Stop drogama

11

Stop drogama

Ovde sam želeo da pokrenem pitanje o drogama koje se svelo na pisanje o marihuani. Ko ima volje neka čita. Žestoko je bila branjena od uživalaca. Videćete i sami.

http://vukajlija.com/forum/teme/1785

Od tih navedenih mesta za lecenje sve sam probao i nije imalo sanse da se skinem to sada znam ali tada nisam. Mislio sam da ce neka od tih ustanova ili neki lek suzbiti moju zelju za heroinom ali nije vise od 10 %. Sada vi mislite sta hocete i kako hocete ali ja vam kazem nesto iskreno i sa strane nekog ko se fiksao vise od decenije. Metadon je zasluzan sto sam ziv to je prvo, drugo je sto ne uzimam drogu. Necu vise da cackam nista kao sto ne cacka osoba kojoj se cancer povuce pa je srecna sto je prezivela. Izbor mora da pstoji i da bude stavljen pred svakog zavisnika. Metadon mora da bude pored drugih lekova dostupan ako pacijent trazi a oseca da drugacije ne moze. Oko toga za mene nema polemike uopste.

sta si se vratio na stari dobri dop

Што вам се шапне на ухо, проповедајте с кровова!



Епископ јегарски Порфирије докторирао је теологију на Универзитету у Атини. Викарни је епископ Епископа бачког Г. др. Иринеја. Титула „јегарски" односи се на град Егер (на српском, Јегра) у Мађарској, који је историјски спадао под јурисдикцију Православног епископа бачког. Игуман је манастира Ковиљ, значајног духовног центра у близини Новога Сада. Наследио је академика Владету Јеротића на катедри за Пастирску психологију на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, где предаје и Нови Завет. Председник је Савета Републичке радиодифузне агенције. Од хуманитарних делатности бави се, по благослову Епископа бачког Иринеја, вођењем заједница за рехабилитацију зависника, а води и Хуманитарни фонд Привредник, који је најстарија модерна институција код Срба за стипендирање талентоване а сиромашне деце. Фонд је крајем XIX века, у Загребу, основао значајни српски предузетник и банкар Владимир Матијевић; Фонд је укинут 1947. а обновљен 1993. у Новом Саду, од када је стипендирао 2000 студената.

Реакција Светог архијерејског синода поводом догађаја у Црној Реци многе је изненадила, како брзином тако и садржајем.

Призори бруталног насиља из центра за лечење болести зависности Црна Река су апсолутно супротни бићу Цркве. Једина могућа одлука и јавна реакција Синода је онаква каква је дата у Саопштењу. Верујем да су оци Синода имали у виду да овај појединачни случај, преко одређених кругова који нису наклоњени Цркви а гласни су у јавности, може да компромитује остале многобројне човекољубиве социјалне црквене делатности.

Постојање Духовно-рехабилитационог центра није било непознато, како црквеној, тако и нашој широј друштвеној јавности. Неретко, говорило се о бројним младим људима који су имали проблем са дрогом, а прошавши кроз овај центар, излечили се. Није била тајна да се тамо, поред осталог, као метод лечења понекад примењују и батине. Нико, међутим, није могао ни замислити до којих размера бруталности то иде. Лично сам био у прилици да од неких младића који су напустили центар пре истека „терапије" чујем какве су тортуре пролазили. Будући да се ради о наркоманима, мислио сам да је у питању лаж, или, у најмању руку, преувеличавање. После снимака стравичне „физиотерапије", које сам видео на телевизији, био сам не само изненађен, него најдубље ужаснут.

При Манастиру Ковиљ, чији сте ви старешина, делује центар „Земља живих" у којем се, попут центра „Црна Река", лече наркомани.

Наркоманија је друштвена пошаст: то је разлог што и код нас, као и у свету, Црква и друге верска заједнице покушавају и на овом плану да буду уз оне којима је помоћ потребна. Поред Православне и Римокатоличке цркве, сличне центре код нас воде и друге верске заједнице-нпр, Пентикостална («Раскршће») и Суботарска («Рето центар» на Авали). Између ових центара постоје сличности и разлике. Основна разлика између нашег пројекта, који се зове «Земља живих», и пројекта који води Римокатоличка црква с једне стране, и осталих покушаја са друге стране, је у томе што ми гостопримство и сву негу у духу Јеванђеља пружамо бесплатно, а остале заједнице овим послом се очигледно баве на комерцијалној основи. На пример, месечни боравак у Раскршћу (Пентикосталци) кошта 300 Евра, а при самом уласку у камп плаћа се једнократна кауција у износу од 1000 Евра. Поменути центар Црна Река, у зависности од платежне моћи корисника, месечни боравак наплаћује од 300 Евра па навише...

