski Računar) je serija ranih računara bazirana na elektronskim cevima i tranzistorima, koje je proizvodio Institut Mihajlo Pupin tokom 1960-tih i 1970-tih godina.
Modeli:
CER-10 - 1960, prvi jug. digitalni računar konstruisan u SFRJ, projektovan je u Institutu „Vinča“ a završen 1960. u Inst. M. Pupin. Zasnovan je na elektronskim cevima, tranzistorima, elektronskim relejima, feritnoj memoriji, papirnim bušenim trakama. Radio u zgradi SKNE-Tanjug za potrebe Savezne vlade SFRJ od 1963-67.g.
CER-2 - 1963, model-prototip
CER-20 - 1964, CER-30 - 1966, prototipovi " elektronske knjigovodstvene mašine" za Ei- Niš i RIZ-Zagreb.
CER-200 - 1966, serija od 18 „elektronskih knjigovodstvenih računara“.
CER-202 - 1968, CER-203 - 1972, novije verzije knjigovodstvenih mašina.
CER-11 - 1966, Mobilni-terenski vojni računar za JNA, zasnovan na tehnologiji tranzistora, feritne memorije, papirne trake za teleprinter i sl.
CER-22 - 1967, serija od tri računara, koji su korišćeni za bankarske on-lajn operacije i poslovne obrade podataka u preduzećima. Zasnovani su na tehnologiji tranzistora, MSI kola, feritnih memorija, bušenih kartica i papirnih traka, izmenljivih paketa magnetnih diskova CDC-854, brzog linijskog štampača itd.
CER-12 - 1971, " elektronski računarski sistem za poslovne obrade podataka " u ERC Inst."M. Pupin" i Kreditne banke-Zrenjanin. Zasnovan je na VLSI-tehnologiji na wire-wraped pločama, sa magnetnim izmenljivim diskovima CDC, jedinicama magnetnih traka Ampex, brzim linijskim štampačem, displej-monitorima i drugom savremenom periferijskom opremom.
CER-101, Kosmos - 1973, mobilni terenski računar u spec. vojnom kamionu korišćen u VTI-JNA. Zasnovan je na tehnologiji VLSI-kola, feritnoj memoriji, papirnim trakama, teleprinterima, magnetnom dobošu Vermont 1004, linijskom štampaču i sl.
CER-111 - 1975, mobilni-terenski vojni računar korišćen uspešno u JNA do 1989. godine. Zasnovan je na tehnologiji VLSI-kola na matičnim wire-wraped pločama, sa HD-diskom Singer i brzim linijskim štampačem.

Najuspešniji modeli CER u primeni bile su manje serije računara:CER-22, CER-200 i CER-12 za poslovne obrade podataka u mnogim preduzećima, bankama i državnim službama i ustanovama ; neki primerci bili su u aktivnoj upotrebi sve do početka 1990-tih odnosno do raspada države SFRJ.

Sila smo bili!

Još par slika ex YU računara Delta Gorenje, PAKA 3000









I ne nasedajte na dušebrižne priče Zapada da nismo sposobni da proizvedemo samostalno računar. To je sasvim netačno. Da nemamo zeleno svetlo od istih tih, e to je već posve tačno.

Ova zemlja je nekada proizvodila glavne borbene tenkove, mlazne vojne avione, delove za Boing, i ko zna šta još, i sada će neko da me ubeđuje da mi to nešto kao ne možemo i ne znamo.
Nacijia koja je dala Nikolu Teslu i Mihaila Pupina ne može biti manje inteligentnija od onih hillbilly amerikanaca.

I ako nije reč o jugoslovenskom računaru, nadam se da će narednih par rečenica biti zanimljive za pojedince, naručito mlađe korisnike koji za ovo nisu znali.

Reč "baguje mi nešto" se toliko odomaćila da se u srpskom jeziku odavno već i piše "po Vuku". Bug, ili na engleskom buba.
Kako je došlo do toga da je ta reč postala termin za neispravnost u radu softvera, "Baguje mi nešto ovaj web preglednik, ma prelazim na Firefox". Very Happy A dosta često se čak može čuti da se upotrebljava i za neispravnost hardvera . "Baguje mi nešto računar, izgleda hard disk..." Very Happy "možda je i napajanje" LOL

Sve je krenulo od prvog elektronskog računara (zato i ima neke veze sa temom, ipak je reč o računarskoj istoriji).

ENIAC (Elektronski Numerički Integrator I Računar - Electronic Numerical Integrator And Computer), zvani Eni.

Izgradnja računara započeta je tokom Drugog svetskog rata, 1943. godine, za potrebe američke vojske. Namena računara je bila izračunavanje balistike artiljerijske vatre.
Računar ENIAC biva završen 1945. godine, a u upotrebi je bio sve do 1955. (ovde ima jedna pojedinost, ENIAC je kao što se da predpostaviti bio modularan računar, i pošto su se sklopovi vremenom menjali, kako se zameni neki sklop neki su mu davali novo ime, dok su ga neki zvali po izvornom imenu).
Jako robusan, dugačak 8.5 metara, zauzimao je površinu od 680 kvadratnih metara, ukupno težine 27 tona.



