Kupujete novi komp ?

Kupujete novi komp ?

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

Μењате процесор ? Мењате плочу ?
Поштујте пар правила:
златно правило куповине - не журите са куповином
Додатак златном правилу ако купујете само компоненте - телефон у руке и зовите.Да не обиђете пола града тражећи нешто,јер се (неретко) дешава да на сајту неке фирме нешто има,а да тренутно на лагеру нема.
друго правило - погледајте услове продавца - гаранцију (нпр много њих ће давати 3 године гаранције на матичну плочу,али колика је гаранција на оптичке уређаје (DVD - blue ray) ? Негде су давали и (само) 6 месеци на оптику,а негде има и по две године гаранције.Од оптике добро проверите коју марку и који модел узимате.Може се догодити да једна фирма има различит квалитет различитих модела,а познате фирме су Optiarc (или sony-nec),pioneer...форум где проверавате који је какав оптички уређај је
http://club.myce.com/
Tу имате форумске расправе о оптичким уређајима као и представљања нових уређаја.

И додатак:боље добар dvd резач са две године гаранције,него да има само годину дана па да вам џаба core 2 quad πроцесор и најновија графичка кад вам резач не реже добро или је пред цркавањем,тј не чита дискове како треба.
Неки дају и само "ђутуре" годину или две године гаранције на цео компјутер,а боље да узмете процесор и матичну са 3 године гаранције,него да узмете цео компјутер само са 2 године гаранције.
треће правило - информишите се преко нета - тек када сам купио комп,видео сам екстра сајт
http://www.tweaktown.com/cat/motherboards/index.html
За матичне плоче,много добро и корисно.Лепо опљују неку плочу,а не постоји пуно коментара типа "ово је диван производ" и сл.Не кажем да треба пљувати производе,већ да се некада намерно а некада случајно истакне добро код неке матичне плоче... а понешто лоше се прескочи у коментарима корисника.
Taкође ће те наћи најмање података о матичним плочама.покушајте преко форума,нпр
http://forums.tweaktown.com/
http://www.tomshardware.com/forum/
Савет:питајте поред уобичајених карактеристика које желите да ваша матична плоча има,да ли се претерано греје.Ја сам купио неку гигабајтову,греје се,није нормално.Не кажем са су све гигабајтове такве,нити да су они лоша фирма,само кажем да постоји море матичних плоча,тако да бирајте лагано и полако.
Форуми су дакле врло важно место за савете и питања за све,а поготово за матичне плоче јер другде и нећете наћи податке о томе,осим реклама и техничких података,и понегде неки review.
Четврто правило - остати у корак са технологијом - погледајте да ли вам кућни буџет дозвољава да узмете матичну плочу која подржава DDR 3 меморију,а не само DDR 2 .Такође да би сте одржали "корак" са технологијом,узмите обавезно DDR2 на 800 меморију,минимум 2 gb.A можете брже или више,зависно од новца
Пето правило - ако не купујете кешом,погледајте пажљиво услове продавца - ако продаје на чекове,да ли има камате,ако пише да нема,питајте за учешће;ако постоји продаја на кредит без учешћа,ви питајте за камату.Дакле питајте оно што се не види одмах у понуди продавца.
Шесто правило - тестирајте компјутер - питајте да ли је могуће заменити неку од компоненти ако Вам се нешто не допадне.Рок је обично 7 дана (укључујучи и викенд).Ако сте користили неколико дана вашу нову машину,рекламирајте проблеме или замените нешто за боље (за бољу графичку нпр),ако је то дозвољено.
Седмо правило - добро напајање - немојте штедети на добром напајању.Да не рекламирам фирме,има их више,само погледајте на гаранцији.Три године гаранције је сасвим довољно,мада има напајања и са више од 3 године гаранције.
Осмо правило - опет проверите google јер је неко можда имао неки користан податак у вези вашег процесора или графичке (типа да графичка прави много буке).Ако купите добро напајање,оно је често јако тихо,па се све што је иоле гласније ипак чује.
Девето правило - увек читајте најгоре коментаре за нешто прво него добре.Често има само набацаних позитивних коментара,а пошто човек жели да што пре нешто купи и заврши посао,то му само отежава ствар.Тачније некад га "уљуљкује" да је његов избор - прави избор.
Десето правило - иако не желите да оверклокујете машину (то нисам тражио по гуглу,па остављам вама,колико оверклок утиче на скраћење живота процесора и плоче),набавите оверклокерску меморију као и плочу и процесор.То је гаранција да су компоненте добре,што наравно не значи да ако је нешто није оверклокерско да неваља.Ово је чисто субјективни осврт.Подразумева се да имате добро напајање као што смо раније рекли.
Једанаесто правило - графичка карта са ddr3 меморијом и 128 бита протоком.Знам,можда се и не играте,али ко зна зашто ће то бити потребно у годинама које долазе.Блу реј,и остала технологија је захтевна по систем.
Edit:
Дванаесто правило : Лаптоп или десктоп ? Гласам за десктоп.Разлози ? Јесте десктоп гломазнији,и тежи за преношење,али јефтини монитори су често бољи од оних које дају у лаптоп варијанти.И наравно,никада немојте заборавити,лаптоп је увек скупља варијанта.Дакле боље за исте паре купити бољи десктоп,ем се лакше чисти,и мењају компоненте (графичке и сл),ем је пријатније по кућни буџет.
Не и мање важно да се,не толико често добију две године па и годину дана гаранције на цео лаптоп.А на компјутер је често нпр на матичну плочу 3 године,процесор такође,меморија и по 5 година,графичка често 2,оптички уређај такође 2.Мада неке фирме дају три године гаранције на лаптоп,то је обично скупа инвестиција,када се пореди са десктоп варијантом.
Тринаесто правило: улазни уређаји.Боље платити више за добар миш и тастатуру него се патити са јефтиноћом.Потражите,није тако давно било да се за мање од десет евра може купити добар миш са трогодишњом гаранцијом.Подсетите се другог правила.
Aко купујете компоненте:

