Maturski rad iz srpskog - Ima neceg lepog u tome sto se zivi

1

Maturski rad iz srpskog - Ima neceg lepog u tome sto se zivi

offline
  • Vlada 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 07 Jul 2003
  • Poruke: 1544
  • Gde živiš: Vranje

Има нечег лепог у томе што се живи


Живот је непроцењив.
Бескрајни циклус времена испуњен срећом, радошћу, болом и патњом. Човек започиње своје учешће у игри живота рођењем и сам бира свој пут – да ли ће из те игре изаћи као победник или као губитник. Једна ствар је сигурна – игра се у једном тренутку мора завршити. Шта је оно што чини ту игру занимљивом?
Шта је то што живот чини вредним живљења?
Човек се рађа као tabula rasa, неисписана табла, а креда је у његовим рукама. Може је оставити празну, може је ишврљати, а може је претворити и у ремек-дело. Из свих других живота човеку остају примери, поуке, довршена и недовршена дела која му представљају водиљу и упозорење.
Живот не чине планови о срећи, већ све оно супротно томе, све оно што човеку доноси бол и патњу и уноси немир у његов живот. То је оно што тера човека да се бори и превазилази препреке, и разбија монотонију која би уследила када бол и чемер не би постојали.
Живот је пут човека ка самоме себи. Ако човек нађе и спозна самога себе, онда је спреман да се суочи са светом и људима око себе. Стаза која води човека до спознаје самога себе обрасла је трњем, а путоказ човеков како да пређе преко тога је истина. Само помоћу истине човек је довољно јак да се суочи са свим изазовима овога света.
Истина оплемењује човека а човек је једино може оплеменити културом. Стога култура је истина и једини спас. Оно што од камена исклеше прелепу скулптуру, што од речи састави предивно дело, што од боја направи сјајну слику.
Књижевна култура значи читати и извачити корист из тога, али читати добре писце. Књижевност је ризница људских судбина и живота, која тера човека да мисли, јер само они који мисле истински доживљвају свој живот. Поред оних који не мисле, живот само пролази.
Из те ризнице човек види примере како треба живети, читајући велика дела Андрића, Селимовића, Станковића, Толстоја, Пушкина… улазећи у микрокосмос људских судбина које у њему изазивају страх и служе за пример.
Човек не би био човек када не би грешио. Уколико пође погрешним путем, сваки нови тренутак његова је шанса да промени живот. Само у том делићу секунде у вечности који му САДА припада. Ако се и мало одмакне од тог САДА, његова је судбина у туђим рукама.
Ако волимо живот немојмо траћити време јер се од њега састоји живот.
Живот се састоји и од лоших ствари, али само онај који зна шта је ужас има оружје против свега лошег у животу. Оно што почиње слатко завршава се горко, а оно што почиње горко завршава се слатко. Ако не осетиш горко не можеш да цениш оно слатко. Ипак као што је Његош рекао “…смијешано најлакше се пије…”. Смрт је неизбежна али не мора неопходно значити и крај живота. Човек наставља да живи кроз дела која је створио.
Плутарх је рекао “Права је мера живота је његова лепота а не његова дужина”, јер живот нам вреди онолико колико нас је напора стајао. Плашити се смрти је нормална ствар, јер тај страх је оно што тера напред.
На крају, наша табла је скоро исписана, и можемо само дотеривати оно што смо започели пре много година. Тада можемо највише напредовати, али да би смо то учинили, морамо превазићи привид зрелости. Тада се наша игра завршава а ми можемо славити сигуран тријумф.
Живот чине ситнице, али сам живот није ситница, зато га треба искористити најбоље што се може.

Ovo je maturski rad iz srpskog u kojoj skoli? Eh, i moram da te pohvalim, zaista jedan od boljih sastava koje sam procitala u poslednje vreme. Very Happy

Hvala, hvala. Smile skola je gimnazija "Bora Stankovic" Vranje, sada vec moja bivsa skola Very Happy

Vidi se da je gimnazija jer stvarno imas talenta za sastave - naravno dobio si najvisu ocenu? (to ne treba ni da pitam, to se podrazumeva...Very Happy

nemoj zacrvenecu se... jeste, dobio najvisu ocenu, treca petica od kako sam u gimnaziji, al sta ces, neki profesori traze vise... Wink

a ovo sam ovde postovao jer su pre svega ovo neke moje filozofije o zivotu, ne da bih se pohvalio svojim maturskim radom. al eto... Smile

Pa primetila sam da veoma lepo razmiljas i da te misli sasvim fino oblikujes u recenici, to je za svaku pohvalu...Very Happy...svaka ti cast...Wink

Zaista predivan sastav,iznenadila sam se pročitavši reč"čemer"imala sam običaj često da je koristim u razgovoru sa prijateljima,naravno kada je ona imala svoje mesto i potrebno značenje da nešto iskažem.
Mislila sam da mladi nemaju više potrebu da koriste tu reč,pogotovo ne u ovom vremenu,mislim na 21vek. Embarassed Žao mi je što si već tako mlad spoznao težinu ovozemaljskog postojanja i čemernog življenja.Da ja sada ne preteram a htedoh reći neodustaj od pisanja,potrudi se da izađeš iz bola i čemera,mislim na tvoj sastav gde te dve reči spominješ.
Sada naravno dolazi Fakultet,verovatno književnost ako tako lepe sastave dobijemo da pročitamo. Surprised

ne nalazim se ja u bolu i cemeru tetka danuska, nego gledam sa objektivne strane ovozemaljski zivot... Smile

Vlada ::ne nalazim se ja u bolu i cemeru tetka danuska, nego gledam sa objektivne strane ovozemaljski zivot... Smile

Shvatam,razumem,morala sam malo da reknem da dobijem odgovor. smešak,samo sam se dotakla "one "reči,dugo je nisam čitala po forumu.A život je ipak lep Very Happy

Maturski rad iz srpskog jezika, a autor piše - "NEPROCENLJIV"?!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1055 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 6 sakrivenih i 1007 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksSE, Battlehammer, bokisha253, Boris BM, Cassius Clay, cvrle312, danilopu, dijica, Dorcolac, FOX, Frunze, Georgius, hyla, ikan, ivan1973, Ivica1102, janbo, Kriglord, Kubovac, KUZMAR, Lieutenant, ljuba, lord sir giga, mercedesamg, MikeHammer, milos.cbr, milutin134, Misirac, nebidrag, nuke92, opt1, pein, procesor, raptorsi, sevenino, stegonosa, taz1cl, Trpe Grozni, Vatreni Zmaj, wolf431, yrraf