Slonovi

5

Slonovi




http://www.thierrylegoues.com/iHermes.html







Elephants
The Indian Elephant goes back to the mythologies. As the Gods and the demons churned the oceans during ‘sagar manthan’ ( sagar = sea ; manthan = churning ) for the elixir of life - ‘amrit’ ( nectar ) that would make them immortal , there surfaced the ‘navratnas’ ( nine jewels ). One of these jewels was the elephant. The elephant is, therefore, considered absolutely precious to be preserved and protected like the way jewels are.

Elephants represent strength, fidelity, long memory, patience, wisdom, conjugal felicity. The white elephant is solar.

African Elephants are the largest land mammals. They stand 2.2- 2.6m (females) to 3.2 -4.0m (males) at the shoulder. Distinguishing characters are the large ears that aid in temperature regulation; the tusks that are used for fighting, digging, and eating; and the trunk that is used for breathing, communication, feeding, and drinking. Their bodies are grey in color and sparsely haired. There are only six teeth, which erupt throughout life, replacing each other as they move forward. Once the sixth tooth has worn down, there are no more, and animals may starve to death.

Martial Arts Gear

Ivory Elephants on Bridge
Jade Elephants on Bridge
Ivory Mother and Child
Realistic Mother and Child
Jade Mother and Child
Soapstone Mother and Child
Baby nestled within Mother
Elephant Family Units
Wooden Carved
Hand Crafted Elephants from Africa
Ivory Elephant Figurines
Soapstone Elephant Figurines
Jade Elephant Figurines
Porcelain Elephant Figurines
Pottery Elephant Figurines
Ceramic Elephant Figurines
Gold Elephant Figurines
Realistic Elephant Figurines
Unusual Elephant Figurines
Elephant Home Accents
See No Evil - Hear No Evil Elephant Figurines
Carved Tusks
Unusual Elephant Collectables

There are several interesting social behaviors that have been observed in African elephants. They have been seen to help young and wounded elephants over obstacles. They have been observed to carry dead elephants and even bury them under branches; individuals have been seen standing by the bones of dead elephants for hours and also to carry bones around. Not only do these animals show compassion but they also seem to show loyalty and affection.

Elephants having massive size and presence have been; associated to various myths.

Buddhist Mythology:

Sacred to Buddha, a white elephant having appeared to Queen Maya to announce the birth of a royal world-ruler. The white elephant is also the Jewel of the Law. The white elephant shows compassion, love and kindness.

Christian Mythology:
A symbol of Christ as an enemy of the serpent, trampling the serpent underfoot, chastity, benignity.

Chinese Mythology:
Strength, sagacity, prudence, energy, sovereignty.

Graeco-Roman Mythology:

An attribute of Mercury as intelligence. Pliny says the elephant is a religious animal, worshipping the sun and stars and purifying itself at the new moon, bathing in the river and invoking the heavens. In Roman art, longevity, immortality, victory over death.

Hindu Mythology:
Vehicle of the God Ganesha, the strength of sacred wisdom, prudence, kingly rank, invincible might, longevity, intelligence. The world is also supported by elephants.

This gigantic animal, 12-metre high by 8-metre wide, lives in the largest warehouse.
When the majestic animal goes out for its walk, it is like architecture in motion departing a steel cathedral. The 49 passengers on board embark on an amazing journey on the Ile de Nantes. Each time the pachyderm goes out, it is a unique spectacle for everyone to enjoy.




http://www.lesmachines-nantes.fr/english/elephant.html





http://www.mikebirkhead.com/ElephantPics.htm

Medičijeva žirafa – Marina Belozerska

… A onda je došlo veliko finale. Neverovatno snažni divlji slonovi izaći će na megdan gipkim i hitrim getulskim lovcima koje je Pompej doveo iz Afrike zajedno sa životinjama. Uz navijanje svetine i zvuke orgulja, truba i rogova, dvadesetak slonova je lagano prilazilo središtu arene. Napadnuti bukom i mirisom hiljada ljudi, slonovi su mahali ušima, dizali surle, tulili i sa oprezom motrili ljude naoružane kopljima na drugoj strani ringa. Pompej je konačno dao znak i nadmetanje je moglo da počne.

Na samom početku jedan lovac je ubio slona jednim jedinim udarcem. Probo ga je tik ispod oka kopljem koje se istog trena zarilo u mozak. Publika je urlala od sreće. Muzika se pojačala. Onda je drugi slon uradio nešto neverovatno. Ranjen u stopalo, na kolenima je puzao ka neprijateljima, hvatajući njihove štitove i bacajući ih visoko u vazduh. Plinije navodi da su posmatrači bili oduševljeni krivudavim letom štitova u padu, kao da ih je hitnuo vešti opsenar, a ne razjarena divlja životinja.