монитор - прво и основно питајте око гаранције за мртве пикселе.Има сада више фирми које дају гаранцију на макар један мртви пиксел,или рецимо неко даје на више од три мртва пиксела.Подразумева се да на лицу места питате да ли можете да упалите монитор и видите какву слику даје,тј да можете да бирате хоћете ли купити монитор са "мртвим" пикселом или не.Такође обратите пажњу на гаранцију и угао видљивости.Пустите скрин сејвер,нпр онај са свемиром,да би сте видели да ли је једнако осветљење на сваком делу монитора.
Покушајте да узмете монитор са дигиталним улазом,јер аналогни улаз је стара технологија,тј то сте већ имали на вашем бившем монитору,зар не ? Дигитални улаз са монитора се повезује са дигиталним излазом из графичке карте.Ако желите да потрошите више новца,обратите пажњу на HDMI излаз када купујете монитор,а и када купујете графичку карту (јер морате имати и једно и друго).То све служи да у времену блу реј наслова Вам понуди бољи квалитет видеа.

Што се меморије тиче,то ја питам Вас,као и за цео комп... који је најбољи бенчмарк програм да би се резултати са једног компа упоредили са више "машина" ? Која су Ваша искуства ?
Ја сам иначе на старом компу имао samsung меморију,презадовољан сам,они праве меморије за графичке карте.Сада имам patriot меморију и не знам како да истестирам каква је она у односу на друге меморије.
Хвала стрпљењу што се прочитали текст до краја Smile

Додатак

обавезно тестирајте свој хард диск на бед секторе! Ако почну да се појављују,а компјутер Вам је у гаранцији,вратите хард диск!! То можете проверити са диском

http://www.softpedia.com/get/System/Back-Up-and-Recovery/Ultimate-Boot-CD.shtml

Svaka čast Very Happy

diamond73 ::златно правило куповине - не журите са куповином

Ali ne treba ni odlagati unedogled.

diamond73 ::друго правило - погледајте услове продавца - гаранцију (нпр много њих ће давати 3 године гаранције на матичну плочу,али колика је гаранција на оптичке уређаје (DVD - blue ray) ? Негде су давали и (само) 6 месеци на оптику,а негде има и по две године гаранције.неки дају и само "ђутуре" годину или две године,а боље да узмете процесор и матичну са 3 године гаранције,него да узмете цео компјутер само са 2 године гаранције.


To nije bas sve do prodavca. Ne moze prodaja da da garanciju na maticnu plocu 3 godine, kada proizvodjac daje 2. Obicno sve prodaje daju garancije, na glavne komponente onoliko koliko to daje proizvodjac istih. Izuzetak su periferije i tu se obicno "reze" garancija na dole. Ali i tada to ne rade krajnje prodaje, nego distributeri i uvoznici. Kada se kupuje cela masina, onda je stvar nesto drugacija. Daje se manja garancija u globalu, ali i ona kao takva prelazi neke od fabrickih garancija komponenti od kojih je masina sklopljena. Recimo 2 godine garancija na masinu, a na plocu je garancija 3 godine proizvodjakca, ali je zato 1 godina na optiku i slicno.


diamond73 ::треће правило - информишите се преко нета - тек када сам купио комп,видео сам екстра сајт
http://www.tweaktown.com/cat/motherboards/index.html
За матичне плоче,много добро и корисно.Лепо опљују неку плочу,а не постоји пуно коментара типа "ово је диван производ" и сл.Не кажем да треба пљувати производе,већ да се некада намерно а некада случајно истакне добро код неке матичне плоче... а понешто лоше се прескочи у коментарима корисника.



