Učenje (prvi blog)

1

Učenje (prvi blog)

offline
  • Pridružio: 02 Sep 2010
  • Poruke: 488

Dešava mi se sledeća situacija: lekciju koja staje na jednu stranu A4 papira
ne mogu da naučim bez tri sata bubanja. Kakav je slučaj sa vama?
Možete li da mi date neki savet da rešim taj problem?

Mozda jednostavno nije tvoj dan.. Svima se desi da nekad ne mogu da se koncentrisu .. Opusti se i pokusaj da naucis Smile meni obicno muzika pomaze Smile pustim tiho muziku i ucim tako se najbolje koncentrisem ili dok mi je laptop ukljucen Very Happy probaj sigurno postoji neka caka kod tebe koja ce da ti pomogne da brze i bolje naucis neku lekciju Very Happy

Caka je da ne bubas, nego da ucis sa razumevanjem. Wink

maxo95 ::Caka je da ne bubas, nego da ucis sa razumevanjem. Wink
Sa gradivom koje imamo u srednjoj skoli,a pola od toga garantujem 101% nam nikad nece ni trebati a pritom je i dosadno, tesko da se moze uciti sa razumevanjem Wink

NIx Car ::maxo95 ::Caka je da ne bubas, nego da ucis sa razumevanjem. Wink
Sa gradivom koje imamo u srednjoj skoli,a pola od toga garantujem 101% nam nikad nece ni trebati a pritom je i dosadno, tesko da se moze uciti sa razumevanjem Wink


Upravo tako.
Sta ce meni muzicko u poslu sa racunarima, sta ce mi biologija celije? Ono sto te ne zanima ne mozes da ucis sa razumevanjem i da se pretvaras da te zanima ako znas da nikad nece da ti sluzi u zivotu.

Inace ja kad ucim prvo izvucem najbitnije iz teksta i onda citam par puta, prepitam se, vidim sta sam zaboravio prepitam se ponovo i idem dalje. Ako imam vremena kao sto imam sada dok polazem vanredno, obicno uradim jednu -dve lekcije za jedan dan pa se prepitam sutra te dve lekcije koje sam naucio i ucim sledecu/dve. Naravno to sve uskladim u raspored koji prethodno napravim tako da znam koliko i kada mogu. Takva organizacija meni ne predstavlja problem ni sada kada imam samo 3 roka i u svakom roku po 5 predmeta sa mesec dana roka da naucim to. Za prvi rok imao sam samo 2 nedelje da spremim 5 predmeta i uopste nije bio problem jer sam sve prethodno stavio na papir.
Ukoliko citas tu jednu A4 stranicu samo da citas od pocetka do kraja i nadas se da ces da zapamtis nesto tesko da ce da podje za rukom sem ako nemas fotografsko pamcenje.

Ја не знам шта је самном,ја нпр. ако имам 20 страна да научим,пуким брзим читањем тих 20 стр научим 80% ствари,остало су ситнице које одбацујем током читања као непотребне.
Тако историју 30 стр. ја научим за једно пола сата..изгледа да је нешто код мене у мозгу

Dusan NBG ::Ја не знам шта је самном,ја нпр. ако имам 20 страна да научим,пуким брзим читањем тих 20 стр научим 80% ствари,остало су ситнице које одбацујем током читања као непотребне.
Тако историју 30 стр. ја научим за једно пола сата..изгледа да је нешто код мене у мозгу
Shocked
a da mi das malo to tvog mozga Very Happy

Učenje i sam proces zavisi od mnogo faktora, prvi faktor je inteligencija. Ne postoji osoba koja nije inteligentna, postoje različiti vidovi inteligencije, pa samim tim i različite osobe.

http://www.google.com/#sclient=psy&hl=en&s.....32060228f8

Drugi faktor jeste tvoja koncentracija. Ako ti kreneš sa učenjem, pa onda uz to počneš da jedeš, pa da piješ, pa da šetaš po kući, tražiš stvari i slično to nije to. Da bi jednu lekciju naučio za malo vremena moraš da budeš maksimalno koncentrisan na to što radiš. Nema kucanja poruka na telefonu ili internetu i slično. Ako učiš uz muziku, onda se za takvu vrstu učenja najviše preporučuje klasična muzika:

http://www.suite101.com/content/psychology-of-classical-music-a53213

Treći faktor jeste način na koji učiš. Da li ćeš čitati naglas i ponavljati, da li ćeš pročitati lekciju par puta pa pokušati da se podsetiš, da li ćeš podvlačiti, praviti šeme, tabele i slično, ostaje na tebi. Ako ne znaš šta ti najviše odgovara, onda je najbolje da isprobaš sve, pa onda da vidiš šta ti najviše odgovara.

Četvrti ali ne manji važan faktor jeste tvoja volja. Ako ti nemaš volju da naučiš neku lekciju, nećeš je ni naučiti.

Sve je manje-vise receno ovde, tako da bi bilo koja moja rec bila suvisna.
Saten, Maxo95 i Nix Car su lepo sve to rekli.


A ja cu samo da ti ostavim ovih 6 file-ova, koje ces ti nadam se sve lepo da procitas. smešak
Ovde ti je sve receno, tu pise o motivaciji za ucenje, o pamcenju i zaboravljenju i jos mnogo mnogo toga(Psihologija predmet).


https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png



Ziveli

mawi medo, znam samo da mi je lakše da naučim kad mi je računar ugašen.
A što se tiče onoga "nije tvoj dan", e pa onda nijedan dan nije moj.

maxo95, dobar savet, i hvala, ali je ne mogu da razumem fiziku, npr.
Mene taj predmet uopšte ne zanima i sve mi je potpuno nejasno.

Dušane, blago tebi, ali meni nikad neće biti jasno kako zapamtite godine.

Saten mi je najviše pomogla, ali i ostali su od velike pomoći.
Hvala svima! Very Happy
Već sutra ću probati da naučim nešto, bilo šta.
A iako sam temu ja otvorio, pogledajte ovaj klip
http://www.youtube.com/watch?v=u9r-G0DXgCU&feature=related
Možda će neko misliti da ovaj čovek priča gluposti, ali ja mislim suprotno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 818 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 8 sakrivenih i 772 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bobomicek, Boris Bosiljčić, Centauro, dankisha, darkangel, djboj, Djokkinen, DonRumataEstorski, DPera, goxin, HrcAk47, jackreacher011011, kihot, Koridor, Krusarac, Luka Blažević, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, milenko crazy north, Nemanja.M, nenad81, nikoladim, novator, nuke92, Panter, pein, raketaš, Rogan33, S1Mk3, SlaKoj, Srki94, stegonosa, VJ, voja64, wizzardone