Sastojao se od 17.468 vakumskih cevi, 7.200 dioda, 1500 releja , 70.000 otpornika i 10.000 kondezatora.
Bio je u stanju da obavi 100.000 operacija u jednoj sekudni.


programerke na ENIAC-u

Dobrovoljka, matematičarka i informatičarka, (kasnije kontraadmiral) Grejs Mari Hoper (1906-1992), na Univerzitetu Harvard 1945. godine nailazi na kvar kod jedog proračuna. Više sati tragajući za kvarom nailazi na bubu sprženu na releju koja je bila uzrok kvara. Very Happy Od tada se u informatici termin buba (bug) koristi za neispravnost tj. grešku softvera. Inače u to vreme ENIAC je već bio prekršten u Mark 1. (zato se negde može naći da je ENIAC radio do 1947, negde '48, a negde 1955. godine, to je posledica zamena delova i davanja novih imena)


prvi "dokumentovan" bug Smile spržena buba koja je bila uzročnik kvara na računaru


pronalazač prvog bug-a, kontraadmiral Grejsi Mari Hoper


prva dokumentovana buba Smile


ENIAC u muzeju

Brok ::







Dosta ovih ima u mojoj osnovnoj školi smešak

Napisano: 10 Jul 2013 12:47

Brok ::
ENIAC (Elektronski Numerički Integrator I Računar - Electronic Numerical Integrator And Computer), zvani Eni.

Izgradnja računara započeta je tokom Drugog svetskog rata, 1943. godine, za potrebe američke vojske. Namena računara je bila izračunavanje balistike artiljerijske vatre.
Računar ENIAC biva završen 1945. godine, a u upotrebi je bio sve do 1955. (ovde ima jedna pojedinost, ENIAC je kao što se da predpostaviti bio modularan računar, i pošto su se sklopovi vremenom menjali, kako se zameni neki sklop neki su mu davali novo ime, dok su ga neki zvali po izvornom imenu).
Jako robusan, dugačak 8.5 metara, zauzimao je površinu od 680 kvadratnih metara, ukupno težine 27 tona.


prvi "dokumentovan" bug Smile spržena buba koja je bila uzročnik kvara na računaru



To sam ja pročitao u jednoj knjizi Linuksa za početnike, pa sam ubacio u zanimljivosti Very Happy

Citat:Evo još jedne zanimljivosti iz sveta računara. Termin bag potiče iz vremena kada je nastao računar Harvard Mark I. To je bio jedan od prvih elektromehaničkih računara. Tokom rada, mašina se odjednom ugasila. Problem je bila bubašvaba koja je ušla u mašinu i napravila kratak spoj. Odatle i potiče ovaj termin (eng. bug - buba), a prva ga je uvela Grejs Huper.

Arrow http://www.mycity.rs/Zabava-humor-vicevi/Neverovat.....l#p1545833

Dopuna: 11 Jul 2013 14:04

Brok ::Ova zemlja je nekada proizvodila glavne borbene tenkove, mlazne vojne avione, delove za Boing, i ko zna šta još, i sada će neko da me ubeđuje da mi to nešto kao ne možemo i ne znamo.
Nacijia koja je dala Nikolu Teslu i Mihaila Pupina ne može biti manje inteligentnija od onih hillbilly amerikanaca.


U potpunosti se slažem.

Na BalCConu 2k13 sam imao priliku da od sada već starog poznanika dr. Žarka Živanova uzmem intervju vezan za računare na području ex Jugoslavije iz doba 80-ih i 90-ih godina.



Ako možete hardverskim komponentama, ili celim računarom, da pomognete ovaj nesvakidašni projekat, možete me kontaktirati na broker824@gmail.com ili broker@slackware-srbija.org
Od velike pomoći može recimo biti i matična ploča bez čipova nekog starijeg računara, ili neka druga komponenta, ispravna ili ne, jer se sve komponente popravljaju i dovode u oprativno stanje (mogli ste da vidite komponente od 04:42 do 05:02 koje su spremaju za popravku te sklapanje),kao što ste imali priliku da vidite u video prilogu da su svi računari ispravni i spremni za upotrebu.

Povukla me nostalgija, i zaseo sam za Commodore-a i odigrao par starih ali dobro poznatih igrica na kojim sam odrastao. Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 818 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 776 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Atomski čoban, babaroga, bojank, CikaKURE, Dorcolac, HogarStrashni, Karla, Krvava Devetka, loon123, Lord Nem, lord sir giga, Metanoja, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, MilosKop, Misirac, Motocar, nebidrag, nemkea71, Panter, pein, pera bager, procesor, Sirius, Srle993, stagezin, stegonosa, Stoilkovic, VitezKoja, Vlad000, Yugol33, zbazin, |_MeD_|