комплетан текст

http://www.spc.rs/sr/sto_vam_se_sapne_na_uho_propovedajte_s_krovova

Документарни филм o "Земљи живих"

http://rapidshare.com/files/204625459/Zemlja_Zivih-01.part1.rar
http://rapidshare.com/files/204647907/Zemlja_Zivih-01.part2.rar
http://rapidshare.com/files/204669383/Zemlja_Zivih-01.part3.rar
http://rapidshare.com/files/204691079/Zemlja_Zivih-01.part4.rar
http://rapidshare.com/files/204704209/Zemlja_Zivih-01.part5.rar 


http://www.nikad-heroin.com/index.php?option=com_f.....id=170#527

Напомена,"Земља живих" има посебну комуну у Бачком Петровом селу,где бораве жене које се су у процесу лечења од хероина.

Ocito su metode u Zemlji zivih, i Crnoj Reci totalno suprotne.
Ni meni se ne svidja lopatanje, mada moram primetiti da je to strahovito
medijski iskoristeno, za blacenje crkve. To mi se ne dopada. Kritikujem
je i ja x puta, ali ne volim kad se nedelo pojedinca iskoristi kao povod
za hajku na nekog.

Fizicka sila je verovatno neophodna, u nekim slucajevima, da se savlada neko ko izgubi kontrolu nad sobom, i ugrozava sebe i druge.
Ali ona mora imati granicu- onoliko koliko je zaista neophodno. Ne sme
preci u kaznu, metodu, mucenje. To nije resenje za ljude koji su dovoljno
psihicki i fizicki vec unisteni. Mislim da su metodi Zemlje zivih mnogo
bolji.

Нико не може да оправда онолико насиље.Са друге стране,све добре стране дух.рехаб.центра Црна Река и његов успех у ресоцијализацији се ставља у страну,и то испада мучилиште где се људи бију без разлога.
Колико сам ја разумео,тамо постоје правила и људи су упознати са њима,што наравно не оправдава овакве поступке.
више о томе

"Око" - РТС : Епископ бачки Иринеј Буловић

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2.....D1%9B.html

У "Земљи живих" насилних метода нема,потпуно је бесплатан боравак.Једино су пребукирани сви капацитети па се чека и по више месеци,осим одвојене комуне за девојке,где мислим да чекање није дуго.
Иначе у дух.рехаб.центру Црна Река се плаћа али се брже долази на ред,мада има известан број људи који не плаћају,али ти капацитети су често попуњени.
у "земљи живих" свако може да се спакује и оде када жели,а у дух.рехаб.центру Црна Река,не постоји потпуна забрана кретања,већ штићеници повремено иду кући на неколико дана,да би се после вратили у комуну.

Адреса комуне

http://www.sretenje.org/

Додатак за комуну "земља живих",када се уђе у заједницу,први контакти са породицом су дозвољени после 6 месеци.И не препоручује се да се тада одлази,јер је то премали период да би се особа вратила у нормалан живот,односно може се отићи са благословом.Али дешава се да се оде и без благослова,тј на своју руку и својом вољом.Тако да одговорност за резултате лечења онда преузима особа која бира да иде без благослова

Ma nedo Bog!
Nije ni marihuana vise sto je bila. To je spricano svim i svacim. Ko zna sta se uvlaci u pluca!!!! Hvala Bogu moja mala avantura sa marihuanom je daleka, daleka proslost. Danas ima toliko droge po mestima gde bi covek mislio da nema sanse da bude droge. Po malim selima sa 500 ljudi ima droge, omladina se drogira svim i svacim.

A koliko je lako probati nesto jace... Mnogo lako! Recimo naduvas se i dodje ti neko i kaze ajmo malo da smrcemo! Odbices 5 puta i sesti put ces uraditi, i tako jedno 5-6 puta i oppppppppppp...

Jedno vreme sam bio za da se trava legalizuje, ali ne! Opasno je to. Preopasno. I dalje smatram da uzivati u prirodnoj marihuani umereno nije losa stvar, medjutim ono sto se pusi u pravom zivotu nije marihuana uopste. Ko zna sta je ono!!!

