Zvonačka banja

Zvonačka banja

offline
  • Pridružio: 06 Jun 2005
  • Poruke: 218
  • Gde živiš: Pirot

Evo sta se desava kad je pojedinac iznad zakona.Mislio sam da je vreme "nedodirljivih" proslo, ali nije.Izgleda da se oni snalaze u svakoj vlasti i da novac dominira bez obzira na vreme,podneblje ili politicki trenutak.Lik iz price je kriminalac koji je od radnika "Tigra" do mocnog biznismena iz vremena Arkanovih "Uvoznika" nafte i svega aktuelnog u tom trenutku dosao za kratko vreme zahvaljujuci svojoj ludosti ( a mnogi kazu da ima oduvek coveka u nekom ministarstvu, koga nijedna vlast koja se smenjivala nije dotakla).Dokaz je i koncesija na obliznji rudnik uglja iako se zna da je to tesko izvodljivo bez ljudi "gore" i bez mnogo para.
Elem, malo imformacija o banji:



1. Položaj, klima, saobracajne veze
Geografski polozaj Zvonacke Banje: Nalazi se u istocnom delu Srbije, na 30 km od Pirota, prema bugarskoj granici. Do Banje se dolazi iz dva pravca, od Pirota i od Babušnice, sa kojima je povezana dobrim, redovnim autobuskim linijama.
Do Zvonacke Banje, koja je dobila naziv po obližnjem selu Zvonce, dolazi se putem koji vodi kroz šumovite predele Vlaške planine i dolinom reke Jerme. Sa nadmorskom visinom od 670 m spada u red banja sa najvecom visinom u bivsoj Jugoslaviji, tako da joj specificna mikrolokacija, daje i obeležja klimatskog mesta.
Rimski bazen i drugi arheološki nalazi govore da ova Banja ima dugu tradiciju, da je bila poznata u anticko vreme i u vreme srednjevekovne Srbije. Obnovljena je kao leciliste 1912.

2. Prirodni lekoviti faktori
Mineralna voda, temperature 28 oC, i protoka 9 l/s predstavlja kraško vreleo, a u balneološke svrhe koristi se za pice i kupanje.

3. Medicinske indikacije
Bolesti lokomotornog aparata, nervne bolesti (neuralgije, neurastenije, psihoneuroze, vegetativne neuroze), povišeni krvni pritisak, poremecaji periferne cirkulacije, reumatizam, menadžerske bolesti, klimaktericne tegobe.

4. Nacini lecenja
Prirodni lekoviti cinioci koriste se za prevenciju i lecenje uz primenu svih modernih terapijskih tehnika kao što su hidroterapija, elektroterapija, kineziterapija, parafinoterapija, laseroterapija i dr.



5. Smeštaj
Hotel "MIR", B kategorije sa 140 postelja, poseduje moderno opremljen terapeutski blok, sa dva zatvorena i jednim otvorenim bazenom sa mineralnom vodom. Otvoreni bazen je olimpijskih razmera.

6. Kulturno zabavni i sportsko-rekreativni sadržaji
Netaknuta priroda koja okružuje Banju prijatna je za šetnje, izlete, piknike. Zanimljivi kraški oblici (kanjon Jerme, pecine) kulturno-istorijski spomenici kao što su Poganovski manastir iz XIV veka (pod, manastir sv. Bogorodice i drugi, zatim posete Pirotu (šoping) znacajno obogacuju boravak u Zvonackoj Banji.

E, a sta se dalje desava:

Citat:"U jeku sezone, nekada najposećenija banja na jugoistoku Srbije - Zvonačka banja - nema nijednog gosta.
Od čuvenog hotela "Mir", sa kaskadama, građenom po uzoru na "Srebrna krila" sa Floride, malo šta je ostalo. Vlasnik je UTP Srbija u Pirotu, a hotel je pre dve godine bio izdat u zakup. Bivši zakupac tvrdi da je pokušavao da sanira i rekonstruiše oštećenja nastala zbog klizišta. Njegovo preduzeće HTK i UTP Srbija na sudu će dokazivati ko je koga oštetio.



