Pitanje za sve..

Pitanje za sve..

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2008
  • Poruke: 70
  • Gde živiš: Alcatraz-Beograd 011

Nosite li brojanice...Ako je odgovor DA..na kojoj ruci...LEVOJ do srca....ili DESNOJ kojom se krstimo...

smešak O muke ti ježeve,šta ti sve neće pasti na pamet Question Question Question Nenosim brojanice,nepitaj ....zašto Question Moje mišljenje,nema smisla,svašta sam preturila preko glave a brojanice i na levoj i na desnoj ruci,ni "drc"da se oglase. smešak smešak A naravno i bez brojanica se krstim desnom rukom i to nepomaže,i nemoj molim te zalaziti u lične i tako osetljive teme. Bebee Dol No da ti reknem svakodnevno odlazim u šetnju do fruškogorskog manastira u mome mestu,ponekad svratim upalim provlake(znaš li šta je to)jednu za sve žive koje znam i neznam a drugu za one koji su nas napustili,recimo da je to umesto brojanica.A kada si ti poslednji put bio u nekom svetom mestu i upalio sveću Question Question Exclamation A postoji tačno ritual paljenja provlaka,ako neko zna neka opiše,od mene toliko (naravno da ja znam) Zagrljaj

Bio sam na svetom mestu sad u subotu..upalio svecu za zive i mrtve...i bio na vecernjoj liturgiji....

Da, na levoj...

E tako treba,to volim,da čujem,svi bi češće trebali makar sveću upaliti,neko mi reče to pomaže kad se čovek oseti tužno,i nekako u duši teskobno.
@saten mila i zašto na levoj ruci,zbog srdašca,a jel pomaže to il eto samo tako .A obično se nosi zato što neko blizak vam pokloni brojanicu pa to nemože da se odbije.A opet kažu da je bitno kupiti je na nekom svetom mestu,one kao čine dobro.......kako kažu,pošto kupila po to prodala,mislim na ove savete.Poznajem dosta ljudi koji nose po nekoliko brojanica??????

@ tetka danuska, koliko ja znam nosi se na levoj, ima i neko pravilo ali ne bih mogla tačno da ti kažem koje... Kažu da teba nositi samo jednu brojanicu, e sad...

Хм,ово баш анкетни блогови нешто кренули.Не носим бројаницу.
Делили су некад информативне летке о самој бројаници у манастиру Морача где је писало да сврха бројанице није да буде наруквица или талисман за срећу.Бројаница служи за молитву,па ако се већ за то не употребљава,не би је требало носити као наруквицу.
Ритуали паљења свећа су безначајни,јер би се тиме вера свера на неке индивидуалне чинове.
Има свакаквих теорија,те да несме неко сам себи да купује бројаницу,те овако те онако,и има и пуно лажних "истина" у које се верује.Није ништа лоше ако неко сам себи купи бројаницу.
Бројаница може да се купи и у локалној цркви,но добро,може и у неком манастиру,и то је леп обичај.Виђао сам и ја те са неколико бројаница,то ми тек није јасно,покушавао сам неке да приупитам зашто то... али ваљда воле људи.
Добро је док нису оне модерне бројанице,са пластичним перлама,што су уствари постале наруквице,а зову се бројанице.
Правило не постоји,на којој се руци носи,рецимо ако се неко моли па стави око руке.Неко носи на левој из чисто практичних разлога,ако је дешњак може да му се негде закачи и пукне.

@diamond73 ovo je baš lepo iskreno viđenje,šta možemo,nemožemo,treba netreba,,hoćemo,neželimo.I ja mislim da svako biće treba da čini ono za čim mu duša potrebu ima,ja se iskreno zahvaljujem jer si mi odgonetnuo neke nedoumice oko brojanica,pozdrav.

Ма ништа ту нема аутентичног,само репродукујем што сам чуо и видео.
И ја сам веровао у разне ствари док ми нису рекли да не ваља,па ширим глас даље Wink
Ево ти неки бољи инфо,пусти сад моја пискарања...

www.kaludra.rs/biblioteka/poucni/brojanice.doc

Додао бих на тај текст и следеће

Citat:Ношење бројанице на левој руци, као и њено држање у левој руци приликом молитве, је чисто практична ствар. Није сиволичке или канонске природе, те нас и не обавезује да морамо тако поступити.

Бројаницу приликом молитве држимо у левој руци зато што се десном руком у то време осењујемо крсним знамењем те неможемо бројаницу држати,одбројавати молитве и крстити се у исто време једном руком. Када бројаницу не користимо приликом молитве - а то је њена ЈЕДИНА улога, онда је најбоље да је одложимо негде на неку полицу или сточић где држимо молитвеник, Псалтир, Св. Писмо које користимо приликом молитве.

Такође бројаницу можемо носити са собом, ако рецимо идемо на пут или сл.Тада је можемо спаковати заједно са молитвеником или је ставити око зглоба леве руке, око кајша на пасу или џеп кошуље. Зашто леве руке? Зато да се не би дешавало да, користећи више десну руку, стално махали бројаницом или је негде закачили, можда и покидали, или лично. Наравно ако је човек леворук он ће бројаницу носити на десној руци. Међутим, најбоље је, бројаницу не носити као рекламу. Већ је користити у тренутцима молитве далеко од очију радозналаца.

Знај, БРОЈАНИЦА НИЈЕ нукакав ТАЛИСМАН или "наруквица за срећу",као ни "наруквица да деца лепо спавају и свашта не сањају". Њена једина улога и сврха се може појмити само кроз молитву и никако друкчије.

јеромонах Евтимије

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 706 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 2 sakrivenih i 677 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, aramis s, Boris BM, bozo13, Djokislav, draganca, esx66, HogarStrashni, jackreacher011011, kihot, Koca Popovic, Kubovac, Lazarus, Miloskec, naki011, nikoladim, nuke92, operniki, Panter, sasakrajina, stagezin, Vatreni Zmaj, Vlad000, Vlada1389, W123, 125