Oдприлике кад видиш да и Холанђани имају проблема у својим мирним срединама (читај имају пораст "туриста" који долазе да би уживали марихуану)...
Citat:

In Amsterdam, city council announced that 43 of the Dutch capital's 228 coffee shops that cater to marijuana smokers will have to close up shop by 2011 due to their close proximity to schools.

Amsterdam hosts a quarter of the country's cannabis selling coffee shops, which serves as a successful tourist attraction. Amsterdam's coffee shop policy has come under fire recently by other communities trying to combat crime and drug tourism.

Amsterdam's coffee shops have been a huge draw for tourists after the city adopted what is known as a "soft drugs" policy, which tolerates the use of marijuana. Amsterdam and other cities are now choosing a system of "heavily regulated" toleration.


http://www.shortnews.com/start.cfm?id=75095


А и прскају је тродоном.Уосталом марихуана може бити "окидач" за наследне менталне болести (знам један случај),а и приликом уживања исте може доћи до расцепа свести,што опет неког може одвести у панику

Citat:Rotterdam closes 16 coffeeshops

The coffeeshops in Rotterdam which have been shut down were located within a 250- metres radius of schools.

Rotterdam – Sixteen coffeeshops in Rotterdam have been shut down following a new government policy banning the sale of soft drugs from outlets within 250 metres of schools.

Rotterdam police said they would monitor the situation and to make sure drug dealers do not set up business from home in a bid to circumvent the ban.

There are 45 coffeeshops in Rotterdam following the closure of the ones nearest high schools.

The new rules, which are designed to try and discourage youngsters from using marijuana, have led to the closure of several Dutch coffeeshops in the Netherlands since it was introduced earlier this year.

In November 2008, Amsterdam announced it was closing down 43 premises although the city mayor Job Cohen insisted the city was standing by its three-decade old policy of tolerating soft drug sales.

Cannabis is not legal in the Netherlands, but it can be sold freely in small amounts in the licensed 'coffeeshops'. Paradoxically, it remains strictly illegal for the coffeeshops to buy in their supplies of cannabis wholesale. Many argued this maintains the link between soft drugs and organised crime.

Supporters of the Dutch approach point out that cannabis consumption in the Netherlands is lower than in surrounding European countries, which still operate a purely repressive policy.


http://www.expatica.com/nl/news/dutch-news/Rotterd.....53172.html

Citat:
nedelja, 21 jun 2009

Štićenici napuštaju Crnu reku

U poslednjih mesec dana 45 štićenika je napustilo prijemno odeljenje pravoslavnog rehabilitacionog centra „Crna reka“ što čini 50% ukupnog broja štićenika u prvoj fazi rehabilitacije, dok je iz centara Cikote, Cer i Dvorska, u kojima se odvija nastavak terapije, otišlo samo 10 štićenika, što je 10% od ukupnog broja. Većina je napustila centar zbog krize i želje za ponovnim uzimanjem heroina, a manji broj jer im ne odgovara atmosfera u centru nakon smene upravnika Branislava Peranovića, prvenstveno zbog nedostatka discipline.

Jedan od bivših štićenika koji je nedavno napustio lečenje je preminuo usled prekomerne doze heroina. Nakon smene Peranovića, na mesto upravnika postavljen je Dejan Jakovljević, a metode fizičkog kažnjavanja se više ne praktikuju u radu sa štićenicima. Samim tim i štićenici su slobodni da napuste centar kad god požele. Roditelji pojedinih koji su to i učinili, javljaju se ljudima koji vode centar „Crna reka“ očajni, žaleći se da ih deca svakodnevno psihički i fizički maltretiraju pokušavajući da iznude novac za heroin.

Iako se i dalje javljaju zavisnici koji žele da spas i izlečenje potraže u „Crnoj reci“ upućeni u rad centra smatraju da neće biti lako održati disciplinu i odgovarajuće uslove za rehabilitaciju, pa čak da je i sam opstanak centra doveden u pitanje. Iako ne podržavaju nasilje zbog kog je i smenjen Peranović, priznaju da je teško izboriti se sa krizama štićenika u novim uslovima rada i da je logična posledica toga masovno napuštanje programa rehabilitacije i veliki broj recidiva među dojučerašnjim štićenicima „Crne reke“.


http://www.nikad-heroin.com/index.php?option=com_c.....mentID2627

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 734 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 726 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: goxin, M1los, MilosKop, Nemanja.M, nemkea71, simazr, wizzardone