Popravni

1

Popravni

offline
  • Pridružio: 20 Maj 2006
  • Poruke: 5
  • Gde živiš: na zemlji

Misleci da radim jedan od veoma humanih poslova odlucih se da prosvecujem decu.Oduvek mi je najteze bilo deljenje jedinica ali Boze moj,mora se i to.Svake godine imam nocne more u periodu maj-jun,zbog zakljucivanja ocena i pitam se kada cu se opametiti.
Prosle godine na primer svima sam poklonila dvojcice uz tesenje same sebe da cu sa svojom savescu vec nekako a sta ce oni sa tim dvojkama ne tice me se.Klinci se obezobrazili i nece da uce a ja ove godine srusim desetak na popravni.
Posao kao posao,skola kao skola a meni svaki dan sve vece zlo!
Danas,drugi dan pripremne nastave, pocela sam da zapisujem bisere iz ucionice.
Veoma "bistra" devojcica ucenica VI razreda osnovne skole prednjaci.Pa tako je 4*3=19, pa je 4*5=40 Na moje zacudjeno "molim" lupila se po glavi i brzo "ispravila" 45!
Deckic koji je prilicno bio zaprepascen sto mora na popravni (a imao je informacije iz prve ruke od starijeg brata) danas je odvalio da 1km ima citavih 10m!
Jedan sedmak danas nije znao koliko je 30-18 i koje sve gluposti jos nisam cula u ova dva dana.
Pitam se sta se to desava sa danasnjim djacima i je li moja nastavnica u pravu kada kaze da vise ne moze da radi i hoce u penziju jer su danasnja deca glupavija?!

Nisu glupavija nego su navikla da im ucitelji/nastavnici popustaju i da im poklanjaju ocene iz milosti.

Tvoj posao je po meni jedan od najvaznijih,mislim da snagu i volju treba da crpis iz toga sto ih ucis "zivotu".Edukacija lenje i razmazene dece je najgora pa ti ako je moguce okreni se prema onoj deci koja pokazuju volju.

E, draga moja, uopšte ti nije lako: klinci razmaženi, naučeni da im roditelji završavaju posao - jedini koji imaju a to je da uče. Kad čujem kakvim se sve stvarima roditelji služe da bi im njihova "pametnica", koja je pala na popravni zato što je profesor mrzi, diže mi se kosa na glavi. Umesto da ih nateraju da dobro "zagreju stolicu" i poprave svoje greške, oni idu u drugu u totalno drugu krajnost i totalno pogrešnu!

Po meni je oduvijek bilo najgore poklanjanje ocjena,mislim da to ne treba nikako raditi.Treba biti strog i natjerati djecu da sjednu,da nauce.Sigurno je tesko dijeliti jedinice,ali ako se mora...
E,kad vide dokle je doslo,sigurno ce im nesto uci u glavu.

MOLIM!?
Istina da nisam znala tada tablicu mnozenja napamet, ali sam zato znala da razmislim pre nego li dam odgovor na takva pitanja..... 30-18?! sve to da ponovi razred, nema popustanja.... popustis, upropastis celu generaciju... pa gde ce vam onda dusa?!

I ja takođe mislim da sve to polazi od kuće, deca ko deca, ima manje ili više pametnih klinaca, ali vaspitanje je nešto što prvenstveno dolazi od roditelja... odnos prema školi je po meni deo osnovnog vaspitanja.

Ljudi, hvala vam na recima podrske ali mojim mukama nije kraj! Danas sam saznala da je devojcica ,o kojoj sam juce pisala kao "izuzetno bistroj", vec dva puta ponavljala VI razred.Posto kod mene iz dva predmeta ima slabe i gotovo sam resila da je "srusim".Novo saznanje menja stvar jer na taj nacin gubi pravo na redovno skolovanje i ukoliko ga nastavi to ce biti u Vecernjoj.
Pomagajte! Sta raditi?
Imam li pravo bas toliko nekoga iskljuciti i (uslovno) kazniti?Pitam se jesam li jedini idiot koji ispravlja krive drine.Pitam se i kako je dobila pozitivne ocene iz drugih predmeta.
Sta raditi?

ako je devojka bistra... a nema dobre ocene iz vaseg predmeta, popricajte malo sa njom.... iskrenost trazite i pitajte da li je radila uopste i da li se spremala... ako kaze da jeste a vidite da laze, pitajte je ponovo i nagovestite joj da ako je to sto govori istina, onda ne bi imala lose ocene.... u slucaju da je iskrena i kaze da nije.... imate dva izbora: da je kaznite sto nije radila.... da je nagradite sto je bila iskrena.... ja ne znam sta bih radila... mislim da bih je oborila, ali je tu opet to ponavljanje 6. (jebote) razreda!
mislim bistrina ne moze sve da uradi..... treba malo rada da se ulozi....

Koleginica?! I to izgleda novopečena.
Dakle,moraš da budeš načisto sa sobom šta je u tvojoj glavi. To što tako lako popuštaš pod pritiskom je samo posledica tvog labilnog kriterijuma. Sredi to sa sobom,pa kad svi ukapiraju da je to kod tebe tako i nikako drugačije sami će nositi svoju odgovornost i neće računati tvoju poklonjenu dvojku na kraju. Ako časkom poklanjaš,a posle opet budeš tvrda na oceni,ukapiraće kako samo trebaju da sačekaju pravi trenutak i pašće i poklon. I nikada ne puštaj nikoga blizu sebe,ni kolege,a naročito roditelje učenika.

A Jana je inače mnogo pametan đak. Ona je Marsovka sa planete Ganimed iz galaksije Andromeda.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 943 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 4 sakrivenih i 918 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, cikadeda, Dimitrije Paunovic, Djordje29, DPera, dragoljub11987, HrcAk47, ILGromovnik, Karla, Kriglord, krkalon, Krvava Devetka, MilosKop, opt1, powSrb, raykan, Shilok, slonic_tonic, sovanova95, styg, zlaya011