Surfers

Surfers

offline
  • snajp  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2006
  • Poruke: 1219
  • Gde živiš: Nis

Pokusavam da napravim pauzu od pet minuta i saznam na koliko me to nacina internet privlaci, i sta je to toliko zanimljivo u tom internet svetu.

Osvrcuci se oko sebe primecujem okolinu oko monitora (da i to postoji) Very Happy . Oko TFT monitora postoji citav splet komunikacione opreme, kablova, dodatnih kompjutera, stampac, skener, 5.1 sistem, kamere, slusalice, kucista.... Pravim pauzu ...

Ali opet, svaki od tih delova me vuce nazad na net. Kao da prica neku svoju pricu pozivajuci me da saznam nesto novo o svakoj stvari koja me okruzuje, nesto vise od onoga sto sam do sad znao.

Kako definisati tu pojavu, na koji nacin nas internet privlaci?

Svaka stvar u okruzenju kao da trazi da bude istrazena, a internet pruza bas to. Svaka sitnica ima svoju pricu.

Da pokusam da objasnim na koji nacin to funkcionise (bar kod mene), pocevsi od najmanjih sitnica.

Prvi predmet koji mi zapada za oko je "Olovka" - pogledas u nju i dodje ideja. Kakve sve olovke postoje? U glavi se formira virtuelna slika olovke i pocinje proces asocijacija. Prvo pomislis na neobicne olovke, a onda pozelis da pretrazis internet i pogledas kakve to "neobicne" olovke izgledaju.

Pocetna stranica: www.google.com - upis u pretragu "olovka" - prebacis na fotografije i kliknes na prvi link koji ti privlaci paznju. Nasao si prvu zanimljivu, klik na upload, i pojavi se prva slika:


Stara olovka - slika prica za sebe, podsecas se da su se nekad koristile takve olovke, i zapitas se koliko se napredovalo tokom istorije - od olovke do kompjutera. Stare nacine zamenili novi. Nastavljas pretragu, a vec si dobio neke ideje.

Sledeca fotografija vec skrece u drugom pravcu. Primecujem fotografiju crtanu olovkom. Divna fotografija, da li ce se pretraga nastaviti u tom pravcu:

Privlace me fotografije crtane obicnom olovkom. Ali tu pretragu cu verovatno nastaviti kasnije, da pokusam da se vratim neobicnim olovkama. Sledeca fotografija na googlu, koja mi izmamljuje osmeh na licu "decija olovka":

nastavljam pretragu, a nestalo je onog preispitivanja, internet me uzima pod svoje, i jedva cekam da nastavim pretragu. Dve-tri nezanimljive stranice na googlu, sa obicnim olovkama, i jedna zanimljiva slicica privlaci moju paznju:

i odvodi me na sajt web galerije crtane olovkom:
http://free-zg.htnet.hr/StjepanMoskatelo/crno%20na%20bijelom.htm
predivne fotografije. Uzivam u razgledanju ove galerije. Pokusavam da ostanem na temi, obzirom da uporedo pisem blog, pa nastavljam sa pretragom i iskace "bezicna olovka" - klik na sliku, bas da vidim sta je to:

Uz put vec nailazim na druge slike koje me privlace i odvlace od blog-a. Zurim da ga zavrsim, i nastavljam surfovanje.

Kolika razlika izmedju olovke do tastature:


Podsetio sam se zasto volim internet, zasto volim surfovanje, i saznavanje novih stvari.

Jeste li nekad probali da opisete svoje surfovanje? Probajte sa prvim predmetom koji vam zapadne za oko - makar bio i toliko obican kao olovka. Ko zna gde to moze da vas odvede....

Evo, posto mi stan gleda prema Surcinskom aerodromu, cesto kad sednem za komp, vidim kako slecu i polecu avioni. Posto volim da ih posmatram, uzmem dvogled i onda pokusavam da pogodim koji je. Prvo pogledam rep.
Ukoliko vidim da ima tri tacke na repu u bojama nase zastave. Onda mora da je JAT.

Kao sto rekoh posto volim avione, onda kazem sebi: Aj na wikipediu da vidim kakvu flotu ima JAT. Tu su ATR 72, Boeing 737-300 i 737-400.


Nesto kasnije, slece novi avion. Ja na dvogled, kad ono nije JAT-ov. Na repu ima neki zuti krug. Trk na sajt wikipediu nazad. Pregledam destinacije i dodjem da Lufthans leti za Srbiju. Pogledam rep na slikicama, kad ono jeste Lufthans.




I tako dok isklikcem svaki podlink na wikipedi, koji me odvede na razne strane, ja zaboravim zasto sam uopste seo za komp. LOL

Citat:I tako dok isklikcem svaki podlink na wikipedi, koji me odvede na razne strane, ja zaboravim zasto sam uopste seo za komp.

Istina brate...Znas kako se ja iznerviram...Posle uzmem back sto puta il odem u history GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

Surfers club of MyCity Wink - welcome

Pretraga No.2

Da probam da nastavim, da vidimo kako to izgleda dalje. Napisao sam naslov, pa me zaintrigiralo ime MyCity. Da probamo da pronadjemo njegovu istoriju.

Opet www.google.com. U pretrazi prva stranica MyCity Homepage (ali nije ovaj nas mycity).
http://www.mycity.com/MyCity/homepageLanding.action

Izgleda da imamo "bratski forum" iz Los Angelos-a


menjam pretragu na mycity history, da vidimo sta se tu nalazi, paznju privlaci slika "Azuchi castle"

izgleda da my city ima neke veze sa kineskom istorijom - sta ces "samurajski grad", i nastavljamo pretragu, nailazim da istorija ima veze i sa pecinskim ljudima Smile

Sliku skidam sa linka: http://www.gamecola.net/4-11.htm gde se malo zadrzavam, jer pretrazujem zanimljive slicice na linku, pa opet nastavljam, mada sam vec zaboravio sta sam trazio na pocetku, ali posto uporedo pisem, to me podseca, inace bih vec odlutao negde na neku drugu pretragu.

U gradu Maja, nalazim ostatke prvog vlasnika my city Smile

Link: http://www.simtropolis.com/forum/messageview.cfm?c.....TARTPAGE=1 koji inace sadrzi stvarno zanimljive fotografije starih naroda i koji mi takodje odvlaci paznju pregledom predivnih fotografija ....

to be continued ... Probacu da kad kod stignem opisem neku pretragu, ako zelite pridruzite se. Obe dosadasnje opisane pretrage su mi oduzele 10-tak minuta, mislim da bi jedna pretraga od sat vremena ispisala 10-tak strana.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1245 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 6 sakrivenih i 1197 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Apok, bokisha253, bolenbgd, ccoogg123, cenejac111, crnitrn, deLacy, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Gall, Goran 0000, hyla, jackreacher011011, janbo, Joco Skljoco, Kubovac, laurusri, Leonov, Lošmi, mercedesamg, milutin134, MrNo, nesa1962, NoOneEver Dreams, operniki, opt1, Oscar, panonski mornar, pein, procesor, raptorsi, Ripanjac, sasa87, Srle993, tubular, Tvrtko I, Valter071, xpforswodniw, šumar bk2, žeks62, 125