Tacno. Bar da znate sta hocete, ako nista.


diamond73 ::Четврто правило - остати у корак са технологијом - погледајте да ли вам кућни буџет дозвољава да узмете матичну плочу која подржава DDR 3 меморију,а не само DDR 2 .Такође да би сте одржали "корак" са технологијом,узмите обавезно DDR2 на 800 меморију,минимум 2 gb.A можете брже или више,зависно од новца


To je utopija. Ne moze se ostati u korak sa tehnologijom. Ti danas da kupis masinu koja je tehnoloski up to date, moras izdvojiti novca kao za bolji polovan automobil, a i ta masina ce biti pregazena za 2 godine. Murov zakon, svakih 18 meseci se sirova procesorska snaga udvostrucava. Danas je DDR3 standard, DDR2 je pregazen totalno. Ide u nesto masina sredjenje klase i nizu klasu. A i to ce se promeniti do zime, najdalje.


diamond73 ::Пето правило - ако не купујете кешом,погледајте пажљиво услове продавца - ако продаје на чекове,да ли има камате,ако пише да нема,питајте за учешће;ако постоји продаја на кредит без учешћа,ви питајте за камату.Дакле питајте оно што се не види одмах у понуди продавца.


Uvek kupujte gotovim novcem. Kamate su minimum 20% na ceo iznos, i to samo ako je to 12 rata, za vise rata ide i preko 30%.


diamond73 ::Шесто правило - тестирајте компјутер - питајте да ли је могуће заменити неку од компоненти ако Вам се нешто не допадне.Рок је обично 7 дана (укључујучи и викенд).Ако сте користили неколико дана вашу нову машину,рекламирајте проблеме или замените нешто за боље (за бољу графичку нпр),ако је то дозвољено.


Svaka ozbiljna radanja pre nego sto proda masinu je testira, ne zbog kupca, nego zbog sebe, da bi se lisili muka koje posle toga mogu da nastanu. Sve ostalo je stvar dogovora i tu prodavci u princupu uvek fleskibilni. Naravno ovde ne pricam o gotovim konfiguracijama velikih distribucija, one su totalno druga prica.


diamond73 :: Седмо правило - добро напајање - немојте штедети на добром напајању.Да не рекламирам фирме,има их више,само погледајте на гаранцији.Три године гаранције је сасвим довољно,мада има напајања и са више од 3 године гаранције.


Garanicja na napajanje ne znaci nista, ima i kineza koji je daju po 2-3 godine. To sto je neko dao garanciju 3 godine, ne znaci da ono ne moze da otkaze sutra. Napajanja se prodaju po klasama i cenovnom rangu. Cela tematika je malo preobimna za pricu, a i nije sve bas tako prosto.


diamond73 ::Осмо правило - опет проверите google јер је неко можда имао неки користан податак у вези вашег процесора или графичке (типа да графичка прави много буке).Ако купите добро напајање,оно је често јако тихо,па се све што је иоле гласније ипак чује.


Nije na odmet.


diamond73 ::Девето правило - увек читајте најгоре коментаре за нешто прво него добре.Често има само набацаних позитивних коментара,а пошто човек жели да што пре нешто купи и заврши посао,то му само отежава ствар.Тачније некад га "уљуљкује" да је његов избор - прави избор.


Nije pravilo. Ne treba nista uzimati zdravo za gotovo.


diamond73 ::Десето правило - иако не желите да оверклокујете машину (то нисам тражио по гуглу,па остављам вама,колико оверклок утиче на скраћење живота процесора и плоче),набавите оверклокерску меморију као и плочу.То је гаранција да су компоненте добре,што наравно не значи да ако је нешто није оверклокерско да неваља.Ово је чисто субјективни осврт.


Za OC nije bitna samo memorija i ploca, nego i napajanje i procesor. Dzaba dobra memorija i ploca, ako je procesor fabricki vec na svom limitu ili ako napajanje ne moze da obezbedi dovoljno energije za dodatna naprezanja kojima je sistem izlozen.


diamond73 ::Једанаесто правило - графичка карта са ddr3 меморијом и 128 бита протоком.Знам,можда се и не играте,али ко зна зашто ће то бити потребно у годинама које долазе.Блу реј,и остала технологија је захтевна по систем.

