Pjesma koja je posebna, za mene...

22

Pjesma koja je posebna, za mene...

Napisano: 17 Feb 2010 20:13

I u mom slučaju su roditelji imali važnu ulogu u formiranju muzičkog ukusa, bar što se tiče narodne muzike, i one zabavne šlagerskog tipa.

Bio sam sasma mali, kada su u modi bili festivali zabavne muzike, a među njima i sarajevski "Vaš šlager sezone". Bilo je to vreme kada su nagrade međusobno delili Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Indeksi, Arsen Dedić, Pro Arte... Među njima, jedan skromni izvođač prolazio je isto tako skromno, ali je ostavio par izuzetnih pesama. Reč je o Mahiru Palošu, čoveku čiji glas podseća na Kemala Montena, ali ima i ono "nešto više". Među pesmama sa tim "nešto više" najviše mi se svidela (a kasnije i direktno "pogađala") pesma "Sama si, a još te volim", koja je bila zastupljena na pomenutom festivalu 1974. godine. Na YouTube nema ove pesme; zato je možete poslušati ovde:

http://adults-only.bloger.hr/post/mahir-palos--sam.....62404.aspx

Dopuna: 17 Feb 2010 20:21


SAMA SI, A JOŠ TE VOLIM

Sama si,
k'o zlatno klasje što u polju zri,
k'o tiha obala gdje ljubav spi.
Zašto napustila si sve?

Sama si,
a dan i noć života mog si ti,
i nikog nisam tako voleo,
i nikog tako ludo želio
kao tebe...

Sama si, a još te volim ja,
još se tebi nadam
kao suncu dan.
Sama si, a još te trebam ja,
još se tebi nadam
kao suncu dan.



Dragan Stojnić,pesma je divna,a meni nešto večeras teško.

Mahir Paloš, sećam se kroz maglu tog imena i prezimena. Pesme se ne sećam, a rado bih je se potsetila.Nešto ne uspevam, ali biću uporna.U stvari, volim da čujem one pesme koje su nekada davno moji roditelji slušali i voleli.Svaka me pesma potseti na nešto, na naša prepiranja zbog različitih ukusa koja su se svodila na pitanje hoćemo li uz ručak slušati:
,
Harijevu pesmu koja je doživela ko zna koliko rimejk izvedbi, malo ko zna da je pesma njegova, ili će, uz moje kolutanje očima i nagli gubitak apetita,biti po njihovom:
ni danas ne znam šta je to "gajtan trava", ili:

Danas te pesme slušam sama, misleći na njih i te davne dane nesvele...

nevena nevene ::U stvari, volim da čujem one pesme koje su nekada davno moji roditelji slušali i voleli. Svaka me pesma podseti na nešto, na naša prepiranja zbog različitih ukusa...
I mene te pesme podsete na prepiranja (ređe), ali i na međusobna slaganja (češće). Primera radi, zahvaljujući roditeljima zavoleo sam i ovu pesmu, koju su mnogi pevali, ali je Cune ipak bio i ostao nenadmašan izvođač:



Jedna jako lepa pesma Milana Babića. Uvek je rado poslušam. Inače, što se tiče muzike, mogu da slušam sve. Ali eto, ova mi pade napamet, a i krenusmo malo u tom pravcu.

Isto to, samo malo duže:



E ovo je pesma moje mladosti,pesma nad pesmama,sad slušajte kad smo već upali u sevdah smešak
Ostala je uvek pesma nad pesmama,ah što sam volela a sada ga se samo sećam vremena kada se moglo otići u lepu kafanicu pa naručiti kod cigana da mi onako na uvce pevuše,divno vreme beše ta prošla mlados
t.

tuzor :: Primera radi, zahvaljujući roditeljima zavoleo sam i ovu pesmu, koju su mnogi pevali, ali je Cune ipak bio i ostao nenadmašan izvođač:

Ha, Cune! Sad si me potsetio na tatine povremene večernje izlaske s društvom u kafanče na ćošku i mamina neodobravanja istih. Ona bi ujutru dostojanstveno ćutala, a on bi joj prišao ko kuče se umiljavajući i pevao joj na uvce:
,

mama je bila "tvrd orah", pa je morao da prelazi na varijantu "B", koja bi obično upalila, s tim što je mama morala još malo da se njori, da se ne preda tako lako, optrčala je još koji krug ljutnje i neodobravanja:

http://www.youtube.com/watch?v=E-7YR3ctEhw

Tetka_danuška, Nada Mamula je bila favorit mojih roditelja, posebno za oca koji je umeo i znao često da zapeva, pogotovo kad bi prethodno proboravio izvesno vreme u "kafančetu na ćošku" koje i Nevena nevene pominje. Često je isticao da nijedan ženski vokal nema taj registar, ni tu dubinu kao što je bio slučaj kod Nade. Pokušao sam da nađem njenu verziju pesme "Pšeničice, sitno seme", ali nisam uspeo; te dubine do kojih dolazi njen glas kod dela "ah, moj draaaaagiiiiiiiiiii" niko još dosegao nije.

Cune i Nada - dva neprikosnovena barda prave narodne muzike.

Sa roditeljima je bilo povuci-potegni kada se pojavio album Bijelog dugmeta "Šta bi dao da si na mom mjestu". Za njih je to bilo preglasno , prenapadno, a još kada su videli omot, hm, hm... Ipak, to me nije sprečilo da kupim i kasetu, i LP (iako nisam imao gramofon).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/f/fb/Ta_b.....gme%29.jpg



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 842 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 6 sakrivenih i 806 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, babaroga, Bane san, Battlehammer, bojcistv, bokisha253, dane007, esx66, FileFinder, Fog of War, FOX, GandorCC, goxin, hyla, Ivan001, ivan1973, kovinacc, Leonov, Lieutenant, Marko Marković, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, mocnijogurt, raketaš, RJ, sasa87, Sirius, stegonosa