Legalizacija objekata - Posao za licencirane projektantske b

Legalizacija objekata - Posao za licencirane projektantske b

offline
  • Pridružio: 03 Jan 2011
  • Poruke: 0
  • Gde živiš: Beograd

Zaključno sa mesecom martom 2010. godine do kada je trajao konkurs za predaju molbi za legalizaciju objekata, na teritoriji Republike Srbije podneto je je preko 700 hiljada molbi, dok u nadležnom ministarstvu pretpostavljaju da je nelegalno izgrađenih nepokretnosti preko 800.000.

Ako je verovati rečima licenciranih projektnih inženjera iz Beograda, a na osnovu iskustva sa realizovanim legalizacijama, veliki broj vlasnika nelegalno izgrađenih objekata bio je potpuno neinformisan o legalizaciji, kao i o neophodnoj dokumentaciji da bi se legalizacija objekata uspešno sprovela.

Lako je izvući zaključak da osobe koje su vlasnici nelegalno sagrađenih objekata nisu shvatili poruku države. Iz tog razloga, narednih par redova opisuju šta se može dogoditi sa onima koji tokom trajanja ove akcije ne iskoriste priliku i ne legalizuju sopstvene nepokretnosti.

Država Srbija odlučno je rešila da elimiše problem velikog broja bespravno sagrađenih nekretnina tako što će po prvi put ovaj proces moći da se završi sa minimumom prateće dokumentacije i po najnižim cenama.

Kao što to uvek biva, utvrđeni su kriterijumi na osnovu kojih se objekti mogu legalizovati. Na primer: Ako se objekat nalazi na mestu gde je planirana izgradnja nekog infrastrukturnog objekta, ili je pozicionirana na klizištu, zemljištu sklonom poplavama i slično, sigurno je da takav objekat nije moguće legalizovati i vrlo je verovatno da će takvi objekti biti uklonjeni. Naravno, svi oni koji u predviđenom periodu ne legalizuju svoje objekte, mogu očekivati sličnu reakciju države, a najverovatniji je scenario da će nepokretnosti moći da legalizuju po znatno većoj ceni, ili će se naći na listi za rušenje.

Kako na siguran način prikupiti dokumentaciju za legalizaciju objekta?

Prikupljanje i izradu dokumentacije obavljaju dva subjekta. To su: vlasnik objekta i licencirani inženjer projektant. Vlasnik objekta pre nego što se obrati licenciranom projektantu, pod uslovom da je podneo zahtev za legalizaciju do meseca marta 2010 godine, treba da prikupi sledeću dokumentaciju:

1. Dokaz o svojini zemljišta
2. Kopija plana parcele iz katastra
3. Geodetski snimak objekta na parceli

Nakon što je ova dokumentacija obezbeđena licencirana agencija može da započne izradu ostalih dokumenata. U zavisnosti od opštine razlikuje se obim potrebne dokumentacije, što dalje utiče na cenu legalizacije.

U svakom slučaju, bez licenciranog projektanta ne može se legalizovati objekat. Jednostavno, neko mora da bude garant i lupi pečat odgovonosti.

Ovaj članak je objavljen pod rednim brojem: APX:71-44-318

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 905 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 9 sakrivenih i 838 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aramis s, bestguarder, BORUTUS, BraneS, BSD, Bubimir, comi_pfc, darkangel, Darko8, dekan.m, Dimitrije Paunovic, Djordje29, Doca, DonRumataEstorski, Dorcolac, DPera, dragoljub11987, DragoslavS, Duh sa sekirom, hologram, ILGromovnik, Istman, Joja, kalens021, Karla, Kenanjoz, Krusarac, laki_bb, Litostroton, ljuba, Magistar78, Mercury, mgolub, mile23, milenko crazy north, MilosKop, Mixelotti, nemkea71, NoOneEver Dreams, repac, Sir Budimir, slonic_tonic, sokars, sovanova95, SR-3m, srbijaiznadsvega, Srky Boy, tomigun, vathra, Vlada1389, vladaa012, VojvodaMisic, Webb, wizzardone, Zi0mek, zlaya011