Grafike sa DDR3 i 128 bita se danas smatraju za lowend. Standard koji vazi je DDR5 i 256bita, ako bilo ko iole hoce da se igra ozbiljnije, kako danas, tako i nekoj doglednoj buducnosti.


diamond73 ::Што се меморије тиче,то ја питам Вас,као и за цео комп... који је најбољи бенчмарк програм да би се резултати са једног компа упоредили са више "машина" ? Која су Ваша искуства ?
Ја сам иначе на старом компу имао samsung меморију,презадовољан сам,они праве меморије за графичке карте.Сада имам patriot меморију и не знам како да истестирам каква је она у односу на друге меморије.


Neki univerzalni test ne postoji, sto se performasi tice, a i to ne zavisi samo od memorije, nego od celog sistema. Sto se ispravnosti memorije tice, onda GoldMem, nema mu ravna, niti premaca.

Слажем се,не треба одлагати куповину у недоглед.
Τачно да не даје сваки произвођач на плочу гаранцију од 3 године,али asus i gigabyte као два највећа произвођача дају 3 године.Мислим да је боље да се склопи цела машина,па да се имају различите гаранције,него да се купи комплетна машина са максимално 2 године гаранције,јер је често тако,а некада је и десктоп конфигурација са годину дана гаранције.Нпр људи су навикли на гаранцију од годину дана,и с обзиром на ниске цене оптике,неко можда и не зна да постоји 2 године гаранције на исту,па рекох чисто као информативни податак за људе.
Citat:To je utopija. Ne moze se ostati u korak sa tehnologijom.
Наравно да је утопија.Немогуће је купити компјутер који ће увек бити актуелан.Али ако купите лаптоп који има меморију на 667 или десктоп конфигурацију код које матична плоча подржава само ddr2,а не већ раширену ddr3,онда фактички у старту купујете нешто што заостаје за већином онога што се производи већ неко време.
Oπет са друге стране има људи који су задовољни својим (чак и старим) конфиругацијама са ddr2 меморијама тако да ће се видети колико ће се прелазити на ddr3.
За графичке је то тек познато,али поменуо сам ddr3 јер је то већ стандард за мало боље графичке,невезано за то што су графичке достигле ddr5,тако да никада не можеш бити потпуно актуелан када су игре у питању,тј за то треба или доста пара,или доста живаца или и једно и друго,бар се мени тако чини.
Citat:Uvek kupujte gotovim novcem. Kamate su minimum 20% na ceo iznos, i to samo ako je to 12 rata, za vise rata ide i preko 30%.
Предпоставио сам да нема баш свако готовог новца за компјутер од неколико стотина евра.Сви се ми слажемо да је боље куповати за кеш,али једноставно је ситуација са новцем таква да немају баш сви ту могућност.А неки дају на рате и без камате,тако да има више опција за куповину.
Потпуно сам заборавио на процесор када је оверклок у питању,хвала на исправци,едитоваћу поруку.За напајање сам већ поменуо али није згорег поновити.Хвала у сваком случају.
Citat:Grafike sa DDR3 i 128 bita se danas smatraju za lowend.
Зависи ко шта жели да игра.
И данас се продају ddr2 графике са 64/128 бита за PCI express,τако да је lowend доста широк појам.Неко жели да потера у full резолуцији најновије пуцачине,и зато му треба доста новца,и јаке и моћне графичке карте.
Овај савет је био упућен пре свега обичним корисницима компјутера који нису незадовољни ако не могу да имају максимум детаља,full antialias и anisotropic filtering и сл. у игрaма.Неко од њих можда и не игра такве игре,неко не игра игре уопште,а неко можда игра и мање захтевне игре па његове прохтеве задовољава DDR3 i 128 bita графика.
Поента је да људи обрате пажњу на проток јер маркетиншки подаци продаваца показују колико графичке имају меморије и сл,а негде чак и не напишу колико имају бита (колики је проток).Макар неки наши продавци раде тако.
Мислио сам да ми дате савет за програм као што је PCWizard,κοји упоређује различите конфигурације па рецимо и различите меморије.Колико је рецимо поуздан тај програм ?
Нисам мислио на хардверску исправност меморије,дакле чисто на benchmark.

Eво било је пар апдејта па ако неко хоће нешто да дода,искоментарише и сл,није проблем.

Важан апдејт за бед секторе

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 911 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 4 sakrivenih i 891 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ladro, laki_bb, Lazarus, mean_machine, mgolub, MikeHammer, mnn2, nenad81, operniki, Parker, Srky Boy, Trpe Grozni, W123, yufighter, Zimbabwe, zzapNDjuric99