Ali onda je sve pošlo u neželjenom pravcu. Nekoliko slonova sateranih u ćošak se uspaničilo. Izbezumljeni, pojurili su ka čeličnoj ogradi arene i pokušali da je probiju. Onako zbijeni, prestravljeni gledaoci pokušali su da pobegnu gurajući i gazeći jedni druge. Otmeni gledaoci iz prvih redova sasvim su izgubili dostojansvo dok su se jagmili da što pre stignu do izlaza.

Onda su nesrećne životinje, gonjene šiljatim kopljima, videvši da im nema pomoći, učinile nešto čemu se niko nije nadao. Pridobile su naklonosti inače krvožednih gledalaca. Dion Kasije priča:

Suprotno Pompejevoj želji ljudi su se sažalili na slonove, nakon što su izranjavljeni prestali da se bore i počeli da hodaju okolo surli podignutih ka nebu, tako tužno jadikujući da se činilo kao da to ne rade pukim slučajem, već da proklinju zakletve u koje su poverovali kada su pošli iz Afrike i da mole nebesa da ih osvete. Jer kaže se da ne bi ni kročili na brodove da nisu dobili jemstvo pod zakletvom da im neće nauditi.

Rimljani su verovali da slonovi mogu da razumeju reči. Plinije, koji se naročito divio ovim plemenitim životinjama (kao i delfinima, slavujima i pčelama), smatrao je “da su po inteligenciji najbliži čoveku: slon razume jezik kojim se govori u zemlji u kojoj je rodjen i sluša zapovesti i pamti dužnosti kojima je poučen, voli kad mu se iskazuje naklonost i čast, štaviše poseduje vrline retke kod čoveka – poštenje, mudrost i pravičnost. On poštuje zvezde i ima strahopoštovanje prema suncu i Mesecu.” Ispričao je i simpatičnu priču o jednom pismenom slonu koji je grčkim slovima u pesku znao da napiše: “Ovo sam napisao ja, slon”; i o drugom koji se toliko stideo što mu učenje nije jača strana i što ne uspeva da savlada lekcije, a i što zbog toga stalno dobija batine, da je na kraju sam učio noću.

Plinije piše da su “Pompejevi slonovi, pošto se više nisu mogli nadati bekstvu, pokušali da kod svetine izazovu sažaljenje neopisivim preklinjanjem, oplakujući svoju sudbu, što je posmatrače toliko uznemirilo da su, potpuno zaboravivši vojskovodju i igre koje im je tako darežljivo priredio, briznuli u plač i počeli da proklinju Pompeja, koga je ubrzo snašla i zaslužena kazna.”

Publika ga je preklinjala da poštedi životinje koje su molile za njegovu milost. Na kraju krajeva, preklinjanje za život bilo je sastavni deo igara. Gladijatori koji su se dobro borili mogli su da zatraže misio, častan izlazak iz arene, pa zašto ne bi mogli i slonovi koji su već izgledali kao poluljudi? Borili su se hrabro i vešto, a ono zbog čega je borac mogao biti poštedjen nisu bile njegove muke, već hrabrost.

Medjutim, Pompej ili nije razumeo osećanja prisutnih ili je jednostavno odlučio da ne obraća pažnju na njih. Po svemu sudeći, mislio je da će njegova moć i bogatstvo jasnije doći do izražaja ako nemilosrdno pogubi egzotična stvorenja koja je uz velike troškove nabavio i doveo u Rim. Postupivši kao ratnik, što je i bio, umesto kao razuman političar, što je želeo da bude, Pompej je naredio da slonovi budu pohvatani i pobijeni. Ova odluka će ga koštati mnogo skuplje nego što je mislio. Te su igre zapamćene u istoriji kao potpuni promašaj. …







Blog je predivan,nisam dosad obratila pažnju,sličice su krasne,Limit Poljubac Zagrljaj

I ja volim slonove......
..........TO JE JACE OD MENE...........

mr. Wampir ::I ja volim slonove......
..........TO JE JACE OD MENE...........

Znala sam da će ti se ovaj mali slonić dopasti jer si jači od njega LOL

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 891 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 12 sakrivenih i 842 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bojank, CikaKURE, cvrle312, Dimitrije Paunovic, Dorcolac, Ivica1102, Još malo pa deda, Karla, Krvava Devetka, Lieutenant, loon123, Lord Nem, Metanoja, Mi lao shu, milenko crazy north, milutin134, Misirac, Mitraljeta, Mixelotti, Motocar, naki011, nebidrag, nemkea71, nenad81, Panter, pein, pera bager, powSrb, S2M, Srle993, stagezin, Vlad000, vladulns, Yugol33, zbazin, |_MeD_|