Wtf?! Čoveče...
@ Leggy :
Hm, oboje ste u pravu (za kamen/ac u bubregu); a u njegovom stvaranju učestvuju pre svega Kalcijum i Fosfor sa svojim solima (ne kuhinjska so, NaCl, već 'so' kao proizvod u reakciji izmedju baza i kiselina, drugi proizvod; pored vode!)... i kad malo piješ vodu, al' i kad piješ puno vode koja je teška za preradu od strane bubrega (a svaka tečnost iz pića i hrane ide u, tj. kroz, bubrege).
No, nije da reklamiram (malo mi je mrsko zbog toga što sad moram da jasno napominjem marku proizvoda), ali je kod nas najbolja, sa medicinske strane, voda za piće - Rosa.
Zašto? E, ovako: na SVAKOJ etiketi bilo koje flaširane vode (ili drugog pića, čini mi se) imaš oznaku 'Suvi ostatak na 180º C'. To ti je količina čvrstih materija, minerala, odnosno soli koje se, kada bi elektroforezom (tehnika zagrevanja i 'izvlačenja', izdvajanja tog čvrstog taloga od tečnog dela) malo 'obradio' vodu, odvoje kao talog... a to su i silni teški elementi (još i Gvoždje, Magnezijum itd.).
Dakle, izražajna mera suvog ostatka na 180º C je obično mg/l (količina nataložene supstance za svaki litar obradjene tečnosti).
'Vlasinska Rosa', posebno od uvodjenja Coca-Cola tehnologije, kod nas ima najmanje taloga - oko 50 mg/l. A druge vode često prelaze 100, pa i 200..! To je mnooogo, kad su bubrezi u pitanju... (dakle, razumeo si da bi brojka trebalo da bude što manja, tj. voda što čistija)
P.S. Pazi, postoji neka 'Nobel' tehnika (i 'Nobel' voda) koja se uglavnom upotrebljava za pročišćavanje urina i tečnosti, a kao pomoć astronautima. Ipak je prostor u letelici previše mali za silne rezerve tečnosti (koja nam je znatno potrebnija od hrane), te astronauti, bezmalo, piju svoj apsolutno pročišćeni urin... ako hoćeš da budem brutalno iskren, tehnički jeste tako.
Ali je to ipak vrhunsko menjanje strukture supstanci, te tako preradjena tečnost ima tačno 0 (da, nula) suvog ostatka u sebi. Ali, em je tehnologija skupa, em nije rasprostranjena, već, eto, koncentrisana na zdravlje istraživača Svemira... Zato je kod nas i brojka 50 odlična.
P.P.S. A posebno to što je voda u Srbiji 'teška' - u sebi, umesto mnogo većeg procenta Vodonika, ima povećanu koncentraciju (ne veću od Vodonika, već veću od normale) izotopa Vodonika, Deuterijum (tzv. 'teški Vodonik'), koji je, opet, loš po zdravlje mašina, a kamoli čoveka... Zato vas najiskrenije savetujem da maksimalno izbegavate 'česmušu'..!
|