Venecija

Venecija

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 3611
  • Gde živiš: Herceg Novi

Iz luke Punta Sabbioni isplovili smo u 9h. Sunčan dan i mirno more su mi bili saveznici da napravim prilično dobre fotografije.


Tvrđava Sant'Andrea na ostrvu Certosa.





Ostrvo San Servolo (lijevo) i renesansna crkva San Giorgio Maggiore, nalazi se na istoimenom ostrvu (desno).





Spomen park posvećen vojnicima poginulim u drugom svjetskom ratu (lijevo). Dio parka (desno) ne znam kako se zove, vodič je pričao k'o navijen... Mr. Green Inače, čovjek mnoogo zna, završio je PMF, оdsijek Geografija i predaje negdje u Novom Sadu...
Kad smo ugledali Veneciju, poučena ranijim iskustvom, rekla sam mojoj mezimici (zna je _Sale smešak ) prvo da kupimo povoce za kerove, jer ćemo se pogubiti. Very Happy





Ostrvo Sant'Elena, iza crkve je stadion FK Venecija (vide se reflektori). Slika desno: San Giorgio Maggiore lijevo, desno je zvonik na trgu Sv. Marka i u sredini Santa Maria della Salute.





Ove dvije slike su vam već poznate. smešak





Od luke Punta Sabbioni do pristaništa na slovenskoj obali u Veneciji, bilo nam je potrebno četrdesetak minuta vožnje brodom "Marko Polo". I kako dolikuje Very Happy , tu na slovenskoj obali, dočekao nas je Viktor Emanuel ll, prvi kralj ujedinjene Italije.





Kanal Rio dei Greci i grčka crkva svetog Đorđa, i Most uzdisaja





Zvonik na Markovom trgu i simbol sv. Marka, krilati lav.





Pored glavnog trga, nalazi se manji trg sa Duždevom palatom, i od Kanala grande ga odvajaju dva betonska stuba. Na jedan je postavljen krilati lav, a na drugi je postavljen kip sv.Teodora, prvog zaštitnika Venecije.
Slika desno, Duždeva palata. Na ovoj slici se bolje može vidjeti gotički stil. Cvijetna gotika je jako zastupljena, a počela je upravo izgradnjom Dudževe palate (ovo je južna fasada).





Ulaz u Dudževu palatu.





Markov trg - Napoleonove prokurative povezuju Nove prokurative (lijevo) i Stare prokurative (desno).
Slika desno, Stari sat se nalaze u sklopu Stare prokurative na tornju sv. Marka, i jedan je od prvih astronomskih satova podignutih u Evropi.





Bazilika sv. Marka





Brodom smo plovili Kanalom grande. Karta je po osobi koštala 20 evra, ali smo svi bili zadovoljni, puni utisaka...
Saobraćaj je na mnogim mjestima gust, učesnici se poštuju, a na pojedinim mjestima postoje semafori i saobraćajna ogledala. smešak





Pitali smo vodiča kako funkcioniše Hitna pomoć, i odmah se uvjerili. + Gliser je sa uključenom sirenom u punij brzini parao vodu, dok su se druga plovila sklonila ili zaustavila. Vidjeli smo i vatrogasne glisere, srećom usidrene.






Zlatna kuća / Ca' d'Oro. Prvi naziv je imala Palazzo Santa Sofia, a sadašnje ime dobila je zahvaljujući fasadi koju su dugo krasili pozlaćeni ukrasi. I ovdje se vidi cvijetna gotika.
Na slici desno je muzej ili kako ga još nazivaju hram venecijanske raskoši iz 18. vijeka - Ca 'Rezzonico. Kako nismo imali prilike da obiđemo muzej, vodič nam je dao link, prošetajte malo. smešak





Most Rialto, jedan od simbola grada, najstariji most na Kanalu grande. Kad smo išli prema mostu, nisam mogla slikati protiv sunca, a sa ove strane izvođač radova i sponzor su ga zaklonili reklamom i platnom.





Akademijin most / Ponte dell'Accademia je najjužniji most na Kanali grande.
Desno, novi most koji je izazvao dosta polemike zbog njegove arhitekture. Nazivaju ga staklenim mostom.



















Gritti Palace je bila službena rezidencija porodice Gritti. Vlasnik je bio dudž Venecije Andrea Gritti. Kasnije je korišćena kao rezidencija vatikanskih ambasadora u Veneciji, a početkom 19 vijeka pretvorena je u hotel. Od kako je renoviran 2013. postao je jedan od najliksuznijih hotela u Veneciji.
Još jednom Santa Maria della Salute, slikano sa manje udaljenosti (telefonom).





I, jedna sa pijace, a jedna sa izloga.





Sa zalaskom sunca napuštamo Veneciju, bilo je lijepo, možda se ponovo vratimo. smešak

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1070 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 12 sakrivenih i 1015 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Apok, cifra, DonRumataEstorski, Duh sa sekirom, Fabius, FileFinder, Frunze, goxin, Istman, kolle.the.kid, Kubovac, kybonacci, Luka Blažević, mean_machine, menges, milenko crazy north, Milos ZA, milos.cbr, misa1xx, mkukoleca, nemkea71, novator, Pakito93, Parker, pavlo, procesor, robert1979, ruma, S2M, sevenino, skankhunt42, slonic_tonic, Srle993, stankolich, Steeeefan, suton, vlada035, YU-UKI, zdrebac, zillbg, Zoca