Kako odlucujemo o nasoj buducnosti?

1

Kako odlucujemo o nasoj buducnosti?

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2009
  • Poruke: 2

Ove godine treba da upisem fakultet, sto znaci da treba da odlucim o tome kakva ce biti moja buducnost i cime cu se to aviti celog svog zivota.
Plasim se da moj izbor ne bude pogresan, jer ce mi onda ceo zivot biti promasen.
Imam milion preimera oko sebe koji su zavrsili fakultet, ali nisu uspeli...
Da li je to zato sto nisu dovoljno uporni ili zato sto nemaju veze ili jednostavno nemaju srece.
Kako ste se odlucili za to sto studirate ili sto ste studirali? Da li mislite da ste pogresili i d bi vam zivot bio totalno drugaciji da ste odabrali drugi put?

Nije to tako teško,jednostavno ima i drugih milion primera da su uspeli sa fakultetom.Nije baš da nisu Smile
Studirao sam nekoliko godina jedan fakultet (ne baš uspešno) pa se prebacio na drugi.Mislim da ne bih razumeo stvari sa drugog fakulteta na način na kojih ih shvatam sad ...da sam ranije upisao taj fakultet.
Opet sjajna stvar je ako mlad čovek može da shvati i prihvati obaveze koje fakultet nosi.I odricanja.Meni to poteško ide,ali sve se nauči,pa se nadam da neće još dugo ići poteško Very Happy

Ja samo znam da moram da upisem fakultet i da to mora da se desi ove godine, mislim da ako bih pauzirala bilo bo mi jo teze. to moram da uradim, ai ne znam da li cu dobro izabrati. Bez diplome ne zelim da ostanem, jer zelim da jednog dana imam dobar posao.
A koja su to dva fakultete na kojim si studirao?

sanjama ::Plasim se da moj izbor ne bude pogresan, jer ce mi onda ceo zivot biti promasen.
To je stvar zivotne filozofije... Sto se mene licno tice, daleko od toga da se "promasenost" ili "ispunjenost" zivota svodi na izbor faksa, tj. profesije. Ima tu par bitnijih stvari..
sanjama ::Imam milion preimera oko sebe koji su zavrsili fakultet, ali nisu uspeli...
Da li je to zato sto nisu dovoljno uporni ili zato sto nemaju veze ili jednostavno nemaju srece.

Ne postoji generalno pravilo. Mozda je u pitanju jedan od tih razloga koje si navela, a mozda kombinacija sva tri.
sanjama ::Da li mislite da ste pogresili i d bi vam zivot bio totalno drugaciji da ste odabrali drugi put?
Mozda, a mozda i ne. Nikada necemo saznati. Wink

Moj "trenutak prosvetljenja" je došao jednog dana dok sam učila istoriju, dva dana pred odgovaranje (a kako drugačije uostalom). I iznervirana i smorena silnim podacima koje moram da nabubam, zaključila sam da ja nikada ne bih mogla da studiram društvene nauke, i da moja budućnost leži u nečemu "konkretnom" i koliko toliko isplativom. Imala sam smisla za crtanje, bila sam pedantna, matematika mi nikada nije bila problem, i rešila sam da postanem - arhitekta! U osnovnoj sam inače maštala o likovnoj akademiji, ali sam vemenom pogubila te ambicije.

I spremala sam se za upis na Arhitkturu, vredno, nekoliko meseci. I onda je počelo nesretno bombardovanje, prekinula sam sa pripremama. Nešto u meni je kvrcnulo, i od svih fakulteta na ovom svetu, ja sam se odlučila za Filozofski. Ne baš za Istoriju, ali tu sam, sprat ispod, na Istoriji umetnosti. Fakultet iz nekih privatnih (olakšavajućih) razloga još nisam završila, ali sam ga odavno privela kraju. Važno je to da ti razlozi veze nemaju sa mojim razočaranjem u izbor buduće profesije. Kada me neko pita šta studiram, i ja odgovorim, 99% komentara je "pa to je baš leeeepo". Oni iskreniji kažu ono što je svima na umu "pa šta ćeš posle s time?". I ne znam šta ću posle, nešto. Ali ne mogu zamisliti sebe na bilo kom drugom faksu, kako učim bilo šta drugo.

Ono o čemu većina maturanata ne razmišlja jeste to da je fakultet samo jedan stepenik u karijeri čoveka. Svaka struka zahteva neprekidno usavršavanje i učenje, tokom celog života. Želim ti srećan izbor!

Xwala Smile Ja mislim da je najvaznije da covek radi ono sto voli, ali u ovoj zemlji je to jako tesko, jer mozda ako zavrsis ono sto volis, posle neces imati hleba da jedes. Npr, ja obozavam crtanje i dizajn, ali znam da se ne isplati to zavrsiti ovde.