Darka Kovačevića iz Rume, njegovi domaćini Piroćanci doveli su da se pohvale banjom.

"Hteli smo malo da obiđemo to, da vidimo te lepote. Međutim ništa. Sad ćemo da se vratimo nazad“, razočaran je Kovačević.

Iznenađen je bio i Aca Nikolić kada je početkom godine preuzeo dužnost stečajnog upravnika u UTP Srbija u Pirotu, u čijem je vlasništvu i hotel "Mir".

„Kuhinja ne postoji. U sobama nema nijednog mokrog čvora, radijatora, prozora, vrata. Znači, samo goli zidovi koji su čista ruševina. Nijedan sadržaj koji je služio za namenu hotela ne postoji, osim u restoranu nekoliko stolica i stolova“, objašnjava Nikolić tešku situaciju u hotelu.

Nikolić kaže da je to bio više nego dovoljan razlog da se ugovor o zakupu, sa preduzećem HTK, ne produži.

Sa druge strane, vlasnik tog preduzeća Radosav Zdravković odbacuje sve optužbe i kaže da je njemu najteže što je hotel ostao razrušen, jer ga je namenio za svoje petoro dece, a potreban mu je i zbog rudnika koji otvara u blizini.

"Jednostavno, taj hotel je opasan, sa visokim rizikom za boravak u njemu i oko njega. Sve sam to shvatio nakon godinu dana kao zakupac i tada sam krenuo u radikalne promene s obzirom da mi to Ugovor o zakupu daje za pravo. I samo se u skladu sa tim ponašam“, navodi Zdravković.

On je u više navrata tražio produženje Ugovora o zakupu, jer smatra da je uložio mnogo više od preuzetih obaveza.

I Zdravković i vlasnici hotela smatraju da su oštećeni, ali i vlasnici vikendica u Zvonačkoj banji. Oni izdaju sobe za 2 do 3 evra dnevno, a ipak nema nijednog gosta.

"Ne znam koliko je bilo - na hiljade ljudi. Hotel pun, vikendice su rezervisali tri meseca unapred da bi ovde došli na odmor. A sad, džaba nam i vikendice i sve“, kaže jedan od vlasnika vikendice Dejan Boškov.

"Za nas koji smo ovde gradili, koji smo iz ovih krajeva, i koji se nadamo na tu banju koja nam je bila ponos i dika, za nas je, pre svega, tužno“, požalio se još jedan od vlasnika Dragoljub Notev.

Oni će morati da sačekaju sledeću godinu. Stečajni upravnik UTP Srbija u Pirotu kaže da će učiniti sve da hotel "Mir" do tada dobije novog vlasnika. Već za tri meseca biće na prodaju, a za kupovinu je zainteresovan i Zdravković.

Ko god bio kupac, osim ruševina, čekaju ga i brojni gosti koji bi da opet letuju u Zvonačkoj banji.

Izvor: http://www.svevesti.com/?l=sr

Naravoucenije:
Dokle ce pojedinci da ruse i iskoriscavaju opste dobro, koje nicim nisu zasluzili, i tim postupcima ugrozavaju neciju buducnost i prosperitet?
Nisam mogao da se saberem posle komentara tipa:"Sa druge strane, vlasnik tog preduzeća Radosav Zdravković odbacuje sve optužbe i kaže da je njemu najteže što je hotel ostao razrušen, jer ga je namenio za svoje petoro dece, a potreban mu je i zbog rudnika koji otvara u blizini."
Uzas!!!

E svaka ti cast ovo je trebalo iskucati .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1284 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 1238 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, babaroga, bagor10, bigfoot, debeli, Dimitrise93, Dorcolac, draganl, Georgius, ikan, ILGromovnik, kikisp, kuntalo, Leonov, lord sir giga, LUDI, M1los, Marko Marković, Mcdado, mercedesamg, Mi lao shu, milimoj, Milos ZA, milos.cbr, Mixelotti, nikola990, pein, repac, S2M, sasa87, Skywhaler, suton, t84dar, Toper, Vlada78, YugoSlav, zlaya011, Zoca