Isus Hrist

3

Isus Hrist

RIA ::Бог је један - по истоветности природе.
Света Тројица постоји јер су ту три различите личности,а једна природа.
Дакле и Христос и Бог Отац имају исту природу,а различите су личности.
Као што прсти на руци долазе из шаке,имају исту природу,а сваки је на неки начин посебан.


To idalje ne osporava teoriju da Isus nije bog, već polubog. To su stari Grci mnogo lepo definisali smešak
+ pola te ,,prirode", dobio je od majke, tako da nisu baš iste prirode Mr. Green

Svi mi nosimo Boga u sebi. To je suština.. smešak

ThePhilosopher ::Kako znas?
Tako što se o njemu govori već 2000 godina i stigao je u Kinu. Mada nije usamljen. Tu je i Buda nešto stariji sa daljeg istoka. Ziveli

mpman ::RIA ::Бог је један - по истоветности природе.
Света Тројица постоји јер су ту три различите личности,а једна природа.
Дакле и Христос и Бог Отац имају исту природу,а различите су личности.
Као што прсти на руци долазе из шаке,имају исту природу,а сваки је на неки начин посебан.


To idalje ne osporava teoriju da Isus nije bog, već polubog. To su stari Grci mnogo lepo definisali smešak
+ pola te ,,prirode", dobio je od majke, tako da nisu baš iste prirode Mr. Green

Једино неоспорно је да си ти расположен за шалу.

:-)

Evo ovde možete da pročitate sa istorijske strane o Isusu - istorija-online.com/post/2395/32-isus-hrist-kao-istorijska-licnost

sr.lakic, teško bih se mogao složiti sa istorijskim aspektom tog teksta, s obzirom na to da ga gotovo i nema. Jedini istorijski ''fakti'' u tekstu su tvrdnja da je dokazano da je bio istorijska ličnost i da je rođen 7. ili 5. godine pre naše ere, što je takođe za diskusiju. Sve ostalo u tom tekstu je prepričano biblijsko predanje.

Pre bih preporučio (i to samo kao početak, jer je tema izuzetno kompleksna) tekstove na (osporavanoj) Vikipediji, poput https://sh.wikipedia.org/wiki/Istorijski_Isus uz izuzetno veliki broj navedenih izvora.

Najkraće rečeno, i ovde na forumu povedena je polemika Dogmatski protiv Istorijskog Isusa. Kako se, što mnogima nije poznato, Isus pominje i u Talmudu (kao, ma kako to nekome bogohulno zvučalo, vođa neke verske sekte tog vremena, odnosno jeretik pogubljen uoči Pashe) i u Kuranu (prorok Isa), tako da je najverovatnije postojao neki Ješua iz Nazareta, čiji je životopis poslužio kao osnov za mitologizaciju lika na čijem učenju je nastala jedna od danas najvećih svetskih religija.

hmmm da li neko uošte može da bude siguran da je išta o njemu tačno i da se išta od toga uopšte desilo...Da li je on uopšte i postojao...Ili da li se uopšte i stvarno zvao Isus...Možda ništa od toga što piše u Bibliji on nije ni rekao ni uradeo?
Možda je pripovedao ukidanje robovlasništva?
Možda je pripovedao o tome da treba deliti bespaltnu obuću siromašnima?
Možda je hteo da se ukine porez na neženje(u to vreme je postojao taj porez)?
Možda je čak pripovedao ateizam...pa je zato govorio da su fariseji loši?
Možda uopšte ništa nije ni pripovedao,možda je samo hteo da podigne narod protiv rimljana?
Ili se možda samo jednom usudio da nešto progovori protiv tadašnje vlasti,odmah bio uhapšen i razapet pa je posle mit o njemu nastao isto kao i naše priče o Kraljeviću Marku? Biblija definitivno nije pouzdan izvor...Ceo Novi Zavet je sastavljen tek vek ili dva(nisam tačno siguran),posle njegove smrti...U međuvremenu i ta jevanjđelja su možda pretrpela izmene i izmene i ko zna da li su uopšte bila tačna u nekom trenutku?
Ok...religija sama po sebi nije ništa loše jer uglavnom služi da učini ljude plemitijim...ali ne treba se sludeti njom i verovati da je sve 100% bilo tako kako piše u nekoj svetoj knjizi,jer sve te svete knjige su pisali ipak samo ljudi.

Zbog toga svaki čovijek ima pravo da vijeruje i ne. Ti ne vjeruješ i to je tvoja odluka, ali ne moraš drugima da puniš glavu glupostima.

interesantno...Vernici uvek doživljavaju kao da neko pokušava da im "puni glavu glupostima" čim pomene da to u šta oni veruju bi moglo da ne bude tačno...Ali zato oni sami se trude da svakom namtnu tu svoju veru i ubeđenja da je to tačno i 100% baš tako kako oni veruju da jeste a nedozvoljavaju sebi da razmisle u tome da li je to licemerno optuživati nekog za nešto što oni rade mnogo duže i upornije.

Ajde bre ne pravi se glup. Lijepo sam ti napisao da ti imaš pravo da veruješ ili ne, da ti to niko ne brani, ne izvrći mi riječi. Nego si napisao toliko gluposti, ajde da si odnekud kopirao, nego si sve izvadio iz svoje nenačitane glave o ovoj temi.

Mogo bih da napišem podugačak tekst, ali iz iskustva znam da sa tobom ne treba ulazit u raspravu.
Msm, dovoljno je pročitati tvoju prvu rečenicu, a njen dio je '' ...Da li je on uopšte i postojao... ''

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1386 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 4 sakrivenih i 1358 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aramis s, Areal84, Bane san, bestguarder, cifra, Djokislav, FileFinder, Georgius, hyla, jackreacher011011, krkalon, ladro, laki_bb, maCvele, Mi lao shu, Milometer, Oscar2, Parker, stegonosa, vathra, Volkhov-M, vukdra, W123, zzapNDjuric99