Napisano: 27 Avg 2009 23:38

jelkica7 ::

I spremala sam se za upis na Arhitkturu, vredno, nekoliko meseci. I onda je počelo nesretno bombardovanje, prekinula sam sa pripremama. Nešto u meni je kvrcnulo, i od svih fakulteta na ovom svetu, ja sam se odlučila za Filozofski. Ne baš za Istoriju, ali tu sam, sprat ispod, na Istoriji umetnosti.


I da pitam: jeli izbor faksa,taj prelomni trenutak bio onako neocekivan ili si htela da to upises??

Sad kada razmislis, mislis li da si pogresila ili si zadovoljna izborom?

Jako je bitno (bar ja tako mislim) izabrati nesto sto te cini sretnim, da se bavis necim sto volis.

Brano, zadovoljna sam izborom, a što se odluke tiče, napisala sam da je nešto kvrcnulo, i eto. Shvatila sam da je toliko toga u životu nepredvidivo, i da se ne možemo voditi samo proračunima u životu. Arhitektura mi se tokom priprema smučila, izašla sam ja na prijemni, i nisam prošla, ali to me uopšte nije dotaklo, jer sam na Filozofskom bila primljena. Imali smo neke prijatelje čija je ćerka završila baš istoriju um, i zatim otišla u Ameriku. Tamo je doktorirala, živi i radi... sve je u životu relativno. Njen primer je dosta uticao na moj izbor. Ja sam se odlučila za svoj faks jer volim umetnost, oduvek sam je volela. I prevazišla sam svoja predubeđenja u vezi sa društvenim naukama, i nekako završila tu gde jesam. Delom je to bio svestan izbor, ali delom kao da me je nešto vodilo baš ka Istoriji um, bez mog znanja.

Moj faks jeste donekle specifičan, jer je u kategoriji onih zanimanja koja u ovoj zemlji (a i ne samo ovoj) nemaju apsolutno nikakvu podršku. Ali kada bolje razmisliš, to ovde važi i za mašinstvo (koje je završio moj bat, i otišao iz zemlje). I to je potpuno neuhvatljiv pojam, isplativa profesija. Čovek je ili snalažljiv ili nije, fakultet za nečiji uspeh uopšte ne mora imati presudnu ulogu.

Sanjama, sasvim razumem tvoje nedoumice, i veruj mi da i sama nisam znala šta da radim (pre podosta godina Mr. Green). Iznad sam već iznela svoj stav po pitanju isplativih fakulteta. No, ono što je dobro za mene, ne mora biti dobro i za tebe. Pođi sistemom eliminacije, sve ono što nikako ne bi mogla da učiš, precrtaj odmah. Među onim što ostane, nekako izvagaj i odluči. Razumem tvoje strahove, i ne propagiram ovde da se upiše isključivo ono što se voli. Ja jesam, a da li je i kolika greška to bilo, još uvek ne znam. Ali bih ja tu eventualnu grešku ponovila.

Malo sam ti uzurpirala blog, neću više smešak

Ma nista, drago mi je sto si mi ispricala svoju pricu u vezi faxa.
Nadam se da cu dobneti pravu odluku Smile

Sanjama,
čitala sam ovo što si napisala i razumem zašto osećaš toliki pritisak. A taj pritisak imamo svi mi koji želimo nešto da uradimo od svog života... Ja tek treba da upišem fakultet za dve godine... I strah me pravo da ti kažem... Strah me je od neuspeha, baš kao i tebe, da li je ono što sam izabrala ono pravo? I šta ako nije... Confused

Cele ove godine sam naporno radila engleski (pošto hoću da upišem filološki-odsek engleski i književnost) i uvek imam utisak da to nije dovoljno.... Dosta sam ja naučila, kada merim ono što sam znala u septembru i ono što sad znam velika je razlika, ali i dalje nemam osećaj da je to dovoljno, da sam ja to baš savladala... Imam ja još dve godine, i to nije problem.. Doći će to do nekog sjaja... Ali opet...

Kao što reče jelkica pođeš sistemom eliminacije pa šta ostane... Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1282 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 3 sakrivenih i 1230 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, amaterSRB, Asparagus, Atomski čoban, babaroga, bladesu, BlekMen, bojanM84, Brana01, comi_pfc, DeerHunter, dencorr, Dimitrise93, dragoljub11987, FileFinder, Griffon vulture, havoc995, Ilija Cvorovic, Ivica1102, Karla, kolle.the.kid, kovinacc, kunktator, kuntalo, ladro, loon123, milan.vukovic, Milometer, milutin134, Mixelotti, NoOneEver Dreams, operniki, pacika, panonski mornar, pein, rodoljub, Sir Budimir, Sirius, slonic_tonic, tubular, vaso1, vathra, virked, voja64, yrraf, YU-UKI, zzapNDjuric99, 125, 79693