Secret garden

Secret garden

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2005
  • Poruke: 901

"Ovo je tvoj vrt.-reče mu monah-u stvari,svako bi negde trebalo da ima ovakav vrt(...) Ovde je u pravom značenju reči tvoje ime rasađeno u bilje.Sve tvoje misli,želje, postupci,ovde su proklijali i procvetali, nikli kao cveće ili kao korov.Po vrsti i mirisu verovatno da bi sada mogao da prepoznaš sve svoje postupke,odluke,reči.dobra i rđava dela. Dobri postupci su korov,a rđavi su cveće,jer dobro ide sa ružnim,a lepo sa zlim.Ja sam uvek tako po bilju znao šta radiš i kako se osećaš."

M.Pavić

http://www.mycity.rs/Blog/Vrtovi.html

@kindergirl
Ovaj pasus mnogo moćno zvuči...nateraćeš me da pročitam tu knjigu od pavića,samo još kad bih znao ime dela..mislim,ne bi bilo loše... Wink

"...treba za promenu i noccu doruchkovati, iako vele da to skraccuje zhivot za dan.Ne valja se ni na postelju, ni na ime navikavati...(...) chim se na jedno navikne on promeni ime i potrazhi novu vodu.On govori svaki drugi dan, onaj kad ne jede,a nedeljom grchki.

(...)
I knjigu,ako od nje ochekujete chudo, treba chitati dva puta.Jednom je treba prochitati u mladosti dok ste mladji od njenih junaka, drugi put kad ste zashli u godine i kada junaci knjiga postanu mladji od vas.

(...)To uostalom znachi da je ponekad zauvek kasno da se prochitaju neke knjige, kao shto je ponekad zauvek kasno da se ode na pochinak.
(...)
Jer oni su smatrali toplu, izgovorenu rech prapochetkom i prauzrokom svega.

(...)
On upali po tri svecce,ali svaku o svom plamenu u strahu da ne zakine od svetlosti namenjene drugima i da tako obasjajucci jedne druge ostavi u mraku.
(...)

Celog zhivota je pokushavao da izadje iz uloge koja mu je bila namenjena jednim drevnim ritmom stvari i nije chudno shto se u tom praznom naporu satro kao da je konopac tukao.Njegova nesrecca je lezhala u tome shto je bio idioritmik.....

Svi smo mi samci-idioritmici kako bi rekli tamo na onom svetom zubu kamena shto grize u nebo.

(...)shto sahranjeni po mirnim brakovima sanjamo devicu...

I tad je pomisio na jezike, na one jezike koje su besomuchno ucili u mladosti i zaboravljali dva puta kao Adam.A ti jezici bili su, u stvari, putokaz, jedna od moguccnosti da se izadje i zacharanog kruga samachkog reda odredjenog njegovom narashtaju.

(...)

-Nishta? Kazhete nishta!Luk i voda.A suze?Shta je sa suzama?Suze ste zaboravili, moj gospodine.
(...)

Stvar najslichnija mislima to su bolovi....

(...)

U tim sklopljenim zelenim ochima videli su se snovi kao shto se u babinoj tepsiji videlo shta ce biti.

(...)

Ako ne mozhesh da shvatish sushtinu tih pesama-rekao je-pomisli da one pevaju o sledeccem:
1.shta smo mi drugima nazhao uchinili
2.shta su nama drugi nazhao uchinili
3.shta smo mi sami sebi rdjavo uchinili


(...)

Ima zhena koje ne umeju da se snadju u kucci i neprekidno im je nered u domaccinstvu.Ima drugih, koje isto tako ne umeju da se snadju u sopstvenoj dushi i tamo je nered.


(...)

bele pchele...

(...)

Kuca tuga u uglu ko sat, budi me svakog prolecca i ponekad zhuri,smrde neprovetreni ormari puni proshlogodishnjeg dima od lule,a ja se pomeo, pishem engleski ccirilicom, grchka slova korespondiram sa onima iz Minhena, latinicom ruski.Na javi zdrav,a noccu u snu bolujem i tek u sanjama shvatim koliko se sve izmenilo sa mnom i to nepovratno.A snovi plitki, nigde druge sobe u njima.

(...)

Boja tvoga ccutanja zavisi od toga o chemu ccutish......................."

"Predeo slikan chajem"

..."jer, ne samo da se pogrešnim proračunima može otkriti jedan kontinent, nego se tačnim proračunima može izgubiti drugi"...
M. Pavić, Ruski hrt

hvala... smešak

šta hvala, tek sam počela Smile hvala tebi na izboru!
"onaj ko je neranjiv neće raniti"
Ruski hrt

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 486 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 479 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bladesu, cikadeda, darios, darkojbn, sasa76, stalja