Iz bloga u blog

Iz bloga u blog

offline
  • Pridružio: 17 Jul 2005
  • Poruke: 3097
  • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

Najlepša Knjiga Na Svetu

---

Žare je bio Valjevac, to sam ti već rekao. De pripali još jednu, majke ti. E, ali pazi, onaj pravi stari Valjevac - znao je svoje stare, jebo te, još iz seče knezova, i ranije, nije ti to zajebancija. A ćale mu je bio učen čo-vek, erudita, ali nekako, kako da ti kažem – smotan. Mislim, on je to drugačije predstavljao, ali prava reč je baš ta – smotan, i stidljiv pride. Radio je svoj posao, ono po starinski što se radilo, vredno i prilježno, a svako veče se zavlačio u svoju radnu sobu, i nešto piskarao, što je njegovu ženu, a Žaretovu kevu, mnogo nerviralo. A najviše je nerviralo to što nikako nije hteo da joj pokaže to o čemu je on to stalno, iz večeri u veče džmrljao. E, al’ žene su ti čudna sorta, svet za sebe, znaš to isto tako dobro kao i ja, i kad je jednog dana matori rešio da joj pokaže, ona više nije htela da čita. Džabe je on ubeđivao i molio, ona – ni da čuje. “Deset godina se jebavaš sa tim,” kaže ona njemu, “i ne pada ti na pamet da mene možda interesuje o čemu pišeš, a sad odjednom – evo ti ženo! E sad ja neću, pa da me moliš.” A on je, pravo da ti kažem, sad baš i molio, jer je delo bilo završeno, i on je želeo da mu prvo žena kaže šta misli o tome, jer je ona bila ono što se kaže - žena od ukusa, i pazi sad – slikar.

I on je u stvari najviše hteo da mu ona uradi ilustracije. Ali šta da radi, njoj ne pada na pamet da pogleda, i ćale i dalje nikom ne pokazuje, nego se vraća u sobu i ponovo piše, dorađuje, popravlja, šta ti ga ja znam šta sve. I utom dolazi i šeset osma, pizdarije, i čovek, ko zna šta mu je bilo, upada u neke politike vode. Nesreća čista, jer se on sa ljudima maltene nije ni mešao, ali tad mu došlo da ispravlja svet, i zglajza u zatvor, i posle mesec dana se obesi. Žena sad, normalno – crnina, žalost i sve kako ide, ali kad se malo oporavi, proradi joj da pogleda knjigu, i shvati kakvu je budalaštinu napravila: u životu nije pročitala tako dobru knjigu. Nosi je kod izdavača, jednog, drugog, trećeg, svi oduševljeni, ali kad čuju, je li, za ćaleta, ni da čuju da štampaju. E sad, jedan, ne mogu da ti kažem koji, do skoro je bio živ, ali tako veliko ime - da se smrzneš, nudi joj da objavi knjigu, ali pod svojim imenom. I žena naravno neće, ali on joj šalje lovu svakog meseca, i da nije bilo te love, ne bi mogli da prežive, jer su nju isterali sa posla, i tačno bi crkli od gladi. Ta knjiga ih je izvukla. Ali ona nikako da dozvoli objavljivanje. Verovatno bi je oni i zajebali, sve je to stoka, razumeš, ali ona uzme rukopis, a samo jedan primerak je bio, da uradi ilustracije, i stvarno ih je radila, i svakog meseca odnosila onom uredniku, i onaj se oduševljavao, i davao joj lovu, a ona nastavljala da crta. Utom i onaj tip zglajza, razumeš, ne u zatvor, ali smene ga, a žena se utom zaposli, ali nastavi da radi ilustracije, i to je tako uhvati čvrsto da je radila tačno isto ono što je radio i njen muž - provodila sate i dane u radnoj sobi, jer sad je već mogla da izda knjigu skoro slobodno, ali je ona htela da ilustracije budu isto tako dobre kao priče, i da to bude najlepša knjiga na svetu. U međuvremenu, onaj urednik se zaljubljuje u nju, i stalno dolazi, i donosi i poklone za nju i Žareta i lovu i sve, razumeš, ali ona misli da se on zaljubio u knjigu, i neće da ima ništa sa njim sem prijateljstva, i jednog dana poludi. Aj’ uzmi još po jednu, nemam više od ovih, pa ćemo da pređemo na Marlboro, i donesi malo one tvoje rakije.”

Dok sam drhtavim rukama sipao rakiju u vinske čaše, on je pripalio još dve cigarete, pružio mi jednu i nastavio sa pričom:
“Poludi žena načisto, razumeš, šta joj se sve izdešavalo, nije ni čudo, ode u Topolnicu, i tamo je unište elektro-šokovima. Izleče je, kao, da ne pravi više pizdarije okolini, ali nikad više nije uzela papir i olovku da nacrta bilo šta, ili platno, razumeš, ništa, ništa. Propao sav onaj silan talenat, ali sreća – knjiga je faktički bila gotova, i ona je čuvala u nekom sanduku i nikom nije dala da je pipne. Kad je izašla iz bolnice, razumeš, mnogo ti jaka ova rakija, al’ dobra, kad je izašla znači iz ludnice, odmah je pošalju u penziju, i ona poživi još par godina, i umre. Žare je sad već veliki, odrastao čovek, i na samrtničkoj postelji, ona ga zove i daje mu rukopis i ilustracije.
“Ovo je najlepša knjiga na svetu”, kaže mu ona. “Tvog oca je deset godina činila srećnim, i na kraju ga ubila. Zatim je narednih deset usrećivala mene, i na kraju mi popila mozak. Kad nismo imali šta da jedemo, ona nas je othranila. Uzmi je, i čuvaj kao oči u glavi. Nosi je uvek i svuda sa sobom, i ne pokazuj je nikom. I jednom, kad ti najviše bude trebalo, kad ne budeš imao nikakvog drugog rešenja, ona će ti pomoći. Ona će ti spasiti život.” To kaže i umre.
“I šta je dalje bilo?”

---

(Branislav Bane Dimitrijević)

http://kisobranblog.com/?p=585

@ella hvala za"najlepšu knjigu na svetu"pročitah,nema potrebe da komentarišem,slučajno sam to otkrila.Ja eto tako lutam po myi sitiju tražim dok nenađem nešto za moju dušu.Kišobranblog mi lepo legao na dušu za moju laku noć,hvala,jer danas su retke tako tople jednostavne priče,koje mislim da retko ko danas želi da piše.

Nema na cemu, tetka danuska. Drago mi je da ste zalutali i u moj blog. smešak

Ella,sada vidim da sam već jednom zalutala u tvoj blog ,ja sam ti kao tvoji snovi,nikad dan isti ,najviše mi godi duševni mir,njega je teško zadržati,kada budem opušteni misli bez načete duše navratiću po malo u tvoje blogove.
Jer snovi stvaraju budućnost.

An open letter to my husband ::
A woman who feels desired is many things:
She is less likely to reach frustration with
you
or the children
or the cat
or the dog.
She is more likely to feel like an important part of
your life
and the home you share
and the children you created together.
She is more likely to look at her own body
and instead of feeling disgust at the way it has changed
since bringing your children into the world,
she is more likely to remember the feel of
your hands on her hips
or trailing down her spine
or the way that you pull her in
and fit her perfectly into the spaces of your own form.
A woman who feels desired
is so much easier to sit across the table from
as she is less likely to be judging
her own skin
her own curves
her own worth
her place in the bed that you share.
She is more likely to care for the body she has been given,
feed it good, whole foods
put it to frequent use in the garden
enjoy the pull of muscle
and increasing strength
as she carries ever-growing children
and becomes more confident with household repairs.
A woman who feels desired will rear children
who see their bodies as perfect works of art
that should be celebrated
respected
and capable of love.


It takes very little to make a woman feel desired.
It does not require
expensive jewelery
exotic flowers
pages of poems
romantic dates
or even dramatic words.
You can tell a woman you desire her
with nothing more than a look
a simple touch
a well placed word
and by listening to what she's saying
and then responding appropriately.

Without those simple things
even a strong woman may start to feel
less.
And less leads to
depression
self loathing
anger
frustration
bad parenting
and a marriage
that may not last the next five years.


So when your wife asks you,
"Do you find me sexy?"
the answer should never be
a long pause
followed by a apologetic
"I just love you."

Lie to me
if you have to,
but tell me "yes"
and then watch
as my confidence continues
to bloom
and my heart stays open
even when the world
is throwing us curve balls.
Because sometimes,
a woman needs to know she is desired
or she'll start to believe
it is no longer true.


http://www.wannabehippie.com/blog/2008/7/31/an-open-letter-to-my-husband.html

Some signs and symptoms of inner peace ::

* A tendency to think and act spontaneously rather than on fears based on past experiences.

* An unmistakable ability to enjoy each moment.

* A loss of interest in judging other people.

* A loss of interest in judging self.

* A loss of interest in interpreting the actions of others.

* A loss of interest in conflict.

* A loss of the ability to worry. (This is a very serious symptom.)

* Frequent, overwhelming episodes of appreciation.

* Contented feelings of connectedness with others and nature.

* Frequent attacks of smiling.

* An increasing tendency to let things happen rather than make them happen.

* An increased susceptibility to the love extended by others as well as the uncontrollable urge to extend it.


http://symptomsofinnerpeace.com/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1093 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 9 sakrivenih i 1034 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, AC-DC, armor, bankulen, bladesu, Bluper, bojcistv, BORUTUS, cavatina, darkangel, dekan.m, djboj, FOX, GenZee, ikan, Istman, jaeger, Krvava Devetka, Kubovac, laki_bb, Lucije Kvint, mean_machine, mile23, milenko crazy north, milutin134, mnn2, mrav pesadinac, MrNo, nenad81, nuke92, Oscar, Petarvu, RJ, solic, SR-3m, Srki94, Steeeefan, Tas011, Torpedo964, Trpe Grozni, tubular, Vatreni Zmaj, vladaa012, Volkhov-M, vukovi, W123, wizzardone, wolf431, Zoca